Clint Eastwood Nagy X. Viktória életút színész születésnap
Clint Eastwood olyan, mint Elvis Presley a popkultúrában: örökidők óta velünk van. Úgy testesíti meg a hatvanas évek lázadó szellemét, hogy közben a férfiasságnak is szobrot állít. A ma 90 éves ikon titka talán az, hogy számos kortársához hasonlóan sosem vált önmaga paródiájává.

Férfi a vásznon

Eastwood karrierje meglehetősen későn, a harmincas évei közepén indult be. De aztán hamar elnyerte Amerikában Redfordhoz hasonló isteni státuszát. A western plakátfiúja, háborús hős, hidegvérű zsaru, cinikus ügynök. Ha Clint megjelenik a vásznon, kileng a tesztoszteron inga. Ha férfias karakter megformálásáról van szó, nehéz nála maszkulinabb színészt elképzelni, mégsem vállalta James Bond vagy Superman szerepét. Utóbbira alkalmatlannak tartotta magát, előbbiről pedig ő is úgy vélte, hogy csak brit játszhatja el.

Sergio Leone spagettiwesternjei végleg felrakták a mozicsillagok világtérképére, a Piszkos Harry-sorozat erőszakos filmjeivel pedig mindkét nemnél sikereket ért el. A nők az ágyukba akarták cipelni, a férfiak pedig rá akartak hasonlítani. Pedig nem volt egyértelmű, hogy ő bújhat Harry Callahan bőrébe. Többen futottak a bunkó zsaru szerepéért. Végül azzal hívták fel Eastwoodot, hogy Frank Sinatrának kézproblémái vannak (nem tudta rendesen tartani a pisztolyt), így övé a szerep.

1971-ben debütált rendezőként a Játszd le nekem a Mistyt! című thrillerrel. A pozitív fogadtatás után beindult a rendezői verkli: jöttek a sikerek, az első Oscar-díj és a többi.Eastwood figuráiban rendre visszatérnek a felszínes férfiak, akik szexuálisan kihasználják a nőket, illetve az impotens rendőrök, korrupt politikusok és pszichopaták.

Férfi az életben

Eastwood a privát életében is számos bizonyítékát adta férfiasságának. Megerősíti ezt két felesége, nyolc gyereke és számtalan kapcsolata. Ne kerteljünk, a színész leginkább a legyet is röptében kategóriába sorolható. Bár mindössze két hosszú házassága volt, a nők gyakorlatilag egymás kezébe adták nála a kilincset. A válási papírokon még meg sem száradt a tinta, amikor a költöztetők megérkeztek. Afférok és titkolt gyerekek sora tarkította Clint életét, néhány botránnyal kiegészítve. A sármjából mit sem vesztő színész ugyan nem a hűség szószólója, a gyerekeivel azonban kifogástalan a kapcsolata.

Forrás: AFP/Robyn Beck

A magas, jóképű Eastwood minden választása, döntése felér egy maszkulin vallomással. A középiskola után volt teherautó-sofőr, favágó, kazánfűtő, de úszómedencékhez is ásott alapot - hogy ruhában vagy félmeztelenül, azt a filmes rajongók képzeletére bízom. Kosarazott és versenyszerűen úszott, aminek később is hasznát vette. A koreai háború idején a hadseregben szolgált életmentőként, úszásoktatóként. Egy alkalommal az óceánba fordult a csatarepülőgép, amelyen utazott. Elromlott a rádió, kifogyott az oxigén és az üzemanyag. Három mérföldet úszott a hideg vízben, hogy megmeneküljön.

Bátorsága a szárazföldön sem hagyta cserben, kétszer is életet mentett. Egy ízben kollégáját figyelmeztette egy közelgő veszélyre, néhány éve pedig egy golfversenyen mentette meg egy férfi életét, méghozzá Heimlich-manőverrel.

A vásznon lelkesen puffogtató Eastwood az életben a fegyvertartás szigorítását támogatja. Emellett nagyon egészségtudatos, nem dohányzik, és több mint negyven éve meditál. A több filmjének zenéjét szerző színész ma is rajong a jazzért - ha meghívna magához egy italra, bizonyára a zongora mögül méregetne acélos tekintetével.

"Az embernek ismernie kell a korlátait" - mondta egyszer. Úgy fest, neki egyelőre nincsenek.

Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. ;)
Forrás: Shutterstock

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.