színház családi program kibeszélő beszámoló magazin A kincses sziget
Hány éves kortól érdemes a gyerkőcöt színházba vinni? Mi az a korhatár, amikor már végig tud ülni egy darabot és nem tömény szenvedésként éli meg, hogy akár két órán át is nyugton és csendben kell lennie? Leteszteltük egy hatévessel.

Az egész úgy kezdődött, hogy akadt 3 jegy a Pesti Magyar Színház „A kincses sziget" előadására. Mivel én nagyon szeretek színházba járni, ám a kisfiunk születése óta egyszer sem sikerült hódolnom ennek a kedvtelésemnek, így elhatároztam, most bizony az egész család – köztük az örökmozgó hatéves is - színházba fog menni!
Persze a nagy elhatározást némi fejtörés és kérdések hada követte:

  • Biztosan jó ötlet egy duracell nyuszival színházba menni?
  • Nyugton tud ülni a gyerekem egyben egy órát, majd a szünetet követően még egyet?
  • Csendben tud maradni ennyi ideig?
  • A kincses szigetet megnézheti egy hatéves?
  • Élvezni fogom az előadást vagy csak feszengek majd attól rettegve, mikor veszíti el a türelmét a csemetém?

Egy 6 évessel színházba? Igen!

Mindezek ellenére, úgy döntött a családi kupaktanács, hogy belevágunk a kalandba. Természetesen a leggyengébb láncszemet is megkérdeztük, van-e kedve színházba menni, ami hasonló, mint a bábszínház – ott már volt többször is –, csak igazi emberek lesznek a színpadon. A válasz egy határozott igen volt, ennek ellenére azért kicsit promóztam a programot. Meséltem neki a történetről, a kalózokról, az elrejtett kincsről, de azt sem rejtettem véka alá, hogy itt bizony nagyon hosszú ideig kell majd nyugton ülni és csendben lenni. Mivel azt a választ kaptam, hogy az utóbbiak nem jelentenek problémát – mert hát

ő már 6 éves, kikéri magának, hogy nem tud nyugton ülni!

–, így kicsit megnyugodtam... Ennek ellenére azért számoltam vele, hogy ha nagyon nem bírja a megpróbáltatást, akkor félidőben elhagyjuk a süllyedő hajót – hogy némi tengeri-kalózos hasonlattal éljek.

Forrás: Shutterstock/Chubykin Arkady

Az elmélet után hamar a gyakorlatba találtuk magunkat egy szép szombati délutánon. Azért azt elárulom, hogy a A kincses sziget előadás egy kifejezetten gyerekeknek szóló darab, igaz – megkérdeztem –, a hivatalos korhatár 12 év. Emiatt meg is ejtettem egy telefont és biztosítottak róla, hogy a darab nem félelmetes és nincs benne semmi olyan, ami miatt nem ajánlanák egy 6 évesnek.
A színház előtt álldogálva aztán láttam is, hogy nem csak mi érkeztünk kisgyerekkel, hanem még rajtunk kívül jó sokan...

Miután átvettük a jegyeinket, egy nagyon izgalmas program várt még minket az előadás előtt: kaptunk egy papírost, Silver kapitány levelével és néhány kérdést, amelyre az előadás megnézése után tudtunk válaszolni. Aki pedig jól figyelt a darabra, az a végén választhatott a mesés kincsesládából is... Már ez is nagyon izgalmasan hangzott, de várt még egyéb móka is, ugyanis meg kellett keresni a színház területén elrejtett képeket... na ez volt az a pillanat, amikor a mi csemeténk futóbajnokká változott és lelkesen rohangálni kezdett fel-alá a képeket keresve. Épp megtalálta az összeset, amikor csengettek, hogy kezdődik lassan az előadás... Szóval a várakozással nem igazán akadt gondunk és kellően ráhangolódva ülhettünk be a nézőtérre is.

Milyen volt színházban egy 6 évessel?

És akkor lássuk is a lényeget, azaz hogy milyen volt A kincses sziget egy 6 évessel... Ha tömören kéne összefoglalnom, azt mondanám, hogy meglepően jó!

Az én gyermekemet teljesen elragadta az élmény, a zene, a tánc, főleg, amikor a kalózok léptek színpadra.

A darab egyébként két szálon fut, amit valószínűleg ő nem annyira értett még, de ahogy láttam, nem is zavarta össze, mert igazából csak a kalózos cselekményre koncentrált. Utóbbi tehát nagyon tetszett neki, s bár voltak benne olyan jelenetek, szófordulatok, amelyek – a saját megítélésem szerint – nem annyira valók egy 6 évesnek, néhány rövidke magyarázattal szerintem teljesen helyretehetőek ezek is. Kicsit tartotta tőle, hogy félelmetes vagy hangos lesz a kisfiamnak az előadás, de végül semmi olyan jelet nem láttam rajta, ami erre utalt volna – kivéve a legelejét, amikor nem volt felkészülve még arra, hogy ez egy zenés darab és hangosabb lesz, mint egy bábelőadás.

Az első felvonás vége felé azért éreztem, hogy kicsit többet mocorog a kelleténél és főleg a nem kalózos szálnál ficereg, nézelődik, szóval elveszíti a fókuszt és az érdeklődést, így

amikor kimentünk szünetre meg is kérdeztük, hogy szeretné-e megnézni a történet végét vagy elég volt és menjünk haza?

Ő azonban határozottan állította, hogy vissza akar menni a második felvonásra is, az sem baj, ha még egy órát kell ülnie. Szóval így esett, hogy a 6 éves – aki alapjáraton örökmozgó – bizony végignézte élete első színházi darabját és élvezte!
És bevallom, nem csak ő. Mi is remekül szórakoztunk. A darab igazán látványos, mozgalmas és magával ragadó, így mindenkinek csak ajánlani tudom, aki egy szuper kulturális, családi programot keres, mert a Kincses sziget mindenkinek jó móka lesz – akár egy 6 évessel is!

Szerinted mikor érdemes először színházba vinni egy gyereket?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.