laptop shemagazin túlóra novella munka betűk billentyűzet
Szoktál este, netán éjszaka dolgozni? Akkor biztosan ismerős az a fajta fáradság, amit nem képes legyűrni a kávé, a koncentráció csökkenése, ami miatt lassabban haladsz. Van, aki kifejezetten szeret éjszaka dolgozni, és van, aki kényszerségből ül a gépe elé este. Ami közös bennük, hogy egyik típus se gondol bele, mit érezhetnek a folyton szolgálatot teljesítő billentyűk.

A lázadás...

Az elcsendesült lakásban csak egy valamit lehet hallani, a billentyűk visszafogott sikolyait. Nem pihennek, alávetik magukat gazdájuk akaratának, aki még nem engedi pihenni őket. „E" már beletörődött a gyakori éjszakai műszakokba, „G" azonban nem bírja tovább. Időnként beragad, hirdetve autonómia iránti igényét, de hiába. Panaszát egykén nem képes érvényesíteni. Elszakított társa, az „Y" képtelen neki segíteni, túl messze van tőle, pedig ő is egyetért azzal, hogy billentyűzet-szakszervezet nélkül csupán felkínálják magukat a kihasználás és a végtelen robot oltárán.

„G" egy ideje már sztrájkon töri a fejét. Mit sztrájk, egyenesen lázadást akar kirobbantani, és érzi, erre ma kell sort keríteni. Állandó szomszédjai, „F" és „H'" azonban úgy tesznek, mintha megsüketültek volna, „U" és „Z" hajlana a változásra, „B" és „N" viszont látszólag elégedettek, amitől nagyon gyanússá válnak.

Forrás: Shutterstock

Az elit tagjai, a számok egyelőre kivárnak. Az üzenet azonban átmegy rajtuk, műanyag darabról műanyag darabra száll az ige, mely szerint többet érdemelnének. Újabb óra telik el munkával, és a jogvágy szinte észrevétlen terjed el az egész klaviatúrán. Egyre többen merik felvállalni nemtetszésüket a rengeteg túlóra miatt. „Del" a felső, „Ctrl" pedig a lenti sorban lázít. Még „CapsLock" is csatlakozik a felkelők táborához. Húzónévnek számít, ami rendkívül jól jön „G" tervéhez.

Sokan felnéznek rá, és párakat leszámítva mindenki a közös célért kezd el dolgozni. Az összefogás lassan megvalósul. A féltékeny „Enter" csak azért marad az ellentáborban, hogy ne kelljen közösséget vállalnia a nagybetű-varázslóval. „G" igen kicsinyes hozzáállásnak minősíti „Enter" reakcióját, amivel „Alt" és „Insert" is egyetért. Végül „Ű" közbenjárásával sikerül maguk mellé állítani, és vele együtt a maradék billentyűket is. Megkezdődhet a felkelés gyakorlati része.

A monitoron egyre nehezebben jelennek meg a szavak. Vannak betűk, amik harmadik, negyedik leütésre sem reagálnak és olyan is akad, aki egy egész sort tölt be a monitor fehér falán céltalan másolataival. Hatalmukat már ők is érzik. Egyre dühödtebben pattognak rajtuk az ujjak, egy alkalommal az egész laptop megrázkódik, a billentyűk közül por és morzsa hullik ki, de ez sem állítja meg a lázadókat. Ki-bekapcsolások sora töri meg a zavargás keltette elszántságot. Az „Esc" ennek hatására visszatáncol, újra és újra engedelmeskedik gazdája parancsának. A számok felháborodnak gyengeségén, és még elszántabbá válnak, épp, ahogy a többiek is.

Végül az ujjak meghátrálnak, nem érkezik több ütés. A monitor lassan a billentyűzetre hajtja álmos fejét. Győztek!

Nyitókép: Shutterstock

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.