lopás kleptománia Repülős Gizi Herczeg Zsuzsa bűnöző
"Addig menekültem Repülős Gizi elől, míg végül az maradtam. (...) Itt vagyok én is, az öreg tolvaj. És nincs másom, csak a hírhedtségem." - Így emlékezett vissza az életére Repülős Gizi, akiről rengeteg sztori és legenda kering mind a mai napig.

Olyan sok volt a rovásán, hogy már túl volt a nyolcvanon, amikor először szavazhatott. De hogy vajon melyek azok a történetek, amelyek valóban igazak az életútjából? Sosem derül ki teljes mértékben, hiszen sokszor a róla szóló hírekkel ellentmondásosan nyilatkozott.

Állítólag onnan kapta a nevét, hogy repülőjáratokkal járt lopni. Ő azonban még azt is megcáfolta, hogy valaha is ült volna repülőgépen. A következőképpen emlékezett vissza arra, hogyan is ragadt rá a repülős jelző.

"Letartóztatásomkor a táskámban megtalálták a férjem egyik korábbi reptéri beszállókártyáját. Arra utalva kérdezte tőlem a rendőrségen egy Magyari nevű nyomozó: 'Kislány, tudja, milyen magasan vagyunk? Megmondom. A hatodikon. Vagyis jobb, ha vallomást tesz, mielőtt kirepül az ablakon.' Szóval, úgy lettem én Repülős Gizi, hogy seggbe akartak rúgni a hatodikon. Nekem higgyen, ne másnak!"

A kezdetek

Az biztos, hogy jóravaló, tisztességes családból származott. Mozdonyvezető édesapja és háztartásbeli édesanyja hat gyermeket nevelt. Állítólag Gizi volt az, aki először foltot ejtett a család becsületén. Elmondása szerint azonban a hatéves korában elszenvedett agyhártyagyulladás volt az oka mindennek. Az változtatta meg a személyiségét, és ezért csente el a szomszéd aranyóráját, amit az otthoni kutyaóljuk alá rejtett.

Aztán már a nagyi gyűszűjének és a tanító néni teáskanalának is lába kélt. A lopás iránti szenvedélye miatt a szanatóriumi kezelésben látta a megoldást a család, így aztán két évet töltött Szegeden. Ahogy mondta, itt csak paradicsomot lopott a kertből. Elmondása szerint maga Szent-Györgyi professzor oktatta őket, és már ő megmondta: vagy nagy tudós, vagy bűnöző lesz belőle.

Forrás: MTI/Krizsán Csaba/Origo

Minden relatív?

Becsületére legyen mondva, sosem tört be, mindig "csak" besurrant. Így lopta végig Európát. Nem érezte tettei súlyát, megmagyarázta, miért is nem olyan nagy bűn, ami tesz.

"Akkoriban ünnepelték az NDK harmincadik évfordulóját, mondja nekem a tiszt, hogy nem szégyelli magát, idejön lopni ezen a jeles napon. Azt válaszoltam neki, hogy a fajtája ellopta az országunkat, még az utolsó kecskét is vitték, én meg kicsit lopkodok itt, s maguk vannak megsértve! Szemtelen banda."
1956-ban disszidált gyermekeivel együtt. Járt Londonban, Párizsban és Amszterdamban is, ahol - elmondása szerint - kiváló magyarnóta-énekesként tartották számon. Ez azonban nem tántorította el attól, hogy továbbra is lopjon.

Úgy tudni, Londonban volt élete legnagyobb zsákmánya. Egy kis zacskónyi briliánst fújt meg egy kastélyból. Ezeket egy babának a ruhájára varrta rá, úgy küldte haza. Itthon azonban az első férje rátette a kezét a zsákmányra.

Egy pályafutás vége

Gizi azt mondta, beteg, és hiába tesz bármit ellene, egyszerűen lopnia kell. Erről állítólag papírja is volt. Utoljára három évvel ezelőtt kapták el, de nem emeltek ellene vádat.

"Sok életkaland, három gyerek, két férj, egy szerelem, összesen szűk húsz év rabságban töltött idő: ez a mérlegem. Kész a leltár... Itt vagyok én is, az öreg tolvaj, és nincs másom, csak a hírhedtségem. Legenda lettem, és ebbe akár már bele is lehet halni." 2019-ben hunyt el, 93 évesen.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.