magazin kibeszélő kozmetika Estée Lauder blogbejegyzés házasság
Ha a leghíresebb luxus kozmetikumokat akarjuk felsorolni, akkor az Estée Lauder biztos, hogy az első három között fog szerepelni.

Szinte minden nő aki az arcápolás vagy sminkelés, ne adj isten mindkettő szerelmese biztos, hogy rajong ezekért az ugyan borsos árú, ám földöntúli minőségű termékekért.

Azt viszont már csak kevesen tudják, hogy ki volt az a csodanő, aki létrehozta ezt a hatalmas sikert arató márkát. Kétségtelen, hogy az Estée Lauder egy olyan márka, amelyet a világ minden szegletén ismernek,ám a jól csengő brand mögött, nem csak luxus krémek lapulnak, hanem úgy ahogy a Coco Chanel esetében is, egy fantasztikus és megismételhetetlen, mindent sikerré kovácsoló nő áll.

A nagybetűs nőről, aki saját készítésű krémével hódította meg a világot, és vált világhírű üzletasszonnyá, csak kevesen tudják, hogy magyar származású.

Estée, akit haláláig mindenki Esztinek nevezett ugyan már New Yorkban született, de édesanyja Magyarországról emigrált az Amerikai Egyesült Államokba. Zsidó származású anyai nagyszülei, Groszhandler Betti és Schatz Izrael pedig hazánkban, egészen pontosan Sátoraljaújhelyen éltek és itt is lettek eltemetve.

Estée magyar felmenőinek köszönhette keresztnevét is, hiszen édesanyja azért adta neki ezt a gyönyörű női nevet, mert az ő kedvenc nagynénjét is Esztinek hívták. A sikeres üzletasszonnyá való lány 97 éves koráig viselte ezt a családi örökséget, hiszen, ahogy már említettük, egész életében mindenki Esztinek szólította. Az anyakönyvi kivonatában viszont ez a név szerepelt: Josephine Esther Menzer.

Ám a kozmetikumok istennője, nem csak a keresztnevét, de a világsikerré váló hivatását is magyar rokonainak köszönheti. Hiszen John Schotz, a magyar származású nagybátyja Estée kislány korában egy jól menő patikát üzemeltetett New Yorkban, ahol a kis Eszti örömmel és hatalmas kíváncsisággal nézegette az ott található vegyszereket és kenőcsöket. Ahogy cseperedett ez a kíváncsiság oda vezetett, hogy a nagybátyja üzletében bele tanulhatott a krémkészítésbe is.

Forrás: AFP

„Néztem, ahogy létrehozott valamit egy titkos receptből, egy varázslatos krém színű anyagot, amellyel fiolákat töltött meg... ez egy bársonyos krém volt, amely varázslatosan illatossá tett téged. Talán dicsőítem a memóriámat, de azt hiszem John bácsiban felismertem az én igaz utamat."

Nyilatkozta Estée, aki a következő húsz évben csak azon dolgozott, hogy tökéletesítse nagybátyja krémét. Munkája nem volt eredmény nélküli, hiszen csodálatos krémével számtalan nőnek olyan csodaszert adott a kezébe, amiért ma generációk lehetnek hálásak.
1947-ben megalapította az Estée Lauder Inc. nevű családi vállalkozást, ami a várton felüli óriási sikert aratott.

A híres márkanév tulajdonképpen Estée férjezett nevét rejti, hiszen az 1920-as években ismerkedett meg Joseph Lauterrel, aki később nevét Lauderre változtatta. A férfival 1930-ban házasodtak össze, szerelmükből két fiú született, akik a Leonard Lauder és Ronald Lauder nevet kapták. Úgy tűnik ez a család sikerre volt ítélve, hiszen Ronald hozta létre azt a Bécsben, Prágában,Pozsonyban, és Budapesten is ismert Lauder Javne zsidó iskolát.

Bár Estée soha ki nem mondott okok miatt 1939-en elvált a férjétől, néhány évre rá mégis rájött, hogy nem tud a férfi nélkül élni, ezért 1942-ben újra kimondta neki a boldogító igent. Kapcsolatuk ezután harmonikusabb lett, mint valaha. Joseph 1982-ben bekövetkező haláláig önfeledt szeretetben élték a közös életüket.

Ő maga pedig 97 évesen vesztette életét Manhattanben.

Makra Lídia

Nyitókép: Getty Images

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.