magazin kibeszélő Boleyn lányok VIII. Henrik angol király szeretők királyi udvar Boleyn Mária
VIII. Henrik nejei közül a leghíresebbnek talán Boleyn Annát mondhatnánk, hiszen a feleséggyűjtő angol király miatta kezdte meg házassági ámokfutását. A nő kedvéért szakított a katolikus egyházzal, s ő lett az első - igaz, nem utolsó - halálos áldozata is Henrik nősülési mániájának. Ám az uralkodó ágyában egy másik Boleyn lány is megfordult...

VIII. Henrik szexuális étvágya közismert volt már a saját idejében is. Aragóniai Katalinnal kötött házasságát sem a monogámia jellemezte, hiszen számos szeretőt elfogyasztott a király már ebben az időben is –

többek között Boleyn Máriához - Anna nővéréhez - is gyengéd szálak fűzték.


Mária a pályafutását - akárcsak később a húga - Aragóniai Katalin udvarhölgyeként kezdte. Bizonyos források szerint Mária sokkal szemrevalóbb volt, mint Anna, ám míg előbbi simulékony és halk természetet örökölt, addig utóbbi kifejezetten céltudatos és törtető jellemmel rendelkezett. Nem is csoda hát, ha a testvérek nem igazán találták a közös hangot. Egy dolog azonban biztosan összefűzte őket, méghozzá az, hogy

az apjuk, a lányok hátán kívánt minél magasabbra felkapaszkodni a társadalmi ranglétrán.

Ennek érdekében mind Máriát, mind Annát szemrebbenés nélkül felhasználta, ha úgy vélte, általuk több hatalomhoz és pénzhez juthat. Egyes vélemények szerint Mária nem is az angol király ágyában kezdte szeretői pályafutását, hanem már a francia udvarban is uralkodói ágyas volt, az apja közreműködésének köszönhetően...

Franciaországból visszatérve aztán férjhez ment Sir William Carey-hez, egy gazdag udvaronchoz, ám ez az apjának korántsem bizonyult elégnek.

Egyesek szerint Mária és Henrik viszonya még az esküvő előtt kezdődött, mások szerint azonban a király a lakodalom alkalmával vetett szemet a menyasszonyra.

Bárhogyan is történt, egyik sem túl elegáns. Ennek ellenére a viszony senkinek nem szúrt szemet, hiszen akkoriban, amit a király akart, azt a király megkapta – ellentmondani csak nagyon kevesen mertek az uralkodónak. Aki megtette, az az életével – de minimum a rangjával és a vagyonával - játszott.

Forrás: AFP

Máriát a saját húga túrta ki a királyi ágyból

Mária tehát Henrik szeretője lett, s a több éven át tartó viszonyuk alatt egy lányt és egy fiút szült. Bár hivatalosan az uralkodó sosem ismerte el, hogy bármelyik gyermek az övé lenne, nagy valószínűséggel ez mégis így volt. A sors fintora, hogy Henrik egész életében egy törvényes trónörökös után epekedett, fiút azonban egyetlen felesége sem szült neki – ellentétben Máriával. Ráadásul az idősebb Boleyn lány úgy tűnt, szerette is a királyt, ennek ellenére,

amikor a fia, megszületett, már kialudt a királyban a Mária iránti vágyakozás és figyelmét inkább húga, Anna kötötte le,aki mesteri módon hálózta be az uralkodót.

A testvérek viszonyán az sem lendített sokat, hogy miután Mária férje meghalt, Henrik Annát jelölte ki a gyermekek gyámjának. Mária mind kevesebb időt töltött az udvarban, végleg azonban akkor távozott, amikor kifejezetten száműzték, mivel titokban férjhez ment a királyi testőrség egyik tagjához, William Staffordhoz.

Második férje rangon aluli választás volt Mária részéről, ezt pedig sem a király, sem Anna, sem pedig a Boleyn család többi tagja nem tudta megbocsájtani neki. A pár az udvarból az essexi Rochfordba menekült, ahol szerény körülmények között éltek. Mária döntése bármennyire is érthetetlennek bizonyult a kor törekvő nemesei szemében mégis ő járt a legjobban, hiszen míg a húgát és a bátyját kivégezték, a szülei pedig nem sokkal később szintén elhaláloztak, ő visszavonultan, de boldogan élhette azt az életet, amire mindig is vágyott.

Nyitókép: AFP

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.