gyermekvédelem Nagy X. Viktória anyák védője szülésznő Auschwitz Stanisława Leszczyńska
A 76 éve felszabadított auschwitzi koncentrációs tábor neve összeforrt a halállal és a szenvedéssel. Nehéz elhinni, hogy van olyan történet e sötét világban, ami a bátorságot, a reményt, sőt, az örömöt szimbolizálja. Stanislawa Leszczyńska története a fényről szól.

A szülésznőt Auschwitzban mocskos barakkok sorába osztották be, amelyek inkább a halálra, semmint a születésre voltak jók. Saját életét kockára téve segített több ezer anyának, hogy a szülés embertelen körülményei közé egy kis emberséget csempésszen. Néhány jó szót, imát és törődést, amelyek pár pillanatra feledtetik az éhezést, a hideget és a patkányokat. "Amíg egy újszülött együtt tudott lenni az anyjával, az anyaság maga volt a reménysugár" - írta később visszaemlékezéseiben.

Pedig Stanislawa élete meglehetősen reményteli volt. A lengyel szülésznő Lodz városában élte a feleségek, anyák és dolgozó nők életét. A világ akkor fordult ki sarkaiból, amikor 1939-ben a németek bevonultak Lengyelországba, és a város az ottani zsidók második legnagyobb gettójává változott. A nő és családja elborzadt az újonnan felálló náci rendszer körülményeitől, és csatlakoztak a lengyel ellenálláshoz.

Hamis dokumentumokat készítettek a gettóban élő zsidók számára, és az étellel együtt csempészték be a papírokat. A házaspár és négy gyereke ténykedését néhány év múlva felfedezte a Gestapo. Stanislawa férjét, fiait koncentrációs táborba küldték, őt pedig lányával együtt Auschwitzba deportálták. Férjét sosem látta viszont.

Forrás: Wikipedia

Olló és vödör

Csupán ebből a két dologból állt a szülésznő felszerelése a táborban. Azért, hogy a vödröt megtöltse vízzel, húsz percet kellett gyalogolnia. Aszpirint leszámítva semmilyen gyógyszer vagy fertőtlenítő nem volt a "szülészeti osztályon". Az elégtelen higiénia pedig végzetes következményekkel járt: vérhas, tífusz, poloska invázió. Itt teljesített pokoli szolgálatot Stanislawa, aki már érkezéskor látta, hogy a terhes nők egy részét a gázkamrák irányába küldték.

A becsempészett szülésznői papírjai és német nyelvtudása segített neki, hogy az anyák között dolgozhasson. Az osztályon Klara és Pfani nővér várta, akiknek az volt a dolga, hogy a gyerekeket születésük után vízbe fojtsák, és egy kosárba dobják az anyák szeme láttára.

Leszczyńskával is közölték, hogy a világra hozatal után rá is ez a feladat vár, ő azonban mereven elutasította a parancsot. Klara nővér számos alkalommal megverte, amiért ellenállt, sőt, a tábor hírhedt orvosát, Josef Mengelét is kiborította, amikor Stanislawa engedetlensége kiderült. Tulajdonképpen rejtély, hogy miért nem végezték ki azonnal, senki nem érti ezt - mesélte el sok évvel később az egyik fia.

Forrás: Wikipedia

A fenyegetések és verések dacára Leszczyńska, akit "Anyának" neveztek, fáradhatatlanul dolgozott azért, hogy segítsen a szülő nőknek. Lehetetlen feladatot vállalt: nem volt folyó víz, pelenka, étel. Takaró is csak néhány - pár koszos szövetdarab, mely tetvek otthona volt. A betegségek és rovarok mellett állandó vendégek voltak a patkányok is, amik a magatehetetlen betegek ujjait, orrát vagy sarkát támadták meg. Leírhatatlan lehetett a kép, ahogy a macska nagyságúra hízott állatok az egymásra halmozott újszülöttek élettelen testéből lakmároztak.

A szülés közeledtével az anyák feladták napi kenyér adagjukat, hogy lepedőt szerezzenek, amiből pelenka vagy ruha lehet. Félelmetes és embertelen, ugyanakkor rendkívüli látvány is volt - írta később Stanislawa -, mert az anyák legalább két órára boldogok lehettek. Szoptatni persze nem tudtak, hiszen a legtöbb nőnek nem volt teje. "A gyerekek az éhezéstől sírtak, mi meg a kétségbeeséstől" - emlékezett vissza egy anya.

Mindezek ellenére Leszczyńska figyelemre méltó születési statisztikát produkált, ugyanis egyetlen anya sem halt meg szülés során, és a babák is egészségesek voltak. A keresztény erkölcsű szülésznő imákkal és énekekkel igyekezett nyugodt perceket szerezni a nőknek és gyermekeiknek, akik közül - az erőfeszítések ellenére - a többség nem maradt életben. Az Auschwitzban töltött két éve alatt háromezer csecsemőt segített a világra.

A történészek által összegyűjtött adatok szerint ezerötszáz gyereket megöltek, ötszázat örökbe adtak és mindössze harminc élte túl a tábor felszabadulását. A szülésznő később visszatért szülővárosába, ahol folytatta munkáját, de nyilvánosan sosem beszélt tábori tapasztalatairól. Emlékeit visszavonulása közeledtével publikálta. Az asszony, aki annyi nőnek nyújtott vigaszt, a leggyötrőbb pillanatokban is az emberségért harcolt. Története az élet fényességének története a legnagyobb sötétségben.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.