Szerencsétlen sorsú költőnk, Katona József reménytelenül szerette Dérynét

magazin Katona József kibeszélő Széppataki Róza
Katona József először a színházba, majd a kor ünnepelt színésznőjébe, Déryné Széppataki Rózába volt viszonzatlanul, és egyben visszavonhatatlanul szerelmes. Miért nem viszonozta az érzéseit a színésznő, és miért alakult így kettejük története?

Katona József sosem volt nőcsábász férfi. Sokkal inkább volt olyan, aki messziről ábrándozott, szerelmes verseket írt szíve múzsájáról, és azonnal zavarba jött, ha meg kellett szólalnia kiszemeltje előtt. Egyszerű, csendes, szerény férfi volt, ami a legtöbb nő fantáziáját nem igazán mozgatta meg. Az ünnepelt színésznő, Széppataki Róza észre sem vette, hogy a költő romantikus érzéseket táplál iránta, pedig Katona mindent megtett, hogy a maga módján felhívja magára a figyelmét.

A költő és a színésznő együtt dolgozott a Pesti Magyar Játékszíni Társaságnál, amikor Katona József különleges módot választott arra, hogy elkezdjen udvarolni Rózának. A húszéves lány levelet talált az öltözőszekrényében, melyben a következő állt:

Ám ahhoz nem volt elég bátorsága, hogy felvállalja kilétét, így csak a monogramját írta a levél végére. Ez Széppataki Rózát teljesen összezavarta, mivel Katonán kívül egy másik ismerősére, Kacskovics Jánosra is illett a rövidítés. A színésznőnek így eszébe sem jutott, - az alapján, ahogy megismerte Katona Józsefet – hogy esetleg ő küldhette a szerelmeslevelet. A költő végül nem kapott választ, de visszatérésekor Róza végül mégis összetörte a szívét.

Déryné Széppataki Róza Forrás: Wikipédia//Szathmáry Papp Károly - Magyar Színháztörténet

A tehetséges színésznő nem viselt sem rózsaszín, sem fekete karszalagot, sőt Katona visszatértekor már nem csupán Széppataki, hanem Déryné volt. Időközben Róza hozzáment Déry Istvánhoz, de döntése mögött inkább üzleti okok, semmint igazi szerelem volt. A fiatal nő még a ceremóniát sem tudta komolyan venni: végig nevetgélt, és a boldogító igent is ki kellett belőle erőszakolni.

Katona tévesen azt hitte, hogy szerelmük azért nem teljesedhetett be, mert Róza már korábban elígérkezett Dérynek, és azért, hogy enyhítse bánatát, írt egy színdarabot. A Rózsa, vagy tapasztalatlan légy a pókok között című vígjátékot imádták a társulat tagjai, de először keveseknek esett le, hogy a történet valójában kikről is szól.

Valószínűsíthetően Katona így akarta feldolgozni beteljesületlen szerelmüket. A költő nem csinált titkot ebből sem, ugyanis Dérynére osztotta Deresházyné, azaz a főszereplő karakterét. Azonban annyi csavar mégis akadt a történetben, hogy a költő önmagát a nő testvéreként jelenítette meg, és nem egy titokban reménykedő, csendes udvarlóként.

Az olvasópróba közben Róza végül megtudta, hogy Katona róla írta a darabot, és mindent megtett azért, hogy lefújják a bemutatót. Az igazgatót is megfenyegette, hogy ha nem oldja meg a problémát, akkor a színházzal kötött szerződését felbontja. A színésznő úgy érezte, hogy a költő bosszúból és pénzért írt a magánéletéről, és miután pont került az ügy végére, soha többé nem beszéltek egymással.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.