Instant művészettörténet, avagy 5 dolog amit nem tudtál Dürer híres nyuláról

magazin kibeszélő akvarell Albrecht Dürer művészet mezei nyúl rajz Nyúl
Azt gondolod, hogy egy mezei nyulat lerajzolni nem nagy cucc, ha van egy kis tehetséged a rajzhoz? Tévedsz! Mi kipróbáltuk itthon, és nem volt egyszerű küldetés.

Azt már az elején bevallom, a "mi" erős túlzás, mert én a pálcikaembernél tovább még nem jutottam, de mivel a barátom ügyesen és rendszeresen rajzol, őt állítottam kihívás elé, és most meg is mutatom, mire jutott.

Modellnek Albrecht Dürer híres Mezei nyulát kerestük elő, és ha már így alakult, hogy napokon keresztül ezt az 1502-ben készült - egyébként kisméretű, 25×22 centis - akvarellt nézegettük, el is olvastunk róla egy csomó mindent, amit most megosztok veletek is.

A képről egyébként nem sokat tudtam, nagyjából annyit, hogy létezik, de bármikor is láttam, művészettörténeti albumok oldalain és a monitoron keresztül is lenyűgözött a részletessége. Dürer nyulának minden szőrszála él, szinte úgy érezzük, hogy a fotókon keresztül is éreznénk a kis selymes bundáját, ha megsimogatnánk.

Ha megnézed ezt az akvarelt, te sem fogsz csodálkozni azon, hogy Dürer alkotása miért is lett a világ egyik legismertebb, legtöbbet reprodukált képe, amelyet a kezdetektől fogva legendák öveznek. Egyes elméletek szerint a festő az 1502-es árvízből mentette ki az állatot, és vitte haza otthonába, mások szerint egy macska volt a modellje a festménynek, de vannak, akik azt állítják, a művész egyszerűen csak lerajzolt egy, a képzeletében élő nyulat. A macskaelmélet akár hülyeségnek is tűnhet, de ha megnézed a nyúl fejét a hatalmas fülek nélkül, simán ez a verzió is megállhatja a helyét.

Az eredeti akvarell a bécsi Albertina falait díszíti, de csak 10-20 évente állítják ki, addig is különleges tartóban őrzik a múzeum pincéjében.

A különféle verziók közül egyiket sem cáfolták meg, így a mai napig nem lehet tudni, mi volt az ihletője Dürer alkotásának, ami mégis azt támaszthatja alá, hogy a festő egy konkrét nyúlról mintázta a képet, az az, hogy alaposabban megnézve jól látszik, hogy a nyúl szemében egy ablak tükröződik,ami lehet az alkotó műtermének az ablaka.

Albrecht Dürer: Mezei nyúl Forrás: AFP

De az elméletek sora itt nem ér véget, arról is folyik a találgatás, hogy a képet kizárólag a műhelyben hozták-e létre, vagy hogy a szerző vázlatokat készített az állatból vadonban, majd beltéri munkákat végzett. Ez utóbbit bizonyíthatja a már említett ablakkeret.

Sok szakértő számára pedig az tűnik valószínűnek, hogy Dürer a vázlatokat és jegyzeteket a vadonban készítette, de a színezéshez már kitömött állatot használt.

Az állat bundája különös szépségének a titkát kortársak is próbálták ellesni, amihez természetesen szintén kötődik egy történet, amely szerint Giovanni Bellini azt kérte Dürertől, mutassa meg azt a különleges ecsetet, amellyel az állat szőrét festette. Valószínűleg azt várhatta, hogy Dürer egy különleges ecsetet mutat majd, de ő a legegyszerűbb eszközöket tette elé, és megkérte Bellinit, válasszon: magyarul bármelyikkel festhette volna, a titok nem az ecsetben, hanem a különleges látásmódban van.

Nos, visszatérve a kezdetekhez, néhány éjszaka alatt sikerül megalkotni a saját "dürernyulunkat", ami igen csak jól sikerült, bár egészen biztos nem kap majd helyet a világ legjobban sikerült reprodukciói között. Egy képet lemásolni teljesen más, mint egy saját fantáziavilágból alkotott kép, legyen az pasztel, festmény vagy ceruza. Ha azonban szeretsz rajzolni és jó a megfigyelőképességed, nagyon jó időtöltés egy-egy kedvenc képed lerajzolása, nem beszélve arról, hogy fantasztikus gyakorlás is.

Azt azonban tudnod kell, ha rajzolásra adod a fejedet és nem a ceruzát választod, a kosz és mocsok állandó társad lesz a lakásban. Szóval, a rajzcuccoddal együtt nyugodtan készítsd elő a felmosófát és vödröt is, a krétaport könnyű széthordani a lakásban, és a legnagyobb igyekezet mellett is megül mindenen. Jó, ha a vendégeidet előre figyelmezteted, hogy ne fehér ruhában érkezzenek hozzád, és ha aznapra befejezted az alkotást, mindenképp takarítsd el a romokat, mert amúgy pár nap alatt úgy fogod érezni magadat, mint ha egy műteremben élnél, persze az is igaz, hogy nem te vagy a lakásért, a lakás van érted, esetünkben azért, hogy ilyen szuper kis rajzok is szülessenek.

Bár Dürer nyulát még a múzeumba látogatók is ritkán láthatják, a mi verziónkba egész nap gyönyörködhetek. Már ki is néztem neki a helyet a lakásunk falán. Íme a mi nyuszink:

Forrás: Life.hu

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.