Ha a temető mesélni tudna - Filó Margit nem tudott leállni a gyilkolással

halál kibeszélő sztori igaz történet magazin gyilkos áldozat gyilkosság elmebeteg
Margitra csak négy ember halálát tudták rábizonyítani, de biztosak lehetünk abban, hogy ez a szám magasabb. A nő mégsem került soha börtönbe.

Hogy megismerjük a teljes történetet, Margit gyerekkorával kell kezdeni a bemutatást. 1915-ben született egy nagyon szegény, makói családban, így már fiatalon dolgoznia kellett. 23 évesen került először zárt intézetbe, ahol a skizofrénia tüneteivel kezelték. Kiengedése után Makón egy baromfitenyésztő telepen kezdett dolgozni. Végül ott annyira összeveszett a munkaadójával, hogy munkaügyi per lett belőle. Margit 14.000 forintot nyert a jogvita során, amelyből Szegeden egy házat vásárolt. A nő beköltözött a ház földszintjére viszont a többi szabadon maradt lakásba, a városi tanács rászoruló családokat költöztetett be.

Margit 1950-ben ismerkedett meg első férjével Barna Mihállyal, akivel nyolc évig éltek együtt. A kapcsolatuk vége felé, a férfi egészségi állapota megromlott és gondoskodásra szorult. Ebben az időben vették magukhoz Margit édesanyját is. Mivel a nő nem bírta a két beteget ápolni, ezért felfogadta Biczó Lajosnét segítségnek. Az 50-es évek végén elvesztette Margit a férjét és édesanyját is. Sose tudták az asszonyra rábizonyítani a gyilkosságokat, de a gyanús körülmények arról árulkodtak, hogy ő áll a halálesetek mögött.

Még abban az évben Margit megismerkedett a piacon Varga Sándorral. A férfi igen jómódú volt, saját házzal és birtokkal rendelkezett, ahova nagyon hamar beköltözött a nő. Ebben az időszakban kezdte Margit a gyilkolást, vagyis ilyenkor történt az első rábizonyítható eset. Az áldozata Biczóné volt, akit korábban ápolóként alkalmazott. Egy pohár vízben feloldott egy gyógyszert, amivel sikeresen elkábította, majd megfojtotta az asszonyt. A nő hagyatéka pedig Margitra szállt. Az eset után Margitot letartóztatták, de sehogy sem tudták rábizonyítani a gyilkosságot, így szabadon engedték.

Forrás: Shutterstock

1959-ben összeházasodott Vargával, aki Filó Margitot nevezte meg kizárólagos örökösének. Alig két hónappal a házasságukat követően Margit megmérgezte a férjét. Csattanó maszlagból készített kivonatot, amit a székelykáposztába főzött bele. A férfi nem halt meg a mérgezéstől, csak súlyosan megbetegedett, ezért felesége két nap múlva újra megismételte a mérgezést, de most a levesbe főzte bele a kivonatot. Másodjára már sikerült megölnie a férjét.

A nő ismét özveggyé vált, eladta Varga minden ingóságát és visszaköltözött Szegedre, ahol folytatta a gyilkolást. Margit következő áldozata az utcában lakó, sokat betegeskedő Siegel Ilona volt. Rafináltan eltartási szerződést kötött a nővel. Ha az meghalna, minden ingóságát ő örökölje meg. Miután aláírták a papírt, Filó egyből a temetőbe ment és csináltatott egy sírkövet a nő számára. Két héttel később a már jól bevált gyógyszerrel elkábította az asszonyt és egy párna segítségével megfojtotta. Értelemszerűen a nő vagyona Margitra szállt.

A nő rosszul viselte, hogy a házában még mindig a tanácsi bérlők laktak, ezért megpróbálta őket elüldözni. Ez sikeresnek is bizonyult, csak egy idős asszony, Tóthpál Ilona maradt a lakásában. Benne látta meg következő áldozatát. Először eltartási szerződést kötött a nővel, majd gyógyszer segítségével elkábította és megfojtotta őt is. Viszont itt olyan erősen bántalmazta az asszonyt, hogy annak több bordája is eltört, amit a halottkém is észrevett, így nyomozást indítottak. Ekkor jutottak el Filó Margithoz, akinek a lakását is átkutatták, amelyben megdöbbentő dolgokat találtak. Kiderült, hogy Margit odaköltözése óta fosztogatta a közeli temetőt és ereklyeként koponyákat gyűjtött. A nőt szakvélemény alapján a bíróság elmebetegnek nyilvánította és életének hátralévő részét a lipótmezei elmegyógyintézetben töltötte.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.