cigaretta kibeszélő szivar magazin dohányzás
Gyakran megkapom, hogy egy nő kezében szörnyen áll a cigaretta, büdös bagós vagyok, aki még az utcán dohányozva is gyakorlatilag más emberek életére tör a füsttel. Nos, én meg erre azt mondom, hogy a dohányzást is lehet érzékkel és kulturáltan csinálni, hiszen mint például a kávénak, ennek is megvan a maga kultúrtörténete.

Dohányozni lehet szenvedéllyel, élvezetből, függőség miatt, stressz-levezetőként, de az biztos, hogy a dohány több ezer éve az életünk része.

A dohányleveleket már i.e. 6000-ben is ismerték az amerikai kontinens őslakosai. Ők nem élvezeti cikként fogyasztották, elsősorban a rituáléjukhoz és gyógyítási céllal használták.

Az őslakosokhoz hasonlóan, a dohányt az orvosok is alkalmazták különböző betegségek kezelésére. A XVI. században például – akármilyen meglepő – szájszag, fogfájás, továbbá bélférgek ellen is javallott volt a dohánylevél használata.

A kereskedelmi célúdohánytermesztés 1612-ben kezdődött meg a virginiai Jamestownban, ami egy észak-amerikai telepes nevéhez fűződik. Ő nem más, mint John Rolfe, Pocahontas férje. Ám a dohányültetvények nehéz munkát jelentettek és sok munkaerőt igényeltek, emiatt érkeztek Észak-Amerikába az első afrikai rabszolgák 1619-ben. Innentől kezdve a dohánytermesztés nagymértékben hozzájárult a rabszolga kereskedelemhez.

A dohányzást azonban nem mindenki fogadta vidáman. Mihály orosz cár például egyenesen bűnnek tartotta, és az 1640-es években kemény szankciókat vezetett be ellene: az ostorozás még a legfinomabb büntetésnek számított, de akkoriban egy cigarettáért akár orr vagy ajak levágással is fizethetett az ember.

A dohányzás világszerte az 1800-as években terjedt el, ám már Francisco Goya 1778-ban készült festményén, a La Cometa címűn megjelent. A kép a madridi El Pardo palota ebédlőjébe készült több másik művel együtt.

Francisco Goya: La Cometa Forrás: franciscogoya.com

Egészen 1880-ig minden szál cigarettát kézzel sodortak, míg James Bonsack feltalálta az ipari forradalom utáni években a cigarettagyártó gépet, aminek segítségével felgyorsulhatott a gyártás, és kényelmesebbé vált a dohányzás, hiszen naponta 120 ezer szál cigaretta előállítása vált lehetségessé a gépnek köszönhetően.

Egy időben a női dohányzás kifejezetten ellenszenves viselkedés volt, amit a könnyűvérűséggel társítottak. A fiúk számára viszont a férfiválás jelképe volt.

Sok híres ember halálához járult hozzá a dohányzás. Sigmund Freud például szájrákban halt meg, amit több évtizedes szivarozásának köszönhetett.

Egyetlen szál cigaretta hozzávetőleg 4000 féle kémiai vegyület található. A dohányfüst többféle olyan anyagot tartalmaz, ami káros az egészségre. Ilyen többek között a nikotin, a kátrány, a szén-monoxid, a policiklikus szénhidrogének, a benzol és a ciánhidrogén.

A dohányzás egyfajta függőség, ami a benne található nikotinnak köszönhető. A nikotin lényegében egy drog, mivel a központi idegrendszert befolyásolja, akár halált is okozhat – 20-60 mg nikotin végzetes lehet. A mérgezés enyhe tünetei közé tartozik a fejfájás, szédülés, émelygés, verejtékezés, emelkedett pulzus. Nem meglepő, hogy az első elszívott cigarettánál is hasonló tüneteket észlelünk.

Mint az elején írtam, én dohányos vagyok, elismerem függőségemet, de amikor szükség volt rá – várandósság, szoptatás – azonnal letettem, és nem is hiányzott. Tény azonban, hogy amint módomban állt, a világ legtermészetesebb módján szoktam vissza rá.

A dohányzásról való leszokás nehéz, ezért a legjobb, ha az ember sosem gyújt rá.

Ez történik a testedben, ha abbahagyod a dohányzást
Már a dohányzás abbahagyása után 20 perccel javul a vérkeringés a végtagokban, a pulzusszám és vérnyomás pedig normális szintre áll. Három nap után már a légutak is tisztulni kezdenek, könnyebb lesz a légzés, javul az ízérzékelés, szaglás...Olvasd tovább!

Nyitókép: shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.