női jogok kibeszélő magazin szüfrazsett
 Alice Stokes Paul 1885. január 11-én látta meg a napvilágot egy New Jersey-i család gyermekeként.

Családja fontosnak tartotta a nemek egyenlőségét, és a nők oktatását is támogatták. Alicet édesanyja többször elvitte a választójogi összejövetelekre, aki minden idejét a tanulásnak szentelte. A szociológiai tanulmányait még a Pennsylvaniai Egyetemen végezte, majd Angliába ment, ahol a Birminghami Egyetemre és a London School of Economics-ra járt.

Kisvártatva visszatért az Egyesült Államokba, ahol doktori fokozatot szerzett politikatudományokból, és jogi tanulmányokat is végzett. Angliai útja során részt vett Christabel Pankhurst előadásain, aminek hatására úgy döntött, hogy belép a Nők Társadalmi és Politikai Uniójába (Women's Social and Political Union, WSPU). Alice Angliában radikálisabb megmozdulásokon is részt vett, éhségsztrájkolt, és többször le is tartóztatták. Hazájában tagja lett az Amerikai Nemzeti Női Választójogi Társaságnak (National American Women's Suffrage Association). Mivel az adománygyűjtő és figyelemfelkeltő kampányuk sikeres lett, így egyre többen csatlakoztak hozzájuk és 1913-ra Alice Paul és Lucy Burns létrehozták a Nők Választójogának Kongresszusi Unióját. Céljuk az volt, hogy az alkotmányban biztosítsák a nők választójogát.

Forrás: Photo12 via AFP/Photo12/Ann Ronan Picture Library/Ann Ronan Picture Library

Paulék fáradozása egy pillanatig hiábavalónak bizonyult, majd 1916-ban megalapították a Nők Nemzeti Pártját és a britektől is elcsentek egy-két praktikát, úgy mint a parádék, tömeggyűlések, sztrájkőrségek, gyújtogatások, éhségsztrájkokat szerveztek. 1917-ben a Fehér Ház köré szervezték a következő sztrájkőrséget, és "csendes transzparenseken kérték a választójogot maguknak. Ez az erőszakmentes engedetlenségi mozgalom része volt, ennek ellenére többeket, letartóztattak és a Virginiai Occoquan Dologházba, valamint a Columbiai Körzeti Börtönbe vitték őket. Alice Paul éhségsztrájkot tartott, ezért a pszichiátriai részlegbe vitték, ahol erőszakkal tuszkolták bele az ételt.

A várva várt változás 1920-ban érkezett el, amikor az elfogadott 19. kiegészítés biztosította az alkotmányban a nők választójogát.

Alice Paul 1938-ban létrehozta a genfi székhelyű World Women's Party-t, későbbi nevén a World Women's Party for Equal Rights-ot, amely nemzetközi szervezetként működött a Népszövetséggel, majd az ENSZ-szel, és 1946-ban az ENSZ Nők helyzetét vizsgáló bizottságának felállításáért volt felelős. A második világháború alatt a WWP segített a náci terror elől menekülőknek, pénzt, útlevelet, biztonságos utazást biztosítva nekik. Alice Paul sosem adta fel a küzdelmet, és az 50-es években továbbra is harcolt a nemi alapú diszkrimináció tiltásáért, és még 80 évesen is részt vett a megmozdulásokon.

Alice 1977. július 9-én hunyt el, 92 éves korában.

Nyitókép: AFP

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.