Hedy Lamarr: Hollywood bombázója, aki két házasság között feltalálta a wifit

Hollywood kibeszélő magazin wifi színésznő Hedy Lamarr feltaláló
A magyar származású hollywoodi színésznő, nyelvzseni és feltaláló 1914-ben született Bécsben, jómódú bankár családban. Szülei négy éves korától kezdve nagy gondot fordítottak a taníttatására, így a kislányról hamar kiderült, zseniális tehetséggel van megáldva. Tíz éves korára már négy nyelven folyékonyan beszélt, kiválóan játszott zongorán és csodásan táncolt.

16 évesen befutott színésznői karrierrel dicsekedhetett, hamarosan a filmvásznon találta magát. A kor szellemiségének megfelelően, szülei korán férjet választottak a számára, így 19 évesen férjhez ment egy osztrák fegyvergyároshoz. Zabolátlan természete, zseni mivolta azonban lehetetlenné tette, hogy beilleszkedjen a túl konzervatív és dogmatikus társadalomba. 1938-ban, a német megszállást kihasználva, Londonba szökött a férje elől, s gyorsan egy óceánjáró hajón találta magát, útban az Amerikai Egyesült Államok felé.

A hajón találkozott a Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdió egyik képviselőjével, aki azonnal szerződést kínált neki. Hedy sikere hamarosan akkorára dagadt – bár nem tehetségével, inkább szépségével és kisugárzásával nyerte meg a közönséget -, hogy mindenki az ő frizuráját, öltözködését, kalapját utánozta, és óriási népszerűségnek örvendett.

Féktelen életet élt, hamar belekóstolt a hollywoodi életérzésbe, számos kalandja és szerelmi kapcsolata óriási botrányt kavart. Semmi sem volt szent számára, házasságokat, barátságokat tett tönkre, soha nem nézte a tettei következményét. Két végéről égette a gyertyát, ha valami vagy valaki nem nyerte el a tetszését, azonnal tovább állt. Talán ennek is köszönhető, hogy légyottjai mellett hatszor férjhez is ment, de egyik házasság sem bizonyult tartósnak.

Forrás: APA-PictureDesk via AFP/Austrian Archives/Imagno/picturedesk.com/Austrian Archives (S)

Végül kicsapongó és zavaros, fékezhetetlen életútja egy pontján felfedezte saját műszaki érdeklődését és tehetségét. A rá jellemző óriási lobogással belevetette magát a haditechnika megismerésébe és autodidakta módon, mérnöki szintű tudást halmozott fel a fegyverekről. Tudásszomja és képessége oda vezette, hogy tanulmányokat folytatott, s ennek eredményeképpen, a második világháború idején, George Antheil zeneszerzővel közösen létrehoztak egy torpedó rádió- távvezérlésre alkalmas adóberendezést, melyet a haditengerészet először titkosított, ám 1985-ben Hedy találmánya a civil szféra számára is elérhetővé vált. Találmánya azért óriási jelentőségű, mert ezt az egyidejű frekvenciaváltást alkalmazzák minden mobiltelefon rendszernél, illetve bluetooth-kapcsolatoknál, nélküle nem is létezne maga a mobiltelefon.

Életének utolsó éveiben Hedy Lamarr visszavonultan élt az USA-ban, majd Floridában hunyt el 2000-ben. Utolsó kívánsága is megmutatta egyedi jellemét és természetét, halálában sem tagadta meg a konvencióktól eltérő természetét: hamvait, kívánsága szerint, születési helyén, a bécsi erdőben szórták szét. Akár a többi feltaláló és zseni esetében, róla is elmondhatjuk, szélsőséges viselkedése, a megszokottól teljesen eltérő egyénisége a magánéletében nem hozott számára szerencsét, ám lehetővé tette egyedülálló találmányának felfedezését.

Nyitókép: Shutterstock

Ez is érdekelhet:

Az elfeledett magyar tudósnő, Telkes Mária, aki a napenergia úttörője lett Amerikában

Josephine Cochrane: a nő, akinek örökké hálásak leszünk a mosogatógép feltalálásáért

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.