anyaság kibeszélő Mária Terézia uralkodás
Amikor látok egy festményt Mária Teréziáról a gyermekei körében, mindig majdnem elájulok. 19 év alatt 16 gyermeket hozott a világra, és ebből 10 meg is érte a felnőttkort. Ez a korabeli viszonyok mellett is kirívó szám, főleg, ha a gyermekhalandóság mértékét is nézzük.

Az motiválta, hogy minél több fiút szüljön, így biztosan legyen utódja a trónon. Érthető, hiszen az ő hatalomra kerülését - fiú örökös híján - törvényileg kellett lehetővé tenni a Pragmatica Sanctióval. Az ezt követő 8 éves osztrák örökösödési háború nem hiányzott volna még egyszer az országnak... Így jött létre a Habsburg-Lotaringiai-ház, amelyet az I. Ferenc német-római császárral kötött házasságából született gyermekek alkottak.

"Míg mások háborúznak, te, boldog Ausztria, házasodj!"

Mária Terézia komolyan vette egyik elődje, III. Frigyes német-római császár jelmondatát, és legszívesebben gyermekei megfelelő kiházasítása érdekében kötött szövetségeket. Bár ő maga olyan szerencsés volt, hogy szerelemből házasodott, lányai közül csupán egynek, Mária Krisztinának engedte ezt meg. A többiekről úgy tartotta, hogy frigyüknek a népük és anyjuk boldogságát kell szolgálnia, nem pedig a sajátjukat. Némelyik gyereke nagy karriert futott be a drága anyuka büszkeségére - másokra viszont nem volt annyira büszke...

József Benedek Ágost főherceg

Ő volt 4. gyermek, akit mi csak II. Józsefként, a kalapos királyként emlegetünk. Bár apja halála után anyja társuralkodója lett, valós szerep ekkor még nem jutott neki az államügyekben. Ezért rengeteg szabadidejében álruhában, Falkenstein gróf néven járta Európát.

Mária Krisztina főhercegnő

Mária Terézia legkedvesebb lánya szerelemből házasodott, ráadásul elég szerencsésen is. Albert Kázmér szász-tescheni herceg mellett nemcsak Teschen hercegnéje, hanem az Osztrák-Németalföld társkormányzója is lett. Nem biztos ám, hogy hitvese volt az egyetlen szerelme: elterjedt róla, hogy leszbikus viszonyt folytatottJózsef Benedek Ágoston első feleségével.

Forrás: Shutterstock

Mária Amália főhercegnő

Ő nem volt olyan szerencsés, mint a nővére. Akadt ugyan kérője, akibe szerelmes volt, de a herceg családját Mária Terézia és főminisztere politikailag jelentéktelennek tartotta, ezért elutasították. Végül I. Ferdinánd pármai herceghez ment feleségül.

Péter Lipót József főherceg

Ő követte II. Lipót néven II. Józsefet, mint Ausztria uralkodó főhercege, magyar, cseh és német király, valamint a Szent Német-római Birodalom császára. Anyjához hasonlóan neki is 16 gyermeke született, akiknek hatalma később szintén behálózta Európát.

Mária Karolina Lujza főhercegnő

Mária Terézia annyira szeretett volna rokonságba kerülni V. Ferdinánd nápolyi (későbbi nápolyi-szicíliai) királlyal, hogy több lányát is eljegyezte vele. De sajnálatos módon Mária Johanna és Mária Jozefina is meghalt az esküvő előtt. Végül Mária Karolina Lujza lépett oltár elé a kiszemelt uralkodóval. Ő kiemelkedő intelligenciát és céltudatosságot örökölt édesanyjától, ami lehetővé tette, hogy gyenge kezű férje helyett irányítsa az államügyeket.

Ferdinánd Károly Antal főherceg

Lombardia főkormányzója alapította meg a Habsburg-Lotaringiai-ház Estei-Modenai ágát, akiknek leszármazottai névlegesen még ma is birtokolják a címet.

Mária Antónia főhercegnő

Franciaország gyűlölt, "Madame deficit"-nek gúnyolt királynéja minden bizonnyal a legismertebb lánygyermek a sorban. Édesanyja sokat szidta a könnyelműsége miatt. Talán hallgatnia kellett volna rá, hátha akkor nem végzi a guillotine alatt...

Miksa Ferenc főherceg

Kilógott a sorból, hiszen nem világi, hanem vallási vezető lett belőle: ő lett Köln érseke és választófejedelme, valamint a Német Lovagrend 53. nagymestere.

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.