Judy Garland színésznő siker életút Óz a csodák csodája születésnap
Örökre beleégett az emlékezetünkbe, ahogy Dorothy énekli az Over the Rainbow című dalt az Óz, a csodák csodájában. Minden idők egyik legsikeresebb filmjének plakátján Judy Garland Hollywood szimbólumává vált. 16 éves volt - ma 98 lenne...

Ki gondolta volna akkor, hogy harminc év múlva 100 dollárért fog énekelni egy klubban?
Szinte mindenkinek van egy ismeretmorzsája Garlandról:házasságok, válások, gyógyszerek, idegösszeomlások. Úgy tűnhet, mintha egész élete a boldogságkeresésről szólt volna.

"Nem gyógyszer-túladagolásban halt meg, egyszerűen elfáradt" - nyilatkozta egyszer legidősebb gyermeke, Liza Minnelli. "Úgy élt, mint egy túlfeszített kábel, nem hiszem, hogy az igazi boldogságot kereste, mert úgy vélte, a boldogság a végét jelentené" - mondta.

De hogy juthatott idáig egy ilyen páratlan tehetségű nő?

Felnőtt hang gyerek testben

Az első kizsákmányolója a saját anyja volt a Frances Ethel Gumm néven világra jött kislánynak. Két és fél évesen lépett fel először nyilvánosan. Két nővérével alkották a Gumm Sisters formációt, melyet kontrollmániás anyjuk irányított. A gyermekrevü cuki fodrai mögött már felsejlett a majdani tragédia: anyja vezette be Judynál az amfetamin-altató kombinációt, hogy napközben energiája, éjjel pedig nyugalma legyen.

Ha nem akart fellépni, anyja azzal fenyegette meg, hogy az ágy lábához kötözi. Ahelyett, hogy babázott vagy fogócskázott volna a testvéreivel, egyre gyakrabban kellett szórakoztatnia a közönséget. Felnőtt hang egy gyerek testben - mondták róla. Hamar kiderült, hogy tehetségével kilóg a nővérei közül, így egy idő után egyedül lépett fel.

Forrás: AFPforum

"Nem volt nehéz színpadra állni két és fél évesen" - nyilatkozta a színészikon egy 1967-es interjúban, két évvel a halála előtt. Akkor is ugyanolyan kedves és meleg tekintetű volt, mint más beszélgetései során. Törékenynek tűnt, és bármennyire is lázadt ellene, az aurájában mindig feltűnt egyfajta tragikum. Hol részegnek, hol lelassultnak látszik, nem tudni, bevett-e valamit az interjúk előtt.

Szívszorító látni, amikor egy alkalommal két fiatalabb gyereke között ülve arról beszél, hogy ha nem színésznő lenne, akkor boldog házasságban élne. Ez a vágya sosem valósult meg. Ahogyan az sem, hogy ne úgy beszéljenek róla, mint egy neurotikus sztárról, akinek tragédiák sorozata az élete.

A siker ára: éhezés, abortusz, függőség

Már 13 évesen szinte állócsillagnak számított, ekkor kötött vele szerződést az MGM. A lány a szomszédból imidzsnek azonban ára volt, kizsákmányolása szintet lépett. Anyja után a stúdió lett a gyámja, ami végletekig kifacsarta, majd eldobta. Megállás nélkül dolgozott, heti hat napot, olykor 18 órákat. Hogy bírja a tempót, továbbra is megkapta a gyógyszereket, így az életen át tartó függősége elkerülhetetlen volt.

Amikor arról kérdezték, mi hiányzott neki legjobban tinédzser éveiből, Garland azt felelte: az evés! Érthető, hiszen súlyát folyamatosan ellenőrizték, nem fért bele egy kósza plusz kiló sem. Húslevessel, kávéval, számtalan cigarettával és fűzővel készült az Óz, a csodák csodája főszerepére, amelyért ifjúsági Oscar-díjat kapott. Arról nem kérdezte senki, hányan zaklatták szexuálisan a színfalak mögött. Akkor, vagy korábban...

Forrás: AFPforum

A férfiak...

"Miközben a hangomat dicsérte, kezét a bal mellemre tette, mintha megérintené a szívemet, mintha onnan énekelnék" - ezt az MGM stúdiófőnökéről írta Judy befejezetlen memoárjában. "Gyakran gondoltam arra, milyen szerencse, hogy nem egy másik testrészemmel éneklek" - tette hozzá.
Nehéz elhinni, hogy valaki mindezek után boldog feleség és anya lehet.

Forrás: AFPforum

Öt házasságából négy válással végződött. Utolsó frigye Mickey Deans-szel néhány hónapig tartott, aztán férje holtan talált rá egy hotel fürdőszobájában. Bár több alkalommal is abortuszra kényszerítették, három gyereknek adott életet. Gyerekkoruk hullámvasútján minden előfordult: szélsőséges hangulatingadozások, gyógykezelések, öngyilkossági kísérletek. "Nem volt elég szeretet a világon, elég figyelem, ami megmenthette volna" - mondta róla kisebbik lánya.

Amikor arról kérdezték, miért dolgozik ilyen megfeszített munkatempóban, Judy Garland azt felelte: "Mert erre születtem. Hogy szórakoztassak."

Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. :)
Forrás: Shutterstock

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.