Lagertha, a vikingek legendás királynője - Mítosz vagy valóság?

magazin kibeszélő Vikingek (sorozat) Amazon Lagertha
Talán nincs is olyan ember, aki ne látta volna a Vikingek című sorozatot, s ne vált volna azonnal rajongóvá. Ez a monumentális sorozat, - bár igyekszik korhű maradni -, mégis sok, az igazságot megszépítő, átíró mozzanatot tartalmaz. Egy azonban biztos: nagyszabású kivitelezése, lenyűgöző cselekményei, képi világa és a szereplők karakterei, vad és szenvedélyes romantikája sokakat rabul ejtett.

Egy fontos, - ha nem a legfontosabb - női kulcsfigura, Hlathgerth vagyis Lagertha Lothbrok, a harcos amazon, Ragnar Lothbrok felesége, akit a viking hagyományok csak Shieldmaiden-nek, azaz Pajzsszűznek hívtak. No, korántsem azért, mert ezek a nők nem engedtek volna férfit az ágyukba – inkább a mai szemmel szabadosságnak mondható viselkedés jellemezte őket. Nem tagadták meg maguktól a testi örömöket. Inkább olyan nőket jelentett, akik számára fontos volt a becsület, büszkék voltak testi és lelki erejükre, valamint harcoltak az általuk fontosnak tartott ügyekért, sokszor férjeik oldalán. Lagertha történetét számos saga és a 12. századi Saxo Grammaticus is rögzítette.

Lagertha a skandináv mítoszok valkűrjeinek földi leképezése volt, ezért az akkori emberek szinte istennőként tekintettek rá. A valkűrök a skandináv mitológiában Odin szolgálói. Az volt a feladatuk, hogy a csatában elesettek közül magukhoz emeljék a leghősiesebbeket, és a Valhallába vigyék őket, hogy einherjarok legyenek belőlük, akik a világvégén majd Odin oldalán küzdenek. A valkűrök farkasokon lovagoltak, hollószerű lényekként repültek a csatamezők fölött - innen ered a vikingek hite, miszerint az elesetteket ellepő farkas- és hollóhordákra magasabb ügyet szolgáló lényekként tekintettek. Az északi fény, vagyis Aurora Borealis elnevezés szintén a valkűrökhöz köthető, hiszen jellegzetes páncéljuk csillogása jelezte jelenlétüket, miközben színesre festette az égboltot: kinyílt a Valhalla – Viking ˇmennyország" kapuja.

Hlathgerth a IX. századi Norvégiában élt. Emléke nemcsak hűséges feleségként és odaadó anyaként, hanem erős és rettenthetetlen viking harcosként a mai napig él. A leírások szerint olyan bátor volt, mint egy férfi és velük együtt harcolt az első sorban, sokszor őket is meghazudtoló kegyetlenséggel. Képzett harcos volt, képes volt a nála sokkal nagyobb termetű ellenfeleit is könnyűszerrel legyőzni, férje oldalán sok éves portyákra járt.

Forrás: Shutterstock

Szerelmük legendás volt, egymáshoz életük végéig ragaszkodtak, annak ellenére is, hogy miután a harcos szűz sorban elveszítette gyermekeit – Vasderekú Björn kivételével, aki szintén hatalmas harcossá és uralkodóvá vált -, nem volt képes utódot szülni Ragnarnak, ez pedig a válásukhoz vezetett. Már maga a lánykérés is egyedülálló volt, hiszen Ragnart lenyűgözte a nő harciassága, éles esze, rendíthetetlensége, s mindent megtett, hogy elnyerje szerelmét. Ennek érdekében – ami mai szemmel talán véres kegyetlenségnek tűnik –, megölt egy medvét és a nőt védelmező kutyát. Ezen tettével azonnal meghódította a harcos amazont.

Válásuk után Lagertha új életet kezdett: először Hedeby helytartójának a feleségeként, de miután a férfi rendszeresen bántalmazta, megölte őt és a történelem során egyedülálló módon női jarl, vagyis uralkodó, helytartó lett. Saját hadsereget hozott létre a maga által kiképzett harcos szüzekből és a saját birodalmának építése mellett továbbra is Ragnar Lothbrok mellett harcolt. Életük végéig kapcsolatban maradtak, volt férje legerősebb támasza, tanácsadója és harcostársa maradt, fiukkal, Björnnel együtt. Hármasuk harci tudása, rettenthetetlensége óriási tiszteletet és hírnevet vívott ki számukra.

Bár a történetírások kevés valós bizonyítékot tártak fel az életével kapcsolatban, egy biztos: a mai napig hű képe maradt az önmagát vállaló, erős, mégis a végletekig életszerető és érzékeny, a családjáért bármire képes asszony archetípusának.

Nyitókép: Wikipedia

Kapcsolódó cikkek:

Így élt II. Katalin cárnő, aki sakkbábuként használta a férfiakat

Egy rothadó tetem bűzének köszönhette jósképességeit Püthia?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.