Charles Darwin orvos életút Herczeg Zsuzsa Darwin biológus évforduló
Darwin az evolúcióelmélet atyjaként él a fejünkben, pedig eredetileg nem is biológusnak, hanem orvosnak készült. Apja és nagyapja nyomdokaiba kellett volna lépnie.

Ő azonban nem bírta látni az emberek szenvedését a műtétekkor. Az egyik alkalomra, amikor egy üvöltő gyermeket operáltak, így emlékszik vissza:

"Elrohantam, még mielőtt befejezték volna. Soha többé nem vettem részt [műtéten], aligha lett volna olyan nyomós ok, ami erre késztethetett volna. Ez még jóval a kloroform áldott bevezetése előtt történt."

Egy izgalmas hajóút

Egy ideig geológiai előadásokat hallgatott, majd az apja teológia szakra íratta be a Cambridge-i Egyetemre. Itt azonban nem a teológia izgatta igazán, hanem John Stevens Henslow fiatal tiszteletes és botanika professzor természetrajz órái. Tanulmányai befejeztével kapva kapott az alkalmon, mikor felkérték, hogy tudósként vegyen részt egy világkörüli úton a HMS Beagle-ön, a Brit Királyi Flotta hajóján. Az öt évig tartó utazás során ősmaradványokat és geológiai mintákat gyűjtött, munkájáról pedig egy könyvben is beszámolt, ami igen nagy sikernek örvendett.

Forrás: AFPforum

Belterjes házasság

Hatalmas előny volt, hogy soha nem kellett a pénzért dolgoznia, hiszen apja támogatta, illetve felesége is nagy vagyont hozott a házasságba, így háborítatlanul tudott dolgozni az elméletein. A magánéletben sem hagyta el a szerencse. Unokahúga, akivel összeházasodott, mindenben támogatta, és tíz gyermeket szült neki. A rokonnal való házasság ellenére a gyerekeken nem mutatkoztak a terheltség jelei, bár néhányuk korán meghalt. Többekből viszont kiváló tudós lett felnőttként.

A titkos elmélet...

Miközben rendszeresen jelentek meg geológiai cikkei, már dolgozott az evolúció működésével kapcsolatos kutatásán is. A hosszú évek munkájának eredményét azonban ekkor még nem merte megjelentetni, hanem egy fiókba zárta, azzal, hogy majd csak a halála után publikálja a felesége. Nem csoda, hogy félt, hiszen akár ki is közösíthették volna az elmélete miatt.

Rettegett attól is, hogy feleségére milyen hatással lesz a műve, hiszen Emma hívő keresztény volt. Ennek ellenére az elsőbbséget meg akarta tartani magának, így titokban A Beagle utazása című művének második kiadásába belecsempészte az elméletét, különböző helyekre beszúrva a részleteit.

Forrás: AFP/Shaun Curry

Amikor azonban biológusként is hírnévre tett szert, és megkapta a természetkutatóknak járó legnagyobb elismerést, a Royal-érmet, úgy gondolta, nem vár a haláláig. A fajok eredete című mű megjelenését követően még Oxford püspöke is felszólalt ellene, de a nagy szaktekintélyek melléálltak, és a tudományos körökben többségben elismerték az elméletét.

Sikereit csak gyakori betegeskedése árnyékolta be. Orvosai trópusi betegségnek gondolták a tüneteit, de vannak, akik szerint ezek pszichoszomatikus eredetűek voltak. Ezt támasztja alá, hogy mikor életének utolsó évtizedében már csak botanikával foglalkozott, és nem töprengett az evolúción, jó egészségnek örvendett. Kiközösítéstől való félelme szerencsére nem vált valóra: hazája nagyjai között, a westminsteri apátságban temették el, ezzel is elismerve érdemeit.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.