március 15. kibeszélő magazin Szendrey Júlia életút érdekesség Petőfi Sándor
Március 15-e a nemzet ünnepe, az 1848/49-es szabadságharc dátuma, amellyel kapcsolatban kicsiknek és nagyoknak egyaránt olyan nevek ugranak be, mint Jókai Mór, Vasvári Pál és természetesen Petőfi Sándor. Mi azonban most egy kicsit női szemmel is megnézzük a forradalmi ifjúságot és az urak helyett egy hölgy kapja meg nálunk a főszerepet: Szendrey Júlia.

Szendrey Júlia nevét hallva sokaknak csak annyi rémlik, hogy valami úrilány volt, aki hozzáment Petőfihez, atyai áldás, szülői támogatás és bármiféle hozomány nélkül. Ez ugyan igaz is, ám

Szendrey Júlia sokkal több volt, mint csupán egy módos lány, aki a méltán híres költő felesége lett.

Mondhatjuk, hogy Júlia maga is a forradalom és szabadságharc aktív tagjaként említhető, sőt a férjéhez hasonlóan ő is írt, méghozzá nagyon jól. Emellett azonban még számos érdekes és tragikus dolog köthető a nevéhez.

Forrás: cooltour.reblog.hu

20 + 1 érdekesség Szendrey Júlia életéből

  1. Szendrey Júlia tanult és művelt nő volt, aki idegen nyelveket beszélt, írt, olvasott, zongorázott, festett és jártasságot szerzett az irodalom és a művészetek terén is.

  2. Még nem töltötte be a 18 életévét, amikor találkozott Petőfivel és rá egy évre már a össze is házasodtak a jeles költővel.

  3. Júlia imádta az irodalmat, főképp George Sandot, a szabados életvitelű írónőt.

  4. Sand hatására Júlia sokszor viselt szoknya helyett nadrágot – ami abban az időben meglehetősen különc és frivol dolognak számított –, levágatta a haját és gyakran szivarozott is.

  5. Júlia tehetséges versírónak bizonyult, de jól sikerült esszék is napvilágot láttak a keze alatt. Az írásokat az Életképek című folyóiratban publikálhatta.

  6. Később, a saját írásai mellett több francia és német irodalmi alkotást is lefordított magyarra, többek között Andersen meséi is először az ő fordításában jelentek meg nyomtatásban.

  7. Petőfi Sándor és Szendrey Júlia egyetlen gyermeke, Petőfi Zoltán 1848 márciusában, azaz a szabadságharc kirobbanásának idején fogant (1848. december 15-én született)

  8. Júliának köszönhetjük a nemzeti színű kokárdát: ő varrta és tűzte Petőfi mellkasára az elsőt, amelyet a párizsi trikolór mintájára készített, és amely később a forradalom jelképévé vált.

  9. Júlia 1849. július 20-án látta utoljára a férjét, s ekkor ért véget élete boldog szakasza is – csupán 20 éves volt.

  10. Miután a férje eltűnt Júlia sokáig kereste Petőfit, még Törökországba is szeretett volna kijutni, de Haynau megtagadta az útlevelet tőle.

  11. Egyedül, támasz nélkül Júlia könnyű célponttá vált, Lichtenstein Ferenc herceg – akitől Júlia azt remélte, hogy segít megtalálni a férjét – megzsarolta, hogy vagy a szeretője lesz vagy elintézi, hogy kiutasítsák az országból.

  12. A fiatal, teljesen kétségbeesett özvegy végső elkeseredésében hozzáment titokban Horvát Árpád történészhez, akiről azt gondolta – értelmiségi lévén – jobb választás, mint a zsaroló herceg.

  13. Szendrey Júlia második házasságát közfelháborodás övezte. A helyzetébe senki nem gondolt bele - Petőfi özvegyeként, 21 évesen, egyedül teljesen kiszolgáltatott helyzetben volt, állandó atrocitások célpontjaként –, csak azt látták, hogy a gyászév még le sem telt, máris férjhez ment újra, így az egész nemzet ellene fordult.

  14. Második házasságából 4 gyermeke született.

  15. 5 gyermekekéből 4 tragikus sorsra jutott. Viola lánya csecsemőkorában meghalt, Zoltán és Attila huszonéves korukban tüdőbajban hunytak el, Árpád öngyilkos lett. Egyedül Ilona lányának adatott meg a hosszú élet.

  16. Horvát Árpád nem az a megmentő lovag volt, akire Júlia várt. A frigy Júlia részéről nem szerelemből köttetett, későbbi levelei és naplóbejegyzései pedig azt bizonyítják, hogy a házasság hamar rémálommá vált.

  17. Júlia és férje szexuális igényei nem egyeztek, a férj azonban nem igazán akart ebben megalkudni. Horvát folyamatosan csalta a feleségét, sőt pornográf képekkel is előállt – ez volt Júliánál az utolsó csepp a pohárban.

  18. Júlia végül – a társadalom megbotránkozásától kísérve ismételten – elköltözött a férjétől és el akart válni, bár ekkor már nagyon beteg volt.

  19. Még nem töltötte be a 40. életévét, amikor méhrákban elhunyt.

  20. Temetéséről az édesapja gondoskodott.

  21. Sírján a Petőfi Sándorné, Szendrey Júlia név szerepel és közös sírban nyugszik elsőszülött fiával, Petőfi Zoltánnal a Kerepesi úti temetőben.

Nyitóké: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.