Ekkor kötelező a Tóra szerint a férjnek szeretkezni a feleségével

szex kibeszélő zsidó kultúra ortodox menstruáció magazin megtisztulás blogbejegyzés zsidó Mikve házasság
A vallásos zsidó nők életében elmaradhatatlan havi program a rituális fürdőhely meglátogatása a menstruáció elmúlása utáni hetedik napon.

Ezzel nem csak a vérzés utáni testüket, de a lelküket is megtisztítják, és a ciklus új, tiszta szakaszába lépnek. Ez a mozzanat elengedhetetlen ahhoz, hogy szexuális életet élhessenek a férjükkel.

A zsidó kultúra számtalan olyan több évezredre visszanyúló motívummal rendelkezik, amiket a vallásos zsidó családok ma is komolyan betartanak. Napjainkban is több zsidó vallási irányzatot különböztetünk meg. Hiszen léteznek az ortodox, unortodox, hászid, neo-ortodox, reform, konzervatív és a rekonstrukcionista vallási irányzatok. Valamint az úgynevezett világi életet élő humanista judaisták.
A vallásos zsidóság minden irányzata olyan szigorú szabály rendszereket követ, aminek a betartása a kívülállók számára teljesen elképzelhetetlen.

Ilyen a mikve, azaz a rituális fürdőhely használata is.

Magyarországon, is több működő mikve található, hiszen ez egy nagyon fontos része a vallásos nők zsidó nők életének. A rituális fürdő a tisztaságot és a megtisztulást szimbolizálja. A tisztaság/tisztátalanság egyébként is egy központi téma a zsidó emberek életében. A mikve a zsidó kultúrában a szentséget és a tisztaságot hordozza, leginkább az ortodoxok életében kap nagy jelentőséget. Mivel az alámerülés Istentől kapott parancsolat minden ortodox nő köteles havonta egyszer alámerülni a tisztító medencében.

Ez nem csupán egy fürdő, hanem egy olyan vallási intézmény is, ahol a megtisztulás rituáléja szigorú szabályrendszerekhez kötött. A mike testesíti meg leginkább a szimbolikus határok, időszakok, rituálék fontosságát.

Forrás: Shutterstock

A zsidó nők tisztasága és tisztátalansága óriási szerepet kap a kultúrában, hiszen egy vallásos zsidó nő számára a mikve egyet jelent a házasság tisztaságának, és az intimitásának a megőrzésével. A mikve használata csak a menstruáló nők számára megengedett, de ők is csak meghatározott napokon tehetik be a lábukat a medencébe. A menstruáció utolsó napja után, ami egy átlagos ciklus esetében öt napot ölel fel, még hét napot várni kell a teljes tisztulásig. Majd ha letelt a hét nap rituálisan alá kell merülniük a mikve tisztító vizében, hogy elhagyja őket a vér tisztátalansága. A Tóra szavai szerint ezen a napon a férjnek kötelező szeretkeznie a kedvesével.

„Minden ember köteles gondoskodni felesége szükségleteiről azon az éjszakán, mikor az tisztulási fürdőjét veszi, és amely a maga útra való indulását megelőzi, ha nem valamely vallási parancskötelesség teljesítése céljából utazik."

Nagyon fontos megemlíteni, hogy a mikve medencéje nem a higiéniai fürdés helyett van. A vízbe csak alapos tisztálkodás után tiszta testtel szabad alámerülni, erre külön zuhanyzók és tisztálkodási termékek állnak a nők rendelkezésére. A merülés előtt még egy úgynevezett kísérőnek is meg kell néznie, hogy van-e bármilyen olyan elváltozás a testen, ami nem tehetné lehetővé a rituális fürdőt. Ha például a körmök mérete nem megfelelő, vagy bármilyen szennyeződés marad a testen, akkor nem használható a medence. De nagyon nagy hangsúlyt kap a fogak, a fül és a köldök tisztasága is.

A teljes alámerülésben viszont senki sem segíthet a megtisztulni vágyónak, hiszen ha valaki hozzáér, a merülő testhez az már nem tisztulhat meg teljesen, mivel egy idegen kéz is hozzáért, valamint az érintés helyét nem tisztíthatja meg a medence vize.

A rituális fürdő használta abban is segíti a zsidó nőket és asszonyokat, hogy a saját nőiségüket kiteljesedve tudják megélni.

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.