Háromszor jött vissza a halál torkából Violet Jessop: még a Titanic tragédiáját is túlélte

hajóbaleset kibeszélő magazin Violet Jessop túlélő Titanic
Vannak olyan nők, akik még a legszörnyűbb tragédiák ellenére sem adják fel az álmaikat és a végsőkig kitartanak azok mellett. Violet Jessop egyike volt ezen bátor nőknek.

A kis Violet 1887-ben látta meg a napvilágot. Szülei Írországból emigráltak Argentínába, így a kislány már ott született. A kis Violet igazi túlélő volt, mert a család kilenc gyermeke közül csak ő és 5 testvére élték meg a felnőttkort, a többi három testvére gyermekbetegségekben meghaltak.

Violet 17 évesen elveszítette édesapját, aki belehalt egy műtét szövődményeibe és ennek következtében édesanyja egészsége is megromlott. Mivel ő volt a szülők elsőszülött gyermeke, így neki kellett gondoskodnia a kisebb testvéreiről. 21 évesen utaskísérő lett az RMS Olympic fedélzetén. Nem volt zökkenő- és veszélymentes az élete az óceánjárón, főleg akkor nem, amikor 1911. szeptember 20-án az Olympic összeütközött a HMS Hawke hadihajóval. Szerencsére Violet túlélte a szerencsétlenséget, és épségben visszakerült Southampton kikötőjébe.

Ennek ellenére sem sikerült őt eltántorítani az álmától, és 7 hónap után ismét jelentkezett a White Star Line társaság újabb hajóútjára, ezúttal az elsüllyeszthetetlennek vélt Titanicra, ami az Olympic testvérhajója volt. A hajó Southamptonból indult útjára, de négy nappal az indulást követően jéghegynek ütközött és süllyedni kezdett, míg végül a hajót elnyelte az Atlanti-óceán.

Forrás: AFP

Violet a tragédia éjszakáján épp lefekvéshez készülődött, de az ütközés után a fedélzetre sietett, ahol is szembesülnie kellett a rideg valósággal. Minden tőle telhetőt megtett azért, hogy megnyugtassa az utasokat, akiket a mentőcsónakokba kellett segítenie. Az utolsó pillanatig részt vett az utasok mentésében, szemtanúja volt annak is, ahogy a férfiak kétségbeesetten köszönnek el feleségeiktől és gyerekeiktől és besegítik őket a mentőcsónakokba.

Violet végül az utolsó mentőcsónakok egyikének köszönheti az életét, aminek azonban a vízre bocsátása előtt egy kisbabát nyomtak a kezébe. Nyolc órán keresztül vigyázott a picire, a hidegben várakozva végül az RMS Carpathia mentette ki őket. A Titanic végül 1912. április 15-én 2 óra 20 perckor süllyedt el az Atlanti óceánon. A fedélzeten tartózkodó 2228 emberből 1514 odaveszett.

Violet a borzalmas események után sem adta fel soha a hivatását. Egy kis szünetnek azonban el kellett telnie ahhoz, hogy ismét a vízre merészkedjen. Ápolónőnek tanult, majd ezután néhány év elteltével a Britannicon szállt újra vízre. Mintha a szerencsétlenségek követték volna a lelkes utaskísérőt, ugyanis ez a hajó is elsüllyedt, 1916. november 21-én a görög Lemnosz szigetének közelében, ahol aknára futott. Violet a végén itt is mentőcsónakba ülhetett, amit azonban a hajócsavarok beszippantottak. A nő a lelki jelenlétének köszönhetően a vízbe vetette magát és megpróbált minél távolabb úszni a süllyedő hajótól. A nagy sietség közben beütötte a fejét, de a koponyasérülése ellenére megmenekült.

Mondanom sem kell, hogy még ez sem szegte a kedvét, és egészen az 1950-es évekig hajókon dolgozott. Miután nyugdíjba vonult, Angliában lelt otthonra, és 1971-ig, egészen a haláláig ott élt.

Nyitókép: Northfoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.