magazin teríték karácsony terítés tippek-tanácsok ünnepi asztal
Tavaly, a két ünnep között baráti vacsorára invitáltak a férjemmel. Szép lakás, csodás karácsonyi dekoráció és kellemes társaság fogadott minket, ám amikor leültünk a terített asztalhoz kissé zavarba jöttem, mert míg az én tányérom mellett balról helyezték el a szalvétát, addig a páromnál jobb oldalon csücsült. Ez elgondolkodtatott...

Nem szeretnék pálcát törni senki felett ezzel az írással, főképpen azért, mert az iménti szituációnál én magam is gondolkodóba estem. Melyik oldalra is kerül a szalvéta? Bevallom, hirtelen magam sem tudtam lányos zavaromban, csak néhány másodperc múltán ébredtem rá, hogy a szalvétának a villák alatt/mellett a helye, azaz a bal oldalon.
Azt már gyerekként megtanultuk, hogy a tányér jobb oldalán található a kés és a kanál, míg balra a villa, ám mi a helyzet, ha nem csupán két fogásból áll az étkezés?

Terítési kisokos

A három-, négy-, sokfogásos étkezéseknél néha fejtörést okoz, hogy a tányérok körüli evőeszközök mire is valók. Egy kanál, két kanál, egy villa, két villa, sok villa, kétágú, háromágú, nagy, kicsi, vajkés, halkés, húskés...

Forrás: Shutterstock

Lássuk is a leginkább lényeges tudnivalókat, nehogy kínos bakiparádé legyen a karácsonyi terítésünk.

  • A legfontosabb szabály, hogy mindig azon az oldalon helyezzük el az evőeszközöket, amelyik kezükkel a vendégek használni fogják őket és olyan sorrendben, kívülről befelé haladva, ahogyan a fogások követik majd egymást.

  • Csak annyi evőeszközt tegyünk az asztalra, ahány fogást fel fogunk szolgálni. Tehát, ha nem kínálunk halat, akkor a halkést és halvillát ne biggyesszük a tányér mellé.

  • A terítésnél tehát a tányér két oldalára közvetlenül a főfogáshoz használatos nagyobb kést és villát tesszük. Ezt követi a halkés és halvilla – ha szükséges. A halkés általában speciális alakú, életlen pengéjű, lapátszerű evőeszköz.

  • Amennyiben előételt is felszolgálunk, az ehhez tartozó evőeszközök lesznek a sorban a következőek, tehát az előételes villa – sok esetben háromágú – és a kisebb méretű kés.

  • A kések után következnek a kanalak, amelyek jobb oldalon, a kések után kapnak helyet. Ez lehet leveseskanál, de amennyiben az előételt is kanállal kell fogyasztani, azt is ide tegyük.

  • A szalvéta a tányér baljára való, a villák alá vagy mellé, de az anyagszalvétákat a tányérba is belehelyezhetjük.

  • A desszerthez használt evőeszközöket – apró villa vagy kanál – a tányér fölé ildomos rakni, úgy, hogy a kanál nyele jobbra, a villáé balra mutasson. Ha csak villát adunk az édességhez, úgy annak nyele szintén jobbra nézzen.

  • A teríték bal felső sarába egy úgynevezett zsemletányért is elhelyezhetünk, amelyre mondjuk az előételhez kínált péksüteményt tehetjük majd. Ezen a kistányéron egy vajkés is pihenhet, ha úgy ítéljük meg, hogy szükség lehet rá.

  • A poharakat jobbra, a tányér és az evőeszközök fölé szokás tenni, méghozzá úgy, hogy a vizespohár a főfogáshoz szánt kés hegyével legyen egy vonalban. Ehhez képest helyezzük el a többi poharat jobbra vagy balra, attól függően, hogy melyik fogáshoz milyen italt kínálunk.

Remélem, nem hagytam ki semmit és így már magabiztosan vághat neki mindenki a karácsonyi asztal megterítésének.

Te ismerted a terítés pontos szabályait?

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.