magazin kibeszélő boszorkányper boszorkány boszorkányság
A boszorkányságnak mindig is voltak bizonyos „feltételei", jelei, melyek a mai szemünkkel nézve egyáltalán nem tartoznak a mágikus jelzők közé. Ám, pár száz évvel ezelőtt az emberek másként látták a világot.

Nem akarlak megrémíteni, de ha ezek közül bármelyik is igaz rád, bizony a középkorban könnyedén boszorkánynak tartottak volna, és mind tudjuk, mi lett volna a sorsod.

A boszorkánypereket kínzások előzték meg a középkorban Forrás: AFP

Színes a hajad, tetoválásod és/ vagy épp testékszered van

Azt hiszem, nem kell túlmagyarázni, hogy egy ilyen külsővel nem igazán tudtak volna mit kezdeni az 500-600 évvel ezelőtt élt emberek. Akkoriban a megmagyarázhatatlan, furcsa, ismeretlen egyenlő volt a félelmetessel, ijesztővel. Így pedig igen könnyedén kapcsoltak volna össze a boszorkánysággal, vagyis a túlvilági, mágikus erők birtokosával egy ma kissé talán feltűnőnek nevezhető nőt.

A Sátán szajhái - Boszorkányüldözés Magyarországon (18+)

Gyógynövényeket használsz

Természetesen a középkori emberek számára nem voltak elérhetőek a ma ismert gyógyszerek, így kénytelenek voltak kitapasztalni, melyik növény használható orvosságként. A javasasszonyok voltak azok, akik generációk tudását őrizték ezen a területen, a falu lakói gyakran fordultak hozzájuk segítségért. Ám volt olyan idő, amikor ezeket a korai gyógyszerészeket boszorkányoknak kiáltották ki. Tehát, ha te csak gyömbéres teával és zsályával kúrálod magadat, és másnak is ezt ajánlod, akkor pár száz évvel ezelőtt nagy eséllyel kerülhettél volna a papok elé boszorkányság vádjával.

Zöld a szemed

Az ilyen szemszín nagyon ritka, az emberek csupán 2 százaléka rendelkezik ezzel. Lehetséges, hogy már megkaptad, hogy a zöld szemed miatt boszorkány vagy. Nos, 500 évvel ezelőtt ezt nem tartottad volna megmosolyogtatónak, inkább félelmedben megpróbáltál volna elrejtőzni. A zöld szem mindig is a mágiához kapcsolódott, így, akinek ilyen színű volt a szeme a nagy boszorkányüldözés idején, az nem sok jóra számíthatott.

Pentagramot viselsz

A körben elhelyezkedő pentagramma, azaz a csúcsával felfelé ábrázolt ötágú csillag szimbólum, sok jelentéssel bír – ezekről korábban már írtunk -, ám köztudott, hogy a jó boszorkányok, wiccák is alkalmazták, egyfajta védelmező szimbólumként. Amennyiben ilyen medált viselsz, és hirtelen visszarepülnél a középkorba, nem lenne kétség afelől, hogy máglyán végeznéd.

Itt fontos megemlítenünk, hogy a Baphomet-szimbólumként is emlegetett fordított pentagramma a XIX. századból származik, mint sátáni jelkép pedig Anton LaVey-nek köszönheti hírnevét.

A jövendőmondás tipikus boszorkány-képesség Forrás: Shutterstock

Kártyát vetsz

Manapság egyre többen vetnek otthon maguknak, párjuknak, netán barátjuknak angyal vagy tarot kártyát. Ennek egy része persze lehet csupán játék, de sokan valóban hisznek a jövendőmondó lapok erejében. Bármelyik csoportba is tartozz, a jóslás a középkorban egyértelműen a boszorkányság egyik komoly jele volt, tehát ezzel a tevékenységeddel az 1500-as évek Európájában egészen biztosan magad hordtad volna a fát a máglyádhoz.

Van legalább egy rosszakaród

Nos igen, ez se nem tulajdonság, se nem szokás, mégis, talán ez az, ami bizonyosan a bírák elé taszítana, ha a középkorban élnél. Manapság is komoly negatív hatással lehet az életedre, akár az ismerősi körödben, akár a munkahelyeden, ha valakinek szúrod a szemét. A középkorban pedig elég lett volna egy légből kapott állítás ahhoz, hogy egy boszorkányper vádlottjaként a kínzókamrában találd magad.

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.