Bluetooth mosogatógép kibeszélő autó wifi napenergia innováció gps feltaláló kevlár találmány
A női zsenialitás csak hosszú évek fáradságos és kitartó munkája árán kapott helyet a tudományos világban, de mint láthatjuk, ezeknek az úttörő hölgyeknek megérte harcolniuk azért, amiben hittek.

Hedy Lamarr - Egyidejű frekvenciaváltás

(a GPS, a bluetooth és a wifi előszobája)

Hedwig Kiesler osztrák születésű színésznő ugyan szülei kérésére kénytelen volt érdekházasságot kötni egy gazdag fegyvergyárossal, végül előnyt kovácsolt a helyzetéből – mérnöki szinten sajátította el a fegyvertervezés és a korszerű haditechnológia fortélyait.

Ausztria II. világháborús német megszállásakor Londonba, majd az Egyesült Államokba disszidált. Ott felvette a Hedy Lamarr művésznevet, és virágzó színészkarrierje mellett arra is volt ereje, hogy szomszédjával, George Antheil zongoristával karöltve feltaláljon egy egyidejű frekvenciaváltáson alapuló titkos kommunikációs rendszert.

A találmányt először a hadiiparban alkalmazták, később pedig ennek a technológiának köszönhetően alkották meg a bluetooth-kapcsolódást, a GPS-t, a mobiltelefon-rendszereket és a wifit is.

Hedy Lamarr Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Metro Goldwyn Mayer/Metro Goldwyn Mayer

Josephine Cochrane - Mosogatógép

Bár Josephine Cochrane mérnökcsaládból származott, ő maga soha nem tanult ezen a területen, mégis sikerült feltalálnia, illetve szabadalmaztatnia a világ első automata mosogatógépét. Josephine a tehetős nők luxuséletét élte, elegáns villájuk tele volt értékes porcelánokkal, melyekről a szolgálók durva mosogatási módszerétől rendszeresen lepattogott a bevonat. Eleinte ő maga próbálkozott óvatos tisztításukkal, de hamar elege lett, és elhatározta, hogy automatizálja a folyamatot.

A mosogatógépet egy George Butters nevű mérnök segítségével alkotta meg, 1886-ban szabadalmaztatta, néhány évvel később pedig bemutatta egy világkiállításon, ahol díjat is nyert találmányával. A többi pedig már történelem...

Josephine Cochrane Forrás: Wikipedia

Margaret Wilcox - Autófűtés

Bár Wilcox hihetetlenül kreatív feltaláló volt, az 1800-as évek vége felé a nőknek még nem biztosították a szabadalmaztatás jogát, ezért számos találmányát férje neve alatt próbálta bejegyeztetni. Csak tíz évvel a férfi halála után szerzett hivatalos szabadalmi oltalmat a saját tervezésű autófűtő berendezésére, ami pofonegyszerű logika elvén működött, de addig valahogy senkinek nem jutott eszébe megépíteni.

A szerkezet a jármű motorja által generált hőt vezette az utastérbe. Ezt kezdte el használni 1929-ben a Ford, majd később a többi autógyártó, s ennek továbbfejlesztése révén alakultak ki a modern fűtőrendszerek is.

Stephanie Kwolek - Kevlár

A szinte elnyűhetetlen, rugalmas, rendkívül sokoldalú anyag Stephanie L. Kwolek lengyel származású amerikai kémikusnak köszönhető, aki a DuPont vegyipari vállalat égisze alatt fejlesztette ki azt csapatával. Ez a vállalat dobta piacra többek között a nejlont, a lycrát és a teflont is.

A cél eredetileg egy forradalmi gumiabroncs kifejlesztése volt, ám ehelyett Kwolek polifenilénekkel és a polybenzamiddal végzett kísérletei során létrehozta a kevlárt. Ezt a speciális polimert ma rendkívül széles körben használják: előfordul tenger alatti kábeleken, űrhajókban, vízi járművekben, ejtőernyőkben, síléceken, vágásbiztos és hőálló termékekben, hidakon, különböző elektronikai cikkekben, abroncsokban, emellett még golyóálló védőfelszerelésekben is.

Stephanie Kwolek Forrás: Chemical Heritage Foundation/Wikimedia Commons

Telkes Mária - Napenergiával fűtött ház

A magyar származású amerikai tudós 1924-ben, a Budapesti Tudományegyetem elvégzését követően költözött az Egyesült Államokba. 10 évvel később a Massachusettsi Műszaki Egyetemen kezdett behatóbban is foglalkozni a napenergia hasznosításának lehetőségeivel.

Számos hasznos találmányának köszönhetően ragadt rá a Napkirálynő becenév, amit abszolút kiérdemelt: amellett, hogy forradalmasította a tengervíz-sótalanítást és a hidegtároló hűtőrendszereket, egy építészhölgy és egy tehetős szobrásznő segítségével létrehozta Amerika első, kizárólag napenergiával fűtött otthonát Dover városában.

Telkes Mária Forrás: Wikipedia/New York World-Telegram

Nyitókép: ro.onsale2021.ru

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.