öregedés Elizabeth Barrett Browning önértékelés költőnő házasság
Van egy életrajzi regény, amit kislányként olvastam először, és az abszolút kedvencemmé vált. Többször elolvastam felnőttként is, és még mindig nagyon szeretem, mert minden egyes alkalommal lenyűgöz és inspirál ennek a 19. századi asszonynak a története.

A hőse egy szerintem méltatlanul kevéssé ismert női alak: Elizabeth Barrett Browning, a viktoriánus kor legismertebb női költője, a női jogok elkötelezett harcosa. 1806-ban született Angliában, abban az időben, amikor a lányokat még teljesen másképp nevelték, mint a fiúkat. A lányok feladata nagyjából az volt, hogy megtanuljanak hímezni, varrni, festeni, zongorázni, és aztán engedelmesen férjhez menjenek.

Elizabeth lázadó típus volt: egyáltalán nem szerette ezeket a "lányos" dolgokat, helyette tanulni akart, kóborolni a mezőkön, vágtázni a lován, és arról álmodozott, hogy nadrágot hord majd az őt akadályozó hosszú, díszes ruhák helyett.

Forrás: Wikipedia

Szerencséjére a szülei sok mindent megengedtek neki, amire vágyott: ógörögül és latinul tanulhatott a fiútestvéreivel, varrás helyett tudományos könyveket olvashatott a család hatalmas könyvtárában. Nagyon korán megmutatkozott a tehetsége: színdarabokat, verseket írt, amelyek közül az egyiket az édesapja meg is jelentette (bár az összes példány a családon belül maradt).

Később egy súlyos betegség és egy lovasbaleset miatt hosszú évekre az ágyhoz volt láncolva - az egyetlen örömet az olvasás és az írás jelentette számára. Sorra írta a verseit, és egyre ismertebb költő lett a hazájában. Amikor az egészsége hosszú idő után végre javulást mutatott, a kedvenc testvére - akivel rendkívül szoros kapcsolata volt - meghalt egy balesetben. Ettől a csapástól olyan letargia lett úrrá rajta, hogy majdnem az életébe került. Bár végül életben maradt, még betegebb lett, mint azelőtt.

Élete nagy részét a szobájában töltötte, eleinte vidéken, majd Londonban. Sokáig az írás volt az egyetlen gyógyír számára. Jobbá akarta tenni a világot - síkra szállt a gyermekmunka ellen, és egész életében a nők jogainak elkötelezett harcosa volt. Soha nem akart férjhez menni, a betegsége miatt erre egyébként sem sok esélye volt. A "hétköznapi" férfiak nem is nagyon érdekelték, csak - többnyire már halott - költőkért és hősökért rajongott.

Forrás: Wikipedia

Bőven vénlánynak számított már, amikor 39 évesen egy költő, Robert Browning elolvasta a műveit, majd ismeretlenül levelet írt neki. A levelezésből találkozás, majd szerelem lett, bár Robert 6 évvel fiatalabb volt, mint Elizabeth, ami abban a korban elég jelentős különbségnek számított, pláne a nő javára. A költőnő a szerelem hatására kivirult, és egészségi állapota rohamosan javult. Mégsem volt egyszerű összeházasodniuk: apjának ugyanis, miután elvesztette a feleségét, az volt a rögeszméje, hogy gyermekei ne házasodjanak, és a család maradjon együtt.

Bár Elizabeth volt a kedvence, vele sem kivételezett. Így a pár megszökött és titokban esküdött meg, vállalva, hogy az apa végleg kitagadja a nőt. (Így is történt: a férfi soha nem bocsátott meg, és minden kapcsolatot megszakított a lányával.)

A házaspár Olaszországban telepedett le, és nagy harmóniában éltek - egyenrangú félként, ami akkoriban ritka volt, hiszen a legtöbb házasságban a nő alávetett szerepben élt. 1849-ben - Elizabeth 43 éves korában - gyermekük is született. Mindketten koruk ismert költői voltak, és olyan művészekkel találkoztak személyesen, mint például George Sand, Andersen vagy Harriet Beecher Stowe.

Miután egy közeli barátja, majd egyik húga is meghalt, Elizabeth egészsége újra hanyatlani kezdett, ami végül az 1861-ben bekövetkezett halálához vezetett. Legismertebb (magyarul is megjelent) versei a Portugál szonettek - ezeket férjéhez írta szerelmük kezdetén.

Hogy mire tanít a költőnő története? Egyrészt arra, hogy merjük vállalni azt, akik vagyunk, még akkor is, ha ezt sokan nem nézik jó szemmel - mert csak így lehetünk önazonosak. Másrészt, hogy mindig van remény, hogy rád találjon a szerelem - még akkor is, ha öregnek, betegnek és csúnyának érzed magad...

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.