Nyomornegyed, szexuális bántalmazás: innen küzdötte fel magát Oprah Winfrey

magazin kibeszélő nyomornegyed szexuális bántalmazás Oprah Winfrey
Amerika nagyasszonya, a világ egyik legbefolyásosabb afro-amerikai nője, Oprah Winfrey 1954. január 29-én született. Ma ünnepli 68. születésnapját. Sokan nem tudják, honnan indult és milyen súlyos árat fizetett a sikereiért.

Oprah Winfrey gyermekkora nem indult zökkenőmentesen. Édesanyja tinédzser volt, amikor teherbe esett vele, emiatt újszülött kislányával évekig nem volt hajlandó foglalkozni. Így a kicsi Oprah-t néhány évig a nagymamája nevelte. Kisgyerekként egy farmon élt, viszontagságos körülmények között. Az otthonukban sokszor fűtés és víz sem volt, de minden hiányosság ellenére érzelmi biztonságot és rengeteg szeretetet kapott. Három évesen már olvasni tanították, egy évvel később már a Bibliából is tudott idézni.

Érdekesség, hogy születésekor Oprah a biblai eredetű Orpah nevet kapta, viszont ha megcserélte a két mássalhangzót, akkor könnyebb volt kiejteni a nevét. Így született meg a televíziós műsorvezető művészneve.

A lejtő

Azt hihetnénk, hogy a kislány életében megváltás volt, amikor édesanyja visszatért, mégis élete legtraumatikusabb fejezete vette ezzel kezdetét. Az anyja új családjával mélyszegénységben, a Milwaukee-i gettó negyedben éltek, ahol mindennapos volt a lopás és a folytonos fenyegetettség. Az embertelen körülményeket tetézte, hogy Oprah kilenc évesen szexuális erőszak áldozata lett.

Kislányként, valamint a tinédzser éveiben sokáig azt gondolta, hogy ő a felelős az átélt nehézségeiért, a bántalmazásokért.

Sokáig tűrte a megaláztatások sorozatát, míg végül tizenhárom évesen megszökött. Tizennégy éves korában teherbe esett és világra hozta gyermekét, de az újszülött csak néhány napig élt. Az üzletasszony sosem tudta kiheverni a fájdalmát, és nem is született később sem gyermeke. Ma a kutyáira tekint gyerekeiként és igyekszik mindent biztosítani számukra.

Forrás: WireImage/2014 Noam Galai/Noam Galai

Egy új élet kezdete

Tizenöt éves korában Oprah az apjához költözött, ahol egy teljesen új fejezet kezdődött az életében. Édesapja szénbányászból lett tisztviselő, aki mindig példát akart mutatni lányának. Céltudatosságra és kitartásra nevelte, s ez meghozta Oprah életébe a változást. Szorgalmasan tanult és ösztöndíjjal médiatudomány szakon végzett a Tennessee Állami Egyetemen.

Hét éven keresztül Nashville első afro-amerikai műsorvezetőnője volt, és Oprah karrierje innentől felfelé ívelt. 1984-ben Chicagóban egy reggeli talkshow-t vezetett, aminek rövid időn belül óriási nézettsége lett, és később szintén innen indult útjára az Oprah Winfrey Show. Számos kritikus elismerte az üzletasszony tehetségét, stílusát, egyedi hangvételét, valamint a humorát is. Mégis, Oprah Winfrey titka nem is a szakmaiságon múlik, hanem azon, hogy képes hatást gyakorolni az emberi szívre.

Élete során nők millióinak segített a traumáik feldolgozásában, valamint véleményének a #metoo mozgalomban is hangot adott. A világ leggazdagabb és legbefolyásosabb asszonya, aki igyekszik számtalan módon jótékonykodni és adni a világnak abból, ami neki jutott.

Nyitókép: Getty Images

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.