szex Dósa Eszter perverzió Római Birodalom
Az emberek azóta szexelnek, mióta világ a világ. I.e. 753-ban - Róma alapításakor - viszont politikailag és történelmileg is meghatározóvá vált a szexualitás - és az ehhez kötődő erőszak. Ebben a korban a közösülés már a kezdetektől fogva a birodalom növekedéséről és felvirágoztatásáról szólt.

Erre a legelső példa a szabin nők elrablása. Romulus és Remus követői kevesen voltak a város benépesítéséhez, és mivel senki sem akart szövetségre lépni a szedett-vedett menekültekkel, erőszakkal rabolták el a szomszédos szabin törzsek asszonyait és lányait.

Forrás: leemage via AFP/©F.Buffetrille/Leemage/F.Buffetrille / Leemage

A rómaiak számára a szex nemcsak élvezetet és kielégülést, hanem súlyos kötelességet is jelentett. A férfiak számára az előbbit, az asszonyoknak az utóbbit - hiszen elsődleges feladatuk a minél több fiú utód megszülése és felnevelése volt. A lányok - akiknek 12 évesen kellett férjhez menni -, nem várhattak semmiféle boldogságot egy házasságban. Szemet kellett hunyniuk a férjek szexuális kilengései felett, akik szexuális örömszerzés végett bármikor felkereshettek egy férjezetlen kurtizánt, vagy akár egy fiatal fiút is.

Nagyon úgy tűnik, hogy a Római Birodalomban csak akkor volt az embernek jó dolga, ha született római állampolgár volt - és férfi. Ebben a világban, ahol a behatolás számított az erő, a dominancia és a férfiasság fokmérőjének, egyáltalán nem volt jellemző a szexuális egyenlőség. Aktussal fejezték ki a hatalmukat a másik felett, és a passzív fél hiába volt szintén hímnemű, nem tekintették férfinak. Pont emiatt voltak gyakoriak a visszaélések a hadifoglyokkal szemben: a győztes fél katonái megerőszakolták őket, ezáltal is kifejezve az erőviszonyokat.

Az anális szexet nem csak férfiak között, vagy éppen fogamzásgátlásra alkalmazták: a kései görög és római civilizációkban házasságtörés esetén a sértett fél elégtétel gyanánt megerőszakolhatta a bűnöst. Ha nem kívánt élni a lehetőséggel, helyettesíthette a saját nemi szervét egy retekkel, ami rendkívül fájdalmas büntetés volt.

A prostitúció is legális volt: a bordélyházak mellett a fürdőkben lehetett kielégülni. És nem meglepő módon a rabszolgáknak is szexuális szolgáltatásokat kellett nyújtaniuk a gazdájuknak. Teljesen természetesnek számított a fiatal fiú társaság mint állandó kíséret. Ez alatt inkább kisgyermekeket értünk, mert tizenhat évesen már felnőtt, érett férfinak számítottak a gyerekek. Ezeket a kisfiúkat gyakran kasztrálták, hogy megőrizzék a hamvas ifjúságukat. Előszeretettel öltöztették be őket nőnek, hogy ezzel is szimbolizálják a befogadó passzivitást, mely szexuális vágyat ébresztett bennük.

Forrás: leemage via AFP/©F.Buffetrille/Leemage/F.Buffetrille / Leemage

Perverzkedni csak a gazdagabbaknak állt módjában, hiszen a rabszolgatartás költséges "szórakozásnak" számított. Commodusnak - aki inkább gladiátorkodott császárkodás helyett - például háromszáz fős háreme volt, bár a saját húgával is vérfertőző kapcsolatra lépett.

Tiberius császár pedig komplett szexközpontot épített magának Capri szigetén, és hol nézőként, hol résztvevőként merült el az élvezetekben. Óvodás korú gyerekeket képzett ki, hogyan elégítsék ki őt a fürdőkben a víz alatt - és kishalaknak hívta őket. A Római Birodalomban a gyermekek csak akkor élveztek védelmet a szexuális kizsákmányolás ellen, ha született rómaiak voltak.

Noha a gladiátorok háromnegyede rabszolga volt, annyi rajongójuk akadt, mint manapság a filmsztároknak vagy a fiúzenekaroknak - így hát bármikor részesülhettek szexben. A befolyásos emberek feleségei gyakran még fizettek is azért, hogy lefeküdhessenek velük. Az egyik leghíresebb eset Faustináé - Marcus Aurelius felesége - volt.

Bevallotta férjének, hogy betegesen vonzódik az egyik gladiátorhoz. Mindketten a helyi tanácsadóhoz, azaz a jövendőmondóhoz fordultak segítségért. Javaslatára Faustina lefeküdt a gladiátorral, majd az aktus közben halálra késelték. A nő megfürdött a vérben, majd tisztálkodás után hazament szeretkezni a férjével.

Az egyetlen szuper dolog, ami a rómaiaktól ered - szexuális értelemben -, az a csók elterjedése. Háromfajta csókot ismertek el: a baráti közeledést, az ajkak összeérintését és a szenvedélyes csókot. Megszállottjai voltak a csókolózásnak, és tőlük ered a házasságkötés utáni első csók szokása is.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.