öngyilkosság kibeszélő magazin Móricz Zsigmond házasság szerető
Móricz Zsigmond irodalmunk egyik legmeghatározóbb alakja. Az viszont már kevésbé ismert tény róla, hogy első felesége öngyilkos lett, és nevelt lánya pedig a szeretője volt.

Móricz 26 évesen, 1905-ben házasodott össze első feleségével, Holics Eugéniával, avagy Jankával. Házasságuk 20 évig tartott. Ezen idő alatt a kezdeti szerelem elcsitult, és Janka már nem tudta megadni azt a mindent felemésztő szenvedélyt, amire az írónak szüksége volt. Házasságuk utolsó évében, 1925-ben Móricz megismerte Simonyi Mária színésznőt. A szépségéről is híres nő felélesztette az író szívében azt a szikrát, amiről addigra már úgy vélte, végleg kihunyt. Egy Móricz által írt színdarab, a Búzakalász próbafolyamata alatt szeretett bele végletekig a nőbe.

Móricz hirtelen szerelmi háromszögben találta magát. Felesége előtt nem tudta leplezni érzelmeit a másik nő iránt, Janka pedig igyekezett menteni a menthetőt. Volt, hogy kiborult, jelenetet rendezett, öngyilkossággal fenyegetőzött, és még arra is volt példa, hogy ténylegesen megpróbálta elvenni saját életét - sokáig sikertelenül. Ezen alkalmakkor Móricz néhány nap erejéig újult erővel igyekezett feléleszteni haldokló házasságát, de amint Janka jobban lett, újra hotelszobákban és kávéházakban kereste a nyugalmat.

Ez idő alatt Simonyi Máriának rendszeresen írt, összesen nagyjából 200 szerelmes levelet. A színésznő hellyel-közzel viszonozta az író érzelmeit, de leginkább hűvös távolságtartással viseltetett a "harmadik nő" szerepe felé.

Végül 1925-ben Janka vetett véget ennek a mindenki számára idegölő helyzetnek. Mérget vett be, és három nappal később belehalt.

Ezután Móricz egy évig nem találkozott Máriával, bár leveleivel továbbra is rendíthetetlenül ostromolta a nőt. Végül amikor újra találkoztak, néhány napon belül összeházasodtak.

Házasságuk 10 évig tartott, de mégsem kapták meg az áhított, boldog befejezést. Móricz nem találta meg azt a szellemi partnert, azt a múzsát a színésznőben, akit első feleségével elveszített.

Végül közel 60 évesen találkozott a nála 40 évvel fiatalabb Littkey Erzsébettel, Csibével. Első találkozásuk önmagában is meghatározó volt. Csibe éppen egy hídról akarta levetni magát, amikor Móricz meglátta, és megmentette az öngyilkosságtól. Ezután magához vette, és bár utolsó éveire az volt a terve, hogy visszavonultan él Leányfalun, végül több, mint 1500 oldalnyi jegyzetet készített Csibe sanyarú életéről, és több novella mellett ő ihlette az Árvácskát is.
A felszínen apa-lánya párosként működtek, idővel Móricz nevére is vette a lányt, de valójában Csibe volt az író utolsó nagy szerelme.

Csibéről a közvélemény alapvetően negatívabb volt. Tanulatlan kis prostituáltnak tartották. Viszont tény, hogy Móricz mellett bőven volt lehetősége tanulni, és végül miután az író meghalt, és édesgyermekei elűzték Csibét a házból, kifúrták az örökségből, már nem volt olyan elveszett. Először megalapította a Móricz Zsigmond könyvesboltot, ami később kiadóként is működött, majd amikor az becsődölt, trafikot nyitott. Végül egy antikváriumban dolgozott, onnan ment nyugdíjba.

Miután Móricz meghalt 1942-ben, Csibe 1944-ben hozzáment Keresztes Károlyhoz. Sok negatív pletyka terjedt róla, ám az, hogy szíve a helyén volt, mi sem bizonyítja jobban, minthogy 1996-ban férjével megkapták a Világ igaza kitüntetést, ami az egyik legmagasabb izraeli állami kitüntetés. Azoknak ítélik oda, akik a holokauszt alatt életük kockáztatásával zsidókat bújtattak.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.