magazin kibeszélő öröm könyvajánló Desmond Tutu öröm könyve dalai láma boldogság blogbejegyzés
Manapság egyre nagyobb teret kapnak a motivációs, önfejlesztő könyvek.

Egyre felgyorsultabb világunkban, ahol a stressz, a megfelelni akarás, és a folyamatos versenyzés, a többre és jobbra vágyás szinte mindent maga alá temet, gyakran kiüresedik a lelkünk. A motiváció elvesztése sajnos mindenkivel megesik. Ebben az esetben az lehet a legnagyobb gyógyír, ha elegendő figyelmet szentelve a lelkünknek, megpróbálunk befelé figyelni. Ezek az úgynevezett énidővel töltött napok vagy akár csak órák is tökéletesek arra, hogy egy-egy lélekemelő könyvvel újra békére találjunk.

Az Öröm könyve, 2020-ban került a könyvesboltok polcaira és szinte azonnal vezető lett a könyves toplisták élén.

Douglas Abrams egy olyan klasszikust hozott létre, ami nem csak most, de a következő generációk számára is kötelező olvasmány lehet. A könyv a boldogság titkát, és a kiegyensúlyozott élet fenntartását taglalja, de egyáltalán nem a megszokott formában. Az írás ugyanis két olyan ember beszélgetését leplezi le, akiknek a gondolati külön-külön is nagy hatással vannak a követőikre.

Dialógusuk pedig egy igazán különleges lelkifröccsre hívank meg minden feltöltődni vágyó lelket. A vaskos kötésű könyvben korunk két kiemelten fontos spirituális vezetője az, akik megosztják velünk bölcsességüket arról, hogy hogyan őrizhetjük meg az örömöt az életünkben még akkor is, amikor a sors elviselhetetlennek tűnő csapásokat mér ránk, és úgy érezzünk, hogy nincs értelme a földi életnek.

A Nobel-békedíjas spirituális vezető, Desmond Tutu érsek és dalai láma egy teljes hetet töltöttek együtt Dharamszalában. Összejövetelük apropója pedig a láma nyolcvanadik születésnapja volt. Úgy gondolták, hogy keresve sem találhatnának tökéletesebb alkalmat arra, hogy arról beszélgessenek, ami mindkettejük számára kiemelten fontos. Ez pedig, mint ahogy a címből is kiderül nem más, mint az öröm.

Forrás: libri.hu

A könyv olvasása közben valóban azt érezhetjük, mintha mi is egy születésnapi tortából falatoznánk. A dalai láma és Tuti érsek történetei és tanításai az örömről és boldogságról ezek megéléséről szólnak. Olyan napi rutinokkal, mindenki számára könnyen elvégezhető gyakorlatokkal látják el az olvasókat, amelyeket saját életükön kísérleteztek ki, és abban segítenek, hogy egyensúlyban tartsák az érzelmi és spirituális életünket. Mind a láma, mind az érsek őszintén beszélnek arról, hogy milyen nehézségek és csapások érték az életüket. Ez azért nagyon fontos része az egyik fejezetnek, mert gyakran azt gondoljuk, hogy azoknak az embereknek, akik magas spirituális szintre jutottak nincsenek olyan hétköznapi fájdalmaik, és nehézségeik, mint nekünk „földi halandóknak". A lelki vezetők bevallják, hogy számos nehézség tette próbára az életüket, de minden küzdelem és olykor elesés után elérkezett a megújulás, az újjászületés pillanata is.

A láma nyolcvanadik születésnapja arra is remek apropó, hogy szembenézzenek azzal, hogy mindketten az emberi lét földi pályafutásának a végéhez közelednek. Talán ezért is érezték azt, hogy küldetésük eljuttatni mindenkihez azt az üzenetet, ami segítséget nyújthat a hétköznapi nehézségekkel, kudarcokkal, és fájdalmakkal való megküzdésben.

Üzenetük nem más, mint, hogy csak úgy találhatunk rá az örömre, ha mi magunk is örömet szerzünk másoknak.

A könyvből kiderül, hogy Desmond Tutu és dalai láma, nem csak spirituális tanító minőségük miatt kötődnek szorosan egymáshoz, hanem azért is mert szoros baráti szeretet köti őket össze. Az együtt töltött hét során a két jó barát a saját életük példáin keresztül szerette volna bemutatni azt, hogy szeretettel és együttérzéssel hogyan formálható át az öröm tünékeny mivolta, olyan erős és tartós lelkiállapottá, ami az egész életünket képes megváltoztatni és új alapokra helyezni.

Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik hajlamosak a motivációjuk elvesztésére, a depresszív, önsorsrontó, szomorú gondolatok teremtésére. Már az első néhány oldal olyan pozitív és életigenlő, örömteli érzéseket kelt az olvasóban, amik garantáltan akkor sem múlnak el, amikor már végigolvastuk az egész könyvet. Ha pedig az életünk során nehézségbe, bánatba, elvetettségbe ütközünk, már tudni fogjuk, hogy melyik az a könyv, amit le kell emelnünk a könyvespolcunkról ahhoz, hogy újra észrevegyünk, az öröm megtalálása és fenntartása csak rajtunk múlik.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.