börtön túlélés Bűnök Dósa Eszter veszélyes
Ha igazságszolgáltatásról van szó, a legtöbb ember szereti azt hangoztatni, hogy az összes börtönlakó ott rohadjon meg, ahol van. Miért jár nekik normális fekhely vagy étel? Egy földalatti csótányos patkánylyukban is eltölthetik azt az ötven évet - megérdemlik.

Bármennyire is hevesek az érzelmeink, nem vehetünk egy kalap alá egy gyerekgyilkost azzal, aki kétségbeesésében ételt lopott. Minden történet egyedi a rácsok mögött, és ebben a pillanatban több mint tízmillió ember tölti a rá kiszabott szabadságvesztést. Sokan bűnözők, míg mások butaságból csúsznak meg. Átlagosan 1%-uk viszont teljesen ártatlan.

Azonban ne feledjük, a büntetés a társadalomtól való elszigetelés - ami lelkileg a legnehezebben elviselhető -, és nem a kínzás. De hozzánk képest kevésbé civilizált helyeken valóra válik a gyűlölködők álma, hisz a fogvatartottak állati körülmények között töltik el a rájuk kiszabott időt.

Venezuela: Sabaneta börtön, ahol a raboknak fegyverük van

A venezuelai börtönök 80%-ában a hatalom felfegyverzett rabok kezében van, és elég kevésnek jut orvosi ellátás, étel vagy tiszta víz. Itt nem a legelvetemültebb bűnözőknek van rossz dolguk, hanem azoknak, akiknek nincs pénze. A 700 férőhelyes Sabaneta börtönben a 2013-as bezárásáig 3700-an raboskodtak, és itt volt a legmagasabb az öngyilkossági arány a világon.

A raboknak még azért is fizetniük kellett, hogy egy koszos sarokban alhassanak, vagy hogy ihassanak a rozsdás vízből. A rivális bandák közötti lefejezések és csonkítások mindennaposak voltak. A hely bezárásakor nemcsak fegyvereket és gránátokat, de még veszélyeztetett állatokat is találtak.

Oroszország: Fekete Delfin, a legkeményebb börtön

A Fekete Delfin talán a legkeményebb hely a világon: itt töltik életfogytiglani büntetésüket a sorozatgyilkosok, kannibálok és gyerekmolesztálók. Egy fogvatartottra átlagolva öt gyilkosság jut. A vezetés mindent megtesz, hogy teljes ellenőrzés alatt tartsa a fegyenceket. 24 órás a megfigyelés, és a cellákat három acélajtó védi.

Forrás: Origo/ WIKIMEDIA COMMONS/LYUDMILA IVANOVA

A rabokat bekötött szemmel, hátrabilincselve és előrehajolva kísérik a cellákon kívül. Az éjszakát kivéve tilos pihenni vagy leülni, az étkezés mindig levest és kenyeret tartalmaz. Mindenki magánzárkában van, ahonnan a rabok napi 90 percre mehetnek ki levegőzni egy kinti ketrecbe.

Thaiföld: Bangkok Hilton, ahova bárkit lecsukhatnak

A Bang Kwang börtön beceneve Bangkok Hilton. Talán te is emlékszel a Nicole Kidmanes sorozatra. Közismert, hogy a bűnözök elterelésként kisebb adag drogot rejtenek el a gyanútlan turisták poggyászába, de a hatóságokat ez nem hatja meg - csempészésért 50 évet is adhatnak. Itt 3500 férőhelyen nyolcezren nyomorognak.

Az új rabok az első három hónapra lábbilincset kapnak, és az ebéd mindenkinek egy tál rizs. Az őrök rendszeresen bántalmazzák a szellemileg sérült és idős rabokat, de olyan is történt, hogy terhes nőt vertek meg.

USA: Rikers Island, ahol állatként bánnak az emberrel

Rikers Islanden azok raboskodnak, akiknek egy évnél rövidebb a büntetésük, esetleg ítéletre vagy átszállításra várnak. Aki ide kerül, azt nemcsak a rabok, hanem a személyzet is bántalmazhatja - ok nélkül. Volt rá precedens, hogy az őrök megparancsolták hat rabnak, hogy verjenek agyon egy másikat, vagy egy rab cellája előtt drukkoltak, hogy sikerüljön felakasztania magát.

A világ csak pár éve figyelt fel a visszaélésekre, amikor egy Kalief Browder nevű fiút meggyanúsítottak azzal, hogy hátizsákot lopott. Ügyvédre és óvadékra nem volt pénzük, a fiú a három év előzetesből kettőt magánzárkában töltött. A fizikai, lelki és szexuális visszaéléseket nem tudta feldolgozni, és szabadulása után öngyilkos lett.

A cél, hogy lelkileg is megtörjék és nullává alacsonyítsák a bent lévőket. Egy 18 éves bolti tolvaj szerint az a legrosszabb, hogy ha állatként bánnak egy emberrel, akkor állatként is fog viselkedni, de nemcsak odabenn, hanem a szabadulása után is.

Forrás: AFP/Don Emmert

Ha valaki reménytelen, elmebeteg vagy velejéig aljas visszaeső, nyilván kevés esély van integrálni a társadalomba. Viszont fontos, hogy a büntetés mértéke arányos legyen az elkövetett bűnnel. Ne feledjük, az esetek nagy részében mégiscsak az lenne a cél, hogy az ember tanuljon a rá kiszabott büntetésből, és nem az, hogy egy testileg-lelkileg megnyomorított ember kerüljön ki onnan.

Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. :)
Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.