mitológia kibeszélő görög istennők görög istennő
Görög istennő akarok lenni! Ez van. Az elmúlt időszakban rákattantam a görög mitológiai sztorikra, és rájöttem, hogy istennőnek lenni menő. Nem is... Istennőnek lenni a legmenőbb dolog a világon! Mert ha valamelyiküknek rossz kedve van, akkor ott kő kövön nem marad, és olyan szívósak, mint az állat.

A hüllőkkel dobálózó istennő

Ha Pallasz Athénének, más néven Minervának szar napja volt, akkor mindenki másnak is. Egyszer, mikor egy ilyen rossz pillanatában szembetalálkozott egy gyíkkal, egy laza mozdulattal kivágta az állatot az űrbe. Kérdés nélkül. Nem akárhova! Az űrbe!

Ez mekkora királyság, nem? Ha valaki felbosszant, csak simán kidobom az űrbe. Ennyi, probléma megoldva.

Végül a kis gyík az égboltra fagyott, így lett ő Draco, azaz a Sárkány csillagkép megtestesítője. Be sem merem vallani, milyen tempósan röpködnének egyesek az űr felé, ha én állíthatnám össze a csillagképek megtestesítőit.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/www.peopleimages.com/Yuri Arcurs

Az asszony, aki stop táblát mutatott a világnak

Hádész, az alvilág ura szerelmes volt Déméter lányába, Perszeponéba. Úgy gondolta, hogy mással nem is fejezhetné ki jobban az érzéseit, csak ha elrabolja a lányt. Az anyja éjt nappallá téve kereste gyermekét, de hiába. Ám amikor megtudta, hogy Hádésznál van, ultimátumot adott Zeusznak: amíg nem kapja vissza a lányát, a világ terméketlen marad - ez azért elég komoly fenyegetés egy olyan nőtől, aki mellékállásban a Földanya. Szóval Déméter megparancsolta a fáknak, hogy ne gyümölcsözzenek, és megtiltotta minden növénynek a növekedést, stb.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Nazina_Maryna

Azért ez se szar. Az egyik dobálózik az űrbe, a másik meg lestoppolja a világot. Hádész azonban nem akarta, hogy szerelme túl sokat legyen tőle távol, ezért gránátalmamagot etetett a lánnyal, aki nem tudta a szabályt: ha valaki élőként az alvilág étkéből eszik, többé nem térhet vissza onnan.

Ezért Perszeponénak minden évben 3 hónapot Hádésszal kell töltenie - Déméter meg 3 hónapig duzzog emiatt. Ezt a terméketlen időszakot hívják úgy, hogy tél.

A nő, aki mérgében fiút szült

Héra, Zeusz felesége komoly megpróbáltatásokon esett át az idők során. Ugyanis röpke 300 év együttlét után a főisten megunta az asszonyt, ezért csajozni kezdett. Hol istennőkkel, hol halandókkal kavart, de sorra nemzette az ilyen-olyan gyerekeket. Héra ezt érthetően elég rosszul viselte. Mondhatni zabos lett, ami azt eredményezte, hogy az aktuális nőt mindig százszorosan megbüntette, sokukat ki is végezte.

Forrás: Wikipédia

Zeusz azonban végérvényesen akkor tette tönkre Héra önbecsülését, mikor önnön gyomrában hordta ki kedvenc lányát, Pallasz Athénét, aki természetesen nem Hérától származott. A főisten ezzel a lépésével demonstrálta, hogy a gyermekáldáshoz neki senkire sincs szüksége önmagán kívül, még Hérára sem. (Persze arról nem szólt a fáma, hogy Pallasz Athéné nem önszántából került az apja gyomrába, de ilyen apró részletektől most tekintsünk el.)

A megtört feleség olyan haragra gerjedt, hogy dühében egyes egyedül nemzett és hozott világra egy fiúgyermeket. Ő lett Héphaisztosz, a tűz és a kovács mesterségek istene. Én meg csak itt pislogok, hogy maximum ízes káromkodásokat tudok létrehozni teljesen egyedül, mikor valaki úgy igazán felcseszi az agyam. Hát van még hová fejlődnöm, ez ismét kiderült...

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.