szex Nagy X. Viktória történelem spanyolnátha szűrő járvány csók
Ugye, még rémlik egy jó első randi? Kellemes vacsora vagy mozi, esetleg kézfogás, ne adj' isten, csók. Bizsergető érzés... Ám manapság legfeljebb a viszkető bőrünktől kapunk bizsergést a maszk alatt, közben pedig másfél méterről próbáljuk felmérni, vajon ki rejtőzik a libidógyilkos arctakaró alatt.

A pártalálás alapjáraton sem egy könnyű műfaj, de a mostani vészterhes idők még kevésbé kedveznek az egyedülállóknak. Legyen szó romantikáról vagy szenvedélyes éjszakáról, az idei év csupa kihívást jelent a vágyakozóknak. Míg a tudomány egyelőre nem tudja biztosan, hogy napjaink vírusa nemi érintkezéssel is terjed-e, az bizonyos, hogy a nyálban megtalálható. Így gyakorlatilag egy nyelves csók veszélyesebb lehet, mint egy mezei aktus maszkban, kondommal, preferáltan kutyapózban.

Márpedig szaporodni, vágyódni, összefonódni létszükséglet, és az emberiség járványtörténelme is azt mutatja: a legelemibb ösztönöket nem lehet csak úgy elfojtani, még ha központilag el is rendelik. Nézzük csak meg, mi történt száz éve, a világ egyik leggyilkosabb ragálya, a spanyolnátha idején!

Tilos csókolózni, amíg tombol a járvány!

Ezt harsogták az 1918-as szalagcímek. Igaz, a csók még a huszadik század legelején is tabunak számított, az egymásra tapadó ajkak veszélyei hálás címlaptémának bizonyultak. A spanyolnátha betörésekor egyes városok csóktilalmat vezettek be, hogy akadályozzák a vírus terjedését. Sőt, a hazatérő katonákat sem lehetett átölelni, hiszen a kórság potenciális behurcolói voltak.

Egy 1920-ban megjelent újság például arról számolt be, hogy letartóztattak Madridban egy férfit, amiért megcsókolta nejét az utcán. A hatályos jog ugyanis megtiltotta, hogy egy férfi nyílt színen nyalakodjon hitvesével, még ha ő a beleegyezését is adta.

Persze ahogy a sóvárgók egy része ma fittyet hány az elővigyázatosságra, száz éve ugyanígy kreatív megoldásokon gondolkodtak azok, akik felrúgták a szabályokat egy kis etyepetyéért. Akkoriban a Tinder helyett a szinglik a napilapok "házassági" hirdetéseit böngészték megfelelő partner után kutatva. Applikáció, csetprogram híján pedig erőteljesen fellendült a szerelmes levelek ázsiója.

Forrás: Shutterstock

Az egészségügyi szakemberek akkoriban szintén ugyanazokat az ajánlásokat szajkózták, amelyekkel ma is találkozhatunk. Kérték, hogy az emberek kerüljék a tömeget, ne köpködjenek feleslegesen, ne osszák meg mással a bögréjüket vagy zsebkendőjüket. És természetesen függesszék fel a nyálcserét... Megszüntették a cirkuszt, a vásárokat és a tömeges összejöveteleket, bezártak boltokat és lefújtak rendezvényeket.

A csókszűrő a tuti!

A járványidőszak egyik legmeghökkentőbb reklámja egy tudományos újságban bukkant fel, amelyben csókszűrő néven hirdették a furcsa eszközt. Miután egy oldatban fertőtlenítették, a párok a szájuk közé rakták a kis nyeles szűrőt, hogy a csók a lehető leghigiénikusabb legyen. Az eszköz kitalálói gondoltak a járványmentes napokra is - a szűrő ekkor pingpongütőként funkcionálhatott.

Ez a megoldás természetesen száz éve is inkább kreatív volt, mint biztonságos. Így a hülye ötletek rajongóinak egy jó tanács: semmi esetre se menjenek randevúzni fertőtlenítőbe áztatott teniszütővel vagy tésztaszűrővel!

Járvány után még jobban dúl a szerelem?

Az 1918-as spanyolnátha ellen nem fejlesztettek ki vakcinát, a túlélőkben pedig néhány év múlva kialakult az immunitás. A borzalmas halálozási arány ellenére az élet ment tovább. Jöttek a frivol húszas évek, a járvány után pedig az emberek alig várták, hogy kiéljék intim vágyaikat.

Ez talán most is így lesz, így érdemes betartani a biztonságos szexre és randizásra vonatkozó ajánlásokat. Persze AIDS teszt mellett kérhetünk Covid-19 tesztet is, de előbb tartsuk be a legelemibb tanácsokat! Vagy gondoljunk a szakértői javallatra: a legbiztonságosabb szexpartnerünk saját magunk. Aki pedig nagyon nem bír magával, az nézze meg a Csupasz pisztoly című film ominózus szexjelenetét, és a libidója garantáltan aludni tér.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.