prostituált kibeszélő örömlány luxusprosti Veronica Franco
Még tinédzser voltam, amikor először láttam A velencei kurtizán című filmet, és egyszerűen elbűvölt a miliő, amelyben játszódott: az 1500-as évek és Velence, ahol Veronica Franco számára prostituáltnak lenni igazi kiváltság volt.

De mit tudott ez a lány, ami kora úttörőjévé tette?

Igazából mindent. Makulátlan külső adottságai mellett magas intelligenciával is rendelkezett, és ezen felül még képezte is magát: énekelt, táncolt, hangszereken játszott és rengeteget olvasott. Veronica édesanyja és nagyanyja is cortigiana onesta típusú kurtizán volt, ami az akkori kor luxusprostituáltjait jelentette. Erre a mesterségre művészeti ágként tekintettek - akárcsak a gésákra -, így nagy hangsúlyt fektettek a műveltségre, a hagyományőrzésre és a tehetséggondozásra is.

Tehetséggondozás?!
Talán furcsán hangzik, ám ezek a nők igenis remekeltek, mint költők, zenészek vagy festők. Ugyanis a társadalmi ranglétra tetejére csakis a legkiváltságosabbak kerülhettek. Ehhez pedig nem volt elég holmi csábos pillantás vagy egy dús kebel...

Az okos nők hatalma
Veronica hamar ráébredt, hogy ajkait nemcsak gyönyörszerzésre, hanem rímek alkotására is használhatja: számos verseskötete, szonettje és lírai költeménye látott napvilágot. Néhány művét kifejezetten III. Henrik francia királynak írta - akit éles eszével szintén sikerült bűvkörébe csalnia. Már tizenéves korában olyan ügyesen játszotta ki a kártyáit, hogy mire betöltötte a húszat, már a legelismertebb és legelőkelőbb kurtizánnak számított a velencei társadalomban.

Forrás: AFP

Arisztokraták halmozták el ajándékokkal, a "Katalógus Velence minden fontos kurtizánjáról" című kiadvány pedig a legkeresettebb kurtizánként emlegette. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy - remek marketingérzékkel - ennek kiadatását például ő maga szorgalmazta...

De a közügyek alakításában is aktív szerepet vállalt. Befolyásos kapcsolatai révén hol csak a háttérből, hol nyíltan befolyásolta a politikai színtér eseményeit. Sőt, maga a francia király adott leginkább a véleményére.

A szerelemben kevésbé volt szerencsés
Bár a filmben igazi szirupos love story-t láthatunk Veronica és Marco szenátor beteljesült szerelméről, a valóságban ennél jóval döcögősebben alakult a magánélete. A tizenévesen köttetett, balul elsült házassága után édesanyja nyomására lett belőle örömlány. És szinte azonnal megtalálta a maga "sugar daddy"-jét: egy vagyonos nemesember kitartottja lett. Ám egy ilyen kapcsolat közel sem egy "életbiztosítás".

Veronica "karrierje" 29 éves korában tört derékba: a himlőjárvány elől Franciaországba kellett menekülnie. Ahol ugyan menedéket kapott, de egy pillanat alatt nincstelenné vált. 2 év múlva tért vissza Velencébe, ám már semmi sem volt a régi: az inkvizítorok ugyanis a kurtizánokat tették felelőssé a pusztító kórért. A boszorkánypert végül - befolyásos kapcsolatainak hála - megúszta. Ám ennek csak rövid ideig örülhetett, hiszen a gazdag úr, aki addig anyagilag támogatta, hirtelen meghalt. Innentől kezdve az addig ünnepelt kurtizán élete szegénységben és magányban telt.

Forrás: Wikipédia

A feminizmus előszele

Veronica elképesztően magas műveltségre tett szert egy olyan korban, ahol a legtöbben még olvasni sem tudtak. Ez pedig akaratlanul is a feminizmus előfutárává avanzsálta. Mert míg a legtöbb kurtizánt egész életén át tartó megvetés kísérte, Veronica köztiszteletben álló, független nővé küzdötte fel magát. És minden befolyását latba vetve igyekezett lépéseket tenni sorstársai megsegítésére is. Sőt, még a keresetének egy részét is szétosztotta közöttük. Híressé vált szavain pedig nem fog az idő vasfoga:

"Ha mi, nők, fegyvert ragadunk, és olyan műveltek leszünk, mint a férfiak, meg tudjuk győzni őket arról, hogy nekünk is van kezünk, lábunk és szívünk, s habár kecsesek és finomak vagyunk, néhány gyöngéd férfira mégis azt mondják, erős, s noha egyesek keménynek mutatják magukat, valójában gyávák."

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.