Schindler listája: A kerítés egyik oldalán élet, a másikon halál...

halál kibeszélő Steven Spielberg holocaust Schindler listája zsidóság
A holokauszt borzalmait számtalan film feldolgozta már, mégis azt lehet mondani, hogy a Schindler listája az a 2. Világháborúról szóló alkotás, amit generációkon átívelve a legtöbb ember látott.

A szívszorító történet hatalmas sikert aratott a filmművészetben, és máig megdobogtatja a nézők szíveit is.

Ma, március 10-én pontosan 27 éve, hogy hazánkban is bemutatták azt a filmklasszikust, amit én legutóbb éppen a mádi zsidó temető melletti vendégházban láttam. A lakást ahol megszálltam, egyetlen kerítés választotta el az egykori temetőtől, ahol szebbnél szebb síremlékek sorakoztak. Egyetlen kerítés állt az élet és a halál között éppen úgy, ahogy a filmben is.

A koncentrációs táborba hurcolt zsidók megmentőjéről Oskar Schindlerről szóló fekete fehér mozit,1993. december 16-án mutatták be Amerikában. Rendezője Steven Spielberg minden idők legfontosabb filmjét alkotta meg, és ezzel beírta magát a rendezők nagy könyvébe is. A Schindler listája hét Oscar-díjat nyert, elhozta a legjobb film, legjobb rendező és további öt kategória díját is. Ezek azok az információk, amiket a legtöbb ember azonnal el tud mondani a mesterművel kapcsolatban. Ám az alábbi tudnivalók közül a legtöbb mindenkinek újdonságként hathat.

A film alapja Thomas Keneally regénye, amely a Schindler bárkája címen vált ismertté.

A Schindler listája 1993.-ban az év negyedik legtöbb bevételét hozó filmje volt, hiszen 222 millió dollár bevételt generált. Ehhez képest szinte aprópénz volt a 22 millió dolláros gyártási költség, amivel ma is a valaha volt legdrágább fekete fehér filmként tartják számon.

Forrás: AFP

Ralph Fiennes mindenre képes volt a szerep kedvéért, összesen tizenhárom kilót szedett fel a forgtások előtt, hogy Amon Göth bőrébe bújhasson. Hízókúrája receptjének az egyik legfontosabb alapelemeként rengeteg Guinesst ivott.

Steven Spielberg azon szerencsés filmesek közé tartozik, akik engedélyt kaptak arra, Auschwitz-ban az egykori koncentrációs táborban forgassanak. Érdekes módon ő mégsem élt ezzel a kiváltságos lehetőséggel, úgy érezte, hogy azzal, hogy kamerákat visz az egykori fogolytáborba meggyalázta volna az áldozatok emlékét. Ráadásul a rendező egyetlen dollárt sem fogadott el a film elkészítéséért.

Sokak számára hihetetlen, de a rendező alapvetően Harrison Fordnak szánta Oskar Schindler karakterét, aki a kezdeti lelkesedés után visszamondta a nagy lehetőséget. Ford úgy érezte, hogy a nézők még mindig Han Solo-t vagy Indiana Jones-t látják benne, ezért nem tudta volna kellő hitelességgel megformálni ezt a felelősségteljes karaktert.

A film készülése idején Roman Polanski karriere is egyre feljebb ívelt, ezért Spielberg szerette volna neki átadni a rendezés jogát. Polanski azonban azonnal nemet mondott rá, arra hivatkozva, hogy túl sok személyes emlék fűzi ehhez a borzalmas időszakhoz. Polanski ugyanis nyolc éves koráig a krakkói gettóban élt, édesanyja pedig sajnos Auschwitzban vesztette életét. Hosszú évek teltek el, mire fel tudta dolgozni ezt a rettenetes élményt. Ám amikor eljött az ideje, 2002 –ben megrendezte a saját, holokausztról szóló filmjét, A zongorista címmel.

A film utolsó kockáin látható jelenet, amikor a valódi túlélők látogatják meg Oskar Schindler sírját,eredetileg nem szerepelt a forgatókönyvben. A rendező csak a forgatások közben találta ki, hogy így szeretné lezárni a szívszorító klasszikussá vált filmdrámát.

Nyitókép: AFP

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.