Adidas Waldorf Astoria kibeszélő I. Mária angol királynő magazin I. Erzsébet testvérháború Puma rivalizálás konfliktus
Minden családban előfordulnak veszekedések, ám a történelem során akadtak olyanok, amelyek egy életre megváltoztattak egy ipart, egy várost - vagy éppen egy egész országot...

Adidas vs. Puma

Szinte hihetetlen, de a két világhírű sportszergyártó cég egy testvérpár elmérgesedett viszályának az eredménye. Pedig milyen szépen indult minden: Adolf és Rudolf Dassler cipőkészítéssel foglalkozott az első világháború után.

Az első igazi sikereket a sportcipők gyártása hozta meg a számukra. Olyan jól ment az üzlet, hogy az 1936-os olimpiára már több híres futó cipőjét is ők készítették. Innen pedig nem volt megállás. A második világháború alatt mind a ketten beléptek a náci pártba - úgy tűnt, ebben is nagy köztük az egyetértés.

Adidas vs. Puma Forrás: Wikipedia

Csakhogy a testvérek idővel megváltoztak, és az egykori összhang eltűnt. Míg Rudolf teljes mellszélességgel támogatta a náci pártot, addig Adolf zsidókat bújtatott. Azt hiszem, ebből egyértelmű, mi vezetett a szakításhoz...

Adolf megváltoztatta a cég nevét Adidasra, míg bátyja új céget alapított Ruda néven. Mivel ez nem vált be, átnevezte a céget Pumára. A testvérpár viszálya apáról fiúra szállt, sőt, még a kisvárost is megosztotta, ahol laktak.

Waldorf vs. Astoria

Kevés olyan legendás szálloda van, mint a Waldorf Astoria - és kevésnek van olyan izgalmas és kalandos története. A város egyik legpatinásabb hotelje eredetileg az Astor unokatesók versengésének az eredménye.

William Waldorf és John Jacob Astor IV. külön hotelt építtetett egymás szomszédságában, Manhattan szívében, The Waldorf és The Astor néven. Amikor kibékültek, egy folyosóval összekapcsolták a két szállodát, és létrejött a legendás Waldorf Astoria.

Waldorf vs. Astoria Forrás: Wikipedia

A 19. században épült hotel igazi kuriózum volt. Itt volt először szobaszervíz és telefon is. Sajnos a húszas években sokat vesztett a fényéből, így eladták, majd lebontották az épületet, hogy helyet adjanak egy talán még nála is ikonikusabbnak: az Empire State Buildingnek.

A tulajok sem jártak jobban: John Jacob a Titanic egyik leghíresebb áldozata lett, míg unokatestvére, Waldorf Angliában halt meg szívbetegségben. Ám a nevet 1 dollárért eladták, így pár év múlva - igaz, másik helyen - újra megnyithatott a Waldorf Astoria. Olyan emberek szálltak meg benne, mint II. Erzsébet, Frank Sinatra és az összes amerikai elnök.

I. Mária vs. I. Erzsébet

Anglia trónjáért jó sok csatát megvívtak már, de amit ez a két nő művelt, az még a tapasztalt történelem rajongókat is meglepi. Az unokatestvérek harcát felfoghatjuk vallási küzdelemnek is. Mária vissza akarta vezetni az országot a katolikus hithez, míg Erzsébet az apja, VIII. Henrik által jól bejáratott anglikán egyházat favorizálta.

A hölgyek csatájában megtalálható volt minden, ami szem-szájnak ingere: börtön, lázadás, lefejezés. Vagyis színtiszta 16. század.

Mária vs. I. Erzsébet Forrás: Wikipedia

A koronát végül Erzsébet kaparintotta meg véglegesen, és Anglia egyik legnagyobb uralkodójává vált. Ellenfelét, Máriát pedig 19 év raboskodás után egyszerűen lefejeztette - 300 vendég jelenlétében. Nem aprózta el, az biztos...

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.