állatvédelem Nagy X. Viktória állatvédő író regény Gerald Durell
Gerald Durrell itt is a hóna alá kapna néhány állatot - ez volt az első gondolatom, akárhány állatkertben jártam a világon. Minden idők egyik leghíresebb természetvédője hajmeresztően másképp gondolkodott az állatkert szerepéről, mint mások. Élete és munkássága a legfőbb bizonyítéka annak, hogy mennyire igaza volt.

"Számomra egy állatfaj kiirtása bűncselekmény, mint amikor elpusztítunk valamit, amit nem lehet helyettesíteni, például egy Rembrandtot, vagy az Akropoliszt." Az idézet hibátlan leírása a zoológus elkötelezettségének a kihalófélben lévő állatok iránt. Amikor 1958-ban vadasparkja, a Jersey Zoo megnyitotta kapuit, az emberek alig várták, hogy találkozhassanak fehérkezű gibbonnal, chilei flamingóval vagy sugaras teknőssel.

Hosszú évtizedek szenvedélyes munkájával váltotta valóra álmát, amikor végre otthont adhatott saját állatkolóniájának. Ahogy expedíciói során látta a természetes környezet csökkenését az emberi pusztítás eredményeként, úgy vágyott egyre jobban arra, hogy megmentse a veszélyben lévő fajokat.

Forrás: Sputnik via AFP/Ahlomov Viktor

Eleinte más állatkertnek hozta haza útjairól a veszélyeztetett állatokat, de egyre jobban gyűlölte a brit zoo felfogást, ami a látogatók kényelmét és szórakoztatását szolgálta. Saját kertje az első volt a világon, mely kihalással fenyegetett fajoknak adott otthont. A természetvédő mindig azt hangoztatta, legfontosabb az állat jóléte. Ismerjék meg a szokásait, legyen saját hajléka, érezze jól magát.

A második szempont, hogy a gondozó férjen hozzá az állathoz. A lista alján áll a látogató komfortja, így a Jersey Zoo-banlényegében az állatok nézik messziről a fura, kétlábú lényeket.

Korfui édenkert

Hogy honnan jött az állatvilág iránti szenvedély? Az Indiában született Durrell család legfiatalabb tagjának állítólag már az első szava is az állatkert volt. Apja korai halála után az özvegy négy gyerekével először Angliába, majd Korfura költözött a harmincas években. Anarchia nem volt még boldogabb, mint azok az évek! Mágikus föld, virágerdő, addig soha nem látott lények ragadták meg a kis Gerry figyelmét, akinek a táj mesebeli játszótér volt.

Durrelék-tv sorozat Forrás: Origo/ITV

Magántanuló lévén, szabadon barangolhatott ciprusok, pillangók, vadrózsák között, háttérben a kobaltkék Jón-tengerrel. Barátai hatalmas döbbenetére a kisfiú képes volt hosszasan bámulni, ahogy egy csiga mászik a padon. Először csak a hátsó kertjükbe vitte az összegyűjtött állatokat, majd a garázst foglalta el. Az üres matchbox dobozban skorpió élt, a lekváros üvegben pióca, a kígyónak már csak a kádban maradt hely.

Megtanulta, mit esznek a kis élőlények, hogyan alszanak, hogy kell őket felvenni, vagy épp cirógatni. Durrell nem véletlenül hivatkozott korfui gyerekkorára úgy, mint ami a legnagyobb hatással volt az életére. "Ha egy ajándékot adhatnék egy gyereknek, neki adnám a gyerekkoromat" - mondta.

Családom és egyéb állatfajták

Az én könyvespolcomnak is díszes tagja Durrell talán leghíresebb könyve, mely a világhírnévig repítette. Addigra már dolgozott akváriumban, állatkereskedésben, gondozóként, és külföldi expedíciói során számos fajt megmentett a kihalástól. Írni is azért kezdett, hogy anyagilag fedezze a további útjait és természetvédő munkáját. Az olvasók legnagyobb örömére isteni humorral vegyítette könnyed líráját.

A Korfu-trilógia első darabja rendhagyó memoár, mediterrán idill egy excentrikus családról. A vágyott harmónia mögött azonban sötét titkok rejlenek: depresszió, idegösszeomlás, számos házasság, alkoholizmus.

Gerald ugyan "csak" kétszer nősült, de a depresszió és az alkohol hű társai maradtak. Utóbbi olyannyira, hogy még akkor is viszkit kortyolgatott a repülőn, amikor a májátültetésére utazott Londonba.

Hagyatéka páratlan: több tucat bestseller, számos nemzetközi díj, lenyűgöző televíziós programok, akadémia felállítása, nemzetközi diploma. Mindez nem is olyan rossz valakitől, aki alig részesült formális oktatásban. Gerald Durrell állatok iránti megszállott szeretete és tisztelete nem csupán fajokat mentett meg a kihalástól, de rengeteg embert is inspirált, hogy folytassák a munkáját.

Még több olvasnivalóra vágysz?
Megértjük, és segítünk is neked. Ha idáig eljutottál, biztos Greta May írói oldala is tetszene, ahol rengeteg hasonló téma vár rád.Fotó: Pályi Zsófia

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.