magazin kibeszélő történelem Sztálin érdekesség diktátor
A történelemkönyvek szereplői valaha hús-vér emberek voltak, s mint minden embernek, nekik is akadt magánéletük. Nem kivétel ez alól a XX. század egyik legismertebb diktátora, Sztálin sem.

Rengeteg szerető és két feleség - így jellemezhetnénk dióhéjban Joszif Visszarionovics Sztálin magánéletét. Az Acélember nem csupán a politikai karrierjét, de a szerelmi életét is kimaxolta, mondhatni két végén égette a gyertyát. Arról, hogy Sztálin miképpen lett államférfi és diktátor most nem írok, hiszen erről mindenki tanult az iskolában, magánéletéről azonban nem igazán szóltak a történelemkönyvek.

Korai évek: egy 13 éves szerető és az első feleség

Bátran leszögezhetjük, hogy Sztálin szerette a nőket, így nem meglepő, hogy ifjú korától kezdve számos szeretővel folytatott viszonyt. Akadt köztük házas asszony, barát kezéről lecsapott kedves, de olyan 13 éves lány is, aki két gyereket szült a későbbi vezérnek. Feleségből pedig kettőt is "elfogyasztott".

Sztálin első nejét, Jekatyerina Szvanidze-t (becenevén Kato) forradalmárként ismerte meg még a húszas évei elején, majd pár év múlva nőül is vette. Az együtt töltött közel másfél év azonban nem volt leányálom, Sztálint ugyanis sokkal jobban érdekelte a politika, mint a házasság, így Kato rendkívül elhagyatottnak érezte magát, főleg, amikor ifjú férjével egy messzi városba költöztek, ahol az asszony még a családjára sem számíthatott. A gyermekük születését követően a helyzet fokozódott, Kato megbetegedett, ám Sztálin még ekkor sem szentelt több figyelmet és törődést neki. Mire végre hazatértek Kato családjához, hogy valaki ápolja az asszonyt és gondoskodjon a gyermekről, már késő volt. Kato 27 évesen, tífuszban elhunyt. A visszaemlékezések szerint

az Acélember a temetésen halott felesége után ugrott a sírgödörbe és azt mondta, Kato halálával minden emberi érzés megszűnt benne...

Méltó bizonyíték volt erre – a későbbi történelmi tényeket megelőzően -, hogy közös gyermekükről sem kívánt gondoskodni, a kis Jakov csak anyja rokonainak köszönhette, hogy nem adta az apja örökbe.

Kato Szvanidze Forrás: Wikipedia

Meglett férfi, fiatal ara

Sztálin második feleségét, Nagyezsda Allilujevat, egy barátja, Szergej Allilujeva révén ismerte meg, ugyanis a lány Szergej legkisebb gyermeke volt. Egyes források szerint azonban nemcsak ez a történet pikantériája, hanem az is, hogy

bizonyos legendák szerint Sztálin évekkel korábban még Szergej feleségével, tehát későbbi anyósával folytatott viszonyt...

Egy időben az a hír is szárnyra kapott, hogy ebből a kapcsolatból született Nagyezsda, azaz Sztálin második felesége, tehát a vezér a saját lányát vette el – ez azonban csak gonosz pletykának bizonyult.

Az azonban tény, hogy Sztálin már gyerekkorától ismerte a lányt, akit 1919-ben feleségül is vett - a férfi ekkor 41 éves volt, míg az ifjú ara mindössze 18 esztendős.
Kutyából azonban nem lesz szalonna, Sztálin ezt a házasságot sem könnyítette meg: a pár eleinte alig találkozott a férj politikai tevékenykedései miatt, később pedig megszaporodtak a viták kettőjük között. Ennek ellenére két gyermekük is született, Vaszilij és Szvetlana, sőt egy idő után Sztálin első házasságából született fia is a családhoz költözött.

Sztálin és Nagyezsda házassága a '20-as évek végére mégis teljesen tönkrement. A pár alig beszélt egymással, ha pedig mégis, akkor a legtöbbször hevesen vitatkoztak.

1932-ben egy ilyen veszekedés után találták holtan Nagyat. A keze mellett egy töltött pisztoly hevert, amely miatt öngyilkosságot feltételeztek.

Természetesen ezt nem lehetett napvilágra hozni, hiszen hogyan vette volna ki magát, hogy Sztálin felsége önkezével vetett véget az életének, így hivatalosan vakbélgyulladást állapítottak meg a halál okául...

A történteket azonban azóta is sokan gyanúsnak tartják, hiszen senki sem tudja, valójában mi történt. Egyesek szerint az asszony mániás depresszióban szenvedett, emiatt is vethetett önkezével véget az életének, míg mások úgy látják, hogy a diktátor kergette a halálba Nagyezsdát rideg viselkedésével, nőügyeivel és azzal, hogy tőle is megkövetelte azt a feltétel nélküli rajongást és hódolatot, amit tágabb környezetétől is elvárt. Egy harmadik teória szerint viszont ennél sokkal nagyobb szerepet játszott Sztálin második neje halálában: ő maga gyilkolta meg tulajdon hitvesét.
Az, hogy ki húzta meg a ravaszt Nagyezsda Allilujeva halálának napján senki sem tudja, egy azonban biztos, Sztálin nem vett részt felesége temetésén - és állítólag a sírját sem látogatta meg soha.

Ismerted Sztálin magánéletét?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.