Laborfalvi Róza: nős férfinak szült gyermeket, majd botrányos házasságot kötött Jókai Mórral

magazin Laborfalvi Róza kibeszélő Jókai Mór kultúra
Ki is volt Laborfalvi Róza, akinek neve a mai napig a köztudatban szerepel, s akinek búgó, egyedülálló hangjáról ódákat zengett nemcsak a színházi közönség, hanem olyan géniuszok is, mint Vörösmarty Mihály és Szigligeti Ede? Saját unokája azt állította róla, ilyen habitussal és életpályával inkább férfinak és hadvezérnek kellett volna születnie: sok viszontagságtól megkímélte volna az élet.

A nevét és alakításait bizonyosan sokan ismerik, kalandos élettörténetét talán kevesebben. Egy biztos: korának egyik legmeghatározóbb színésznője volt, ugyanakkor bátor amazon, aki minden írott és íratlan szabályt felrúgott, mind a magánéletében, mind a színpadon, ahol bátorsága kapcsán meghonosította és magas fokon művelte a romantikus-realista színjátszás minden csínját-bínját.

A színház világához nem volt nehéz közel kerülnie, hiszen édesapja, Benke József a miskolci színház igazgatója volt, aki saját feleségét, Rácz Mária Zsuzsánnát – hiába voltak színésznői ambíciói – egy életre eltiltotta a szerepléstől. A vér azonban nem vált vízzé, közös lányukban, Rózában tovább öröklődött a tehetség, hatalmas akarattal fűszerezve. Bár apja ellenezte, Róza tűzzel-vassal kiharcolta magának, hogy színészi pályára léphessen.

Családjukban rendszeresen megfordultak a kor híres színészei, csillogó, frivol világot mutatva az egyébként is lázadó kislánynak. Közben a magánéletük szomorú fordulatot vett: édesanyja a sorozatos vetélések következtében egyre gyengült, férje elhidegült tőle, s színigazgatói állását feladva a diósgyőri lányiskolában kezdett tanítani, ahol egyik tanítványa, Maron Marie hamar a szeretője is lett. A kis Róza egyedül gondoskodott a családjáról, állatokat tartott, az iskolát hanyagolta. Apja végül mégis beadja a derekát, s az akkor tizenhat éves lányát Pestre vitte, Kántorné Engelhardt Anna kezére bízva, hogy a szakmát kitanulja. Róza egy másik lánnyal együtt keserű napokat élt meg mellette: kihúzható fiókokban aludtak, főztek, mostak, takarítottak, masszírozták a háziasszonyukat, aki cserébe számos alkalommal pofonnal fizetett szolgálataikért.

Forrás: Wikipedia

Nem meglepő, hogy a fiatal és dacos lány hamar elszökött és a budai Várszínházhoz szegődött, majd felvette a Laborfalvi nevet, a csodált Déryné tiszteletére. A kezdeti statiszta szerepeit jó ideig nem követték komolyabb darabok. Közben a házas Lendvay Mártontól gyermeke született, óriási felháborodást keltve. Ekkorra ráadásul a fiatal nő magára is maradt, hiszen édesanyja meghalt, apja pedig nemes egyszerűséggel kitagadta.

Mindezek tetejébe, a nagy árvíz elöntötte Budapestet, ahonnan Róza a kislányával éppen csak megmenekült. Ezen nehézségek és tragédiák következtében forrt ki végül vad és zabolátlan személyisége. Talán ennek köszönhető, de végre megérkezett a várva várt áttörés: a Belizár című színdarabban rá osztották Kántorné szerepét, melyet sorra követtek olyan darabok, ahol megmutathatta valódi tehetségét. Letisztultan, felszabadultan játszotta Lady Macbethet, Milfordot, s ezen szerepei a halhatatlanok közé emelték.

Ekkor ismerkedett meg a betegeskedő Jókai Mórral, akivel 1848-ban az életüket is szerették volna összekötni, ami azonban számos ellenállásba és nehézségbe ütközött. Jókait többen próbálták lebeszélni a frigyről, ne vegyen el egy családanyát, aki szégyenben szült, de a házasságuk minden tiltás ellenére megköttetett. Kálváriájuknak azonban még itt sem szakadt vége, hiszen Jókai Kossuth követőjeként komoly veszélybe került, anyja minden örökségéből kitagadta, házasságukat megátkozta, így egyedül maradtak a világban. Végül látva Róza feltétlen szerelmét Jókai felé, mindenki megenyhült, s 1857-ben a miskolci színház megnyitóján már hivatalosan is férj-feleségként jelentek meg.

A nemzet nagyasszonya 1886-ban tért örök nyugovóra, saját szobájában, utolsó fellépése előtt: földig érő köpenyben átsétált a házukon, majd örök álomra szenderült.

Nyitókép: Wikipedia

Jókai Mór utolsó szerelmehttps://she.life.hu/kultur-mi/20181011-jokai-mor-utolso-szereleme-a-megaltalkodott-bella-herczeg-zsuzsa.html
Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.