Süsü, a sárkány Csukás István kibeszélő magazin Süsü mese Pom Pom meséi
Szomorú volt ez a nap két nappal ezelőtt. Ismét egy olyan ember hagyta itt a világot, aki jobban ismerte a gyerekek lelkét bárkinél. Süsü, a sárkány, Pom Pom és Mirr-murr kitalálója örökre elment. 

Ki ne izgult volna lélegzetvisszafojtva, mikor elűzték Süsüt a testvérei? Ki ne érzett volna együtt a magányos sárkánnyal, ki nem nevette halálra magát a Sárkányfűárus figuráján? Mesélni sokféleképpen lehet, de így csak ő tudott. Nem csak a gyerekek szívébe férkőztek be a főhősei emberi esendőségükkel, felnőttként sem tudtad kivonni magad a hatásuk alól. Nem csoda, hiszen ő maga is ilyen volt: jóságos tekintetű, az emberinél is emberibb, akinek egész lényéből szeretet áradt.

Negyven évvel ezelőtt éppúgy megtalálta történeteivel a gyerekek lelkét, mint most, pedig a változó világban mindennél nehezebb örökérvényűnek lenni. Neki sikerült. Talán, mert az első pillanattól az utolsóig szívből csinálta, amit csinált. "Ezt a vágyat senki sem érti, Se gyerek, se nő, se férfi. Senki, senki itt a világon, Mi is az én titkos nagy álmom" - énekelte Süsü, aki legjobban arra vágyott, hogy befogadják. Hogy a kitalálója mire vágyhatott a legjobban? Azt hiszem, arra, hogy meséljen. És ezt mindennél jobban csinálta.

Fotó: Polyák Attila - Origo

"A mese örök. A mese pedig azért örök, mert a közönsége is örök. Amíg gyerekek vannak, addig mese is lesz, és a gyerekek sem változnak lényegesen, alapállásuk örök. Mert mi a gyerek viszonya a világhoz? Meg akarja ismerni, és meg akarja hódítani, és ebben segít többek között a mese is" - mondta egyszer. Talán nem véletlen, hogy ugyanazon a napon született, mint Hans Christian Andersen. Jön még vajon utánuk olyan, aki örök klasszikus marad?

Azt hiszem, ha megkérdezhetnénk, azt akarná, hogy egy meséjével emlékezzenek meg róla otthon a családok. Nálunk biztosan így lesz. Hiszen a sztorik, a mondatok, a figurák ugyanannyit jelentenek a férjemnek és nekem, mint a fiunknak. Mert ha viccesen azt mondom a suli előtt: "Picur, megvárhatlak?", nevetve jön rá a válasz...

Nem "csak" Kossuth-díjas költő és író volt, és a Nemzet Művésze. Ennél jóval több. Kicsit mintha minden gyerek barátja lett volna. Azt mondta: "Nem tehetek arról, hogy megszülettem, és nem tehetek arról, hogy meghalok. Ami a kettő között van, arról tehetek. Ez az én szabadságom, ha úgy tetszik, öröklétem." Köszönjük, amit a kettő között kaptunk.

Nyugodj békében, Csukás István.

Nyitókép: Origo

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.