szerelem Rupi Kaur magazin költő feminista
Amikor meghallom Rupi Kaur nevét a remény jut eszembe. Elsősorban azért, mert éppen a Tej és Méz című kötetét olvastam miközben életem egyik legszívfacsaróbb szakításán mentem keresztül, melynek fájdalmát azt hittem örök életemben cipelni fogom és sosem szabadulok meg tőle, de sikerült. Másodrészt pedig valóban semmi sem lehetetlen, ha a pályafutását vesszük alapul. Hiszen ő is "csak" egy dél-ázsiai bevándorló lány volt a fehér férfiak uralta előkelő irodalmi világban, kinek hangjára végül millióan figyeltek fel. Mindez pedig egy menstruációs vérrel áztatott pizsamanadrággal kezdődött...

A fiatal lány valóban egy pillanat alatt vált a világ első számú költőjévé. Pár soros versecskéi leigázták a jelenkori irodalom nagyágyúit, kötetei pedig rekordokat döntöttek - ami a kortárs líra eladhatóságát illeti - hiszen több millió példányszámban keltek el a könyvei. Műveit 26 féle nyelvre fordították le. De mégis miben rejlik a 28 éves Kaur varázsa? Úgy gondolom, több tényező is közrejátszik.

Rátapintott a lényegre...
Eltalálta a mai fiatalok nyelvezetét. Röpke, lényegretörő, szívfacsaró mondatok, amikkel rengetegen azonosulni tudnak. Miért tudnak azonosulni? Egyszerű. A szerelem és a csalódás témája örökké az életünk része lesz. Amíg világ a világ szerelmesek lesznek, amíg szerelmesek léteznek, addig pedig búslakodás is. Persze Kaur ezek mellett sokkal mélyebb és fontosabb kérdéseket is feszeget, mint például az erőszak, családi problémák, a társadalmi elnyomás és a nőiség elfogadása. Kulcs pedig az, hogy röviden. Azok is élvezettel olvassák idézeteit, akik annyira nem szeretik bújni a könyveket.

Szerencsésnek mondhatja magát, hogy a 90-es években született. A 20. század elején nem valószínű, hogy ekkora sikerre tudott volna szert tenni. Hatalmas rajongó táborát sokkal könnyebben tudta összeverbuválni a közösségi média felületein. Sőt, pont egy ilyen Instagram- bakinak köszönheti azt is, hogy "felfedezte" a világ.

Az a bizonyos véres pizsamanadrág..

A költő vizuális-retorika kurzusra készítette híres menstruációs fotósorozatát, amelyből egyet kiválasztott és kiposztolta közösségi oldalára. A képet az Instagram sértőnek találta, és leszedte, ezt követően Kaur visszatette, az Instagram pedig kegyelmet nem ismerve újra letiltotta a fotót. Ekkor a Facebookon kelt ki magából, s árulta el őszinte véleményét azokról, akik bármilyen formában is undorítónak és takargatni valónak vélik a nőiesség velejáróját, a menstruációt. A kritikus bejegyzés azonnal bejárta a világsajtót és Rupi hirtelen a figyelem középpontjába került. Az egyetemi projekt egyszerűen túlnőtt saját magán. Az ikonikus kép a női identitás legújabb szimbólumaként jelent meg tévéképernyőjén, amire reflektálva az Instagram elnézést kért tőle, és engedélyezték a fotó újbóli megjelenítését a platformon.

Forrás: Instagram/rupikaur_

A hírnevet rafináltan az előnyére fordította, hiszen ekkora már több százezren követték a közösségi oldalakon. Rupi a "menzeszes-balhé" előtt is kiadott egy kötetet, így ennek a könyvnek a verseit kezdte publikálni az Instájára, hátha a műveire is vevők lesznek az emberek és hasonló érdeklődéssel reagálnak majd, mint a pizsamanadrágos incidensre. Milyen jól tette! Pár mondatos verseit milliók kezdték lájkolni, míg végül fel nem kereste egy kiadó, ennek köszönhetően pedig a Tej és Méz című bombasikerű alkotását már professzionális körülmények között dobták piacra. Melyből az ELSŐ nap ötvenezer példányban adtak el, a megjelenés óta viszont már hat év telt el, így mostanra több mint egymillió fogyott belőle.

A hatalmas sikernek azonban nem mindenki örül felhőtlenül. Rengetegen kritizálják formabontó stílusát. Míg egyesek az újítást és líra megmentését látják Rupi Kaurban, úgy mások az irodalom megszégyenítését, és lekicsinyítését, hiszen nagybetűk és központozás nélkül alkotja verseit. Írási technikája valóban nem túl bonyolult, de talán ebben az egyszerűségben rejlik a varázsa. Művei olyanok, mint egy jó barát - finom, de odamondós ha szükség van rá, ám nem bunkó módon, inkább amolyan nevelési célzattal.

Íme, néhány költeménye:

„a szíved helyén biztosan lépesméz dobog
mi másért lehetne egy férfi ennyire édes"

„zene voltam
de te levágtad a füledet"

„egyikünk sem boldog
de egyikünknek sincs mehetnékje
újra meg újra összetörjük hát egymást
és elnevezzük szerelemnek"

„hazudnék ha azt mondanám
hogy eláll tőled a szavam
az igazság az hogy úgy elgyengül
tőled a nyelvem hogy elfelejti
milyen nyelven beszél"

„bármi lehetnék
a világon
de én az övé akartam lenni"

„a magány iróniája
hogy mindannyian
egyszerre érezzük"

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.