személyiség évfoduló archetípus Carl Gustav Jung Dósa Eszter személyiségtípus
Carl Gustav Jung neve mindenkinek ismerősen cseng: a személyiséget meghatározó archetípusok kidolgozását köszönhetjük neki.

A 12 személyiségtípus annyira elterjedt, hogy ma már nemcsak egy állásinterjún kategorizálhatnak be minket, hanem még a marketingesek is az archetípusok jellemzői szerint reklámozzák a nagy márkákat. Sőt, a hírességek az énmárkájuk erősítése során is ezekre támaszkodnak. Lássuk a típusokat!

A gondoskodó

Erős benne a gondoskodás vágya, a védelmezés és egyfajta szülői ösztön. Megingathatatlan, bármikor lehet rá támaszkodni, és nem hagy cserben. Nagylelkű, adakozó, együttérző személyiség. Olykor túlságosan is sokat törődik mások jólétével, és elnyomja saját magát. A negatívba hajó személyiség mártírkodásra is hajlamos lehet. Híres képviselői: Teréz Anya, Michelle Obama.

Az uralkodó

Ő a klasszikus vezető. Akkor érzi jól magát, ha minden az ellenőrzése alatt áll. Képes rendet tenni a legnagyobb káoszban is. Felelősséget vállal a tetteiért és a neki alárendelt emberekért is, de akár zsarnokká is válhat. Ismert uralkodó típusok: Margaret Thatcher, Nagy Sándor, Miranda Priestly az Ördög Pradát c. filmből.

Az alkotó

Optimista, kreatív, erős benne a szabadságvágy. Szabad gondolkodó, aki akkor érzi a legjobban magát, ha valami újat hozhat létre. Hátrányos tulajdonsága lehet az állandó tervezgetés, és az, hogy nem lép egyről a kettőre. Híres alkotó személyiségek: Leonardo da Vinci, Andy Warhol, J.K. Rowling.

A hős

Bátor, erős és inspiráló, de olykor arrogáns is lehet, ha vakon hisz saját erejében. Jól bírja, sőt, élvezi a veszélyt. Tettekkel is bizonyítja rátermettségét és erejét, ezért minduntalan harcokba bocsájtkozik. Ő az, aki gyakran fél megmutatni saját gyenge és sebezhető, emberi oldalát. Ismert hősök: James Bond karaktere, Nelson Mandela, Superman, vagy éppen bármelyik Tom Cruise szerep.

A lázadó

Az örök kívülálló, aki nem akar beilleszkedni - szeretné a világot megváltoztatni. Provokatív, szabályokat áthágó, örök elégedetlen, aki ha rossz irányba halad, túlságosan radikális vagy önpusztító is lehet. Úgy alkot új dolgokat, hogy közben szakít a hagyományokkal. Lázadó karakterek: Madonna, Majka, Miley Cyrus.

A varázsló

Szeretné megérteni az univerzum működését és valóra váltani minden álmot. Nagy újító, összefüggésekben gondolkodik. Kompromisszumkötés helyett a win-win helyzeteket keresi. Lenyűgöző, meggyőző személyiség, aki ha rossz irányba fordul, akkor erősen manipulatív is lehet. Varázsló archetípusok: Sherlock Holmes, Elon Musk, Steven Spielberg.

A szerető

Meghitt, intim kapcsolatba szeretne lépni a körülötte lévőkkel, és minden vágya, hogy szeressék. Ez a személyiségtípus gyakran túlzásba esik és elveszti saját identitását. A szerető típus fegyverei a szenvedély, a figyelem és a hála. Igazi szerető típusok: Coco Chanel, Marilyn Monroe vagy Soma Mamagésa.

A bohóc

Ő az, aki fél az unalomtól. Lételeme a szórakozás és a szórakoztatás, az élet minden pillanatának élvezete. Őszinte, nem játssza meg magát, túlzott nyitottsággal közeledik mások felé. Gyakran provokatív, mert ki meri mondani azt, amit mások nem. Ide tartoznak a celebvilág vadhajtásai, az "ultrahülye" kategória képviselői. Híres komikusok: Adam Sandler, Kiss Ádám, Hofi.

Az átlagember

Mindenkivel jóban van, szívesen és könnyen alkalmazkodik, könnyen alakít ki új barátságokat. Tipikus jó szomszéd karakter, aki segítőkész, támogató, és meglehetősen realista. Híres képviselői: Bruce Springsteen, Bryan Adams, Szandi.

Az ártatlan

Légy optimista! - Ez lehetne a jelmondata. Célja a boldog élet, eszköze a derűlátás és a hit. Ő az, aki csak jó dolgokat szeretne véghezvinni, nincs benne ártó szándék. Könnyen alkalmazkodik a körülötte lévő világhoz. Tradicionális, naiv, romantikus, álmodozó személyiség. Híres karakterei: Forrest Gump, Dorothy az Ózból, Zséda, de a szakirodalom szerint még a Dalai Láma is ilyen típus.

A bölcs

Mindig az igazságot, a magyarázatot, a világ megértését keresi. Szívesen filozofál. Remek tanár, kutató, nyomozó, tervező vagy szakértő válik belőle. Híres bölcsek: Obi van Kenobi és Yoda Mester, Paulo Coelho, Müller Péter.

A felfedező

A maga útját járja és a szabadságot keresi. Nem ismer sem korlátokat, sem félelmet: ambiciózus, nyughatatlan, önálló és kíváncsi - mindig az újat kutatja. Van, akinek konkrét célja van, míg egy gyengébb személyiségtípus olykor csak céltalanul bolyong az élet útvesztőiben. Híres képviselői: Columbus, Erőss Zsolt, Amelia Earhart, Neil Armstrong.

Igazán hitelesek csak egy típusban lehetünk, de minden ember személyiségét árnyalja, egy-egy másik archetípus is. A jellemzések persze formálódtak a civilizáció változásával, de ősi lényegük ugyanaz, mint sok sok évvel, vagy akár évezredekkel ezelőtt.

Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. :)
Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.