regény szabadidő szépirodalom olvasás Fehérvári Varga Judit
A szépirodalom szóra sokan húzzák a szájukat: felrémlenek a kellemetlen emlékek az iskolai kötelező olvasmányokról. Igen, vannak olyan írások, amikkel én is szenvedtem.

De van sok-sok olyan szépirodalmi mű, ami könnyen olvasható, rendkívül élvezetes, mégis mély mondanivalója van - és nem utolsósorban értékes. Olvassatok szépirodalmat! Most néhány szóban bemutatom pár személyes kedvencemet.

Emily Bronte: Üvöltő szelek

Ha egyetlen könyvet kellene mondanom, amit magammal vinnék egy lakatlan szigetre, azt hiszem, ez lenne az. Többször is olvastam már, de sosem unom meg, mert hihetetlen hangulata van. Egy tragikus se veled, se nélküled szerelmi történetet mesél el, ami kihat egy egész család életére, nemzedékeken át. Ugyan kissé borús hangulatot áraszt (tele van szenvedéssel, bosszúvággyal, önzéssel), mégis imádom, mert nagyon izgalmas, szívszorító és romantikus.

John Steinbeck: Édentől keletre

Ez a regény egy család történetét mutatja be, rendkívül érdekes és megtévesztő (sokszor teljesen romlott) jellemekkel, sorsokkal. Egy testvérpár áll a történet középpontjában, akiknek az élete különös módon fonódik össze, bár nagyon különböznek egymástól. Rajtuk keresztül arra a kérdésre keresi a választ a könyv, hogy szabad akarat, vagy inkább jellem kérdése az, hogy elkövetünk-e bűnöket az életünk során.

Forrás: AFPforum

Truman Capote: Hidegvérrel

Ha azt gondolod, szépirodalmi művekben nincs izgalmas gyilkossági téma, akkor tévedsz. Ez az egyik legizgalmasabb könyv, amit valaha olvastam. 1959-ben brutális kegyetlenséggel kivégeztek egy négytagú családot Kansas államban. Senki sem értette, hogy kinek lehetett indítéka megölni a köztiszteletben álló farmer családot. Capote (az író, aki akkor élt, amikor ez a gyilkosság történt) miután elolvasta a hírt, utánajárt az eseményeknek - ebből született a zseniális könyv.

Choderlos de Laclos: Veszedelmes viszonyok

Ez egy levélregény, ami első olvasatra talán nehéznek tűnik, de a végére úgy belejön az ember, hogy sajnálja, hogy le kell tennie. Tele van örökzöld, ma is aktuális témákkal: hűtlenség, titkos viszony, szerelem, féltékenység és intrika.

Forrás: Collection Christophel via AFP/© Etienne GEORGE / Warner Bros/Etienne George / Warner Bros

Guy de Maupassant: Egy asszony élete

Jeanne évekig zárdában nevelkedett. Ártatlan fiatal lány, aki előtt hirtelen kinyílik a világ: szülei hazaviszik vidéki birtokukra, ahol végre szabadon élhet. Hamar rátalál a szerelem is, de a naiv hősnőnek sajnos csalódnia kell. Az ő teljes életét mutatja be a regény, szerintem zseniálisan - kissé borús hangulatban, de nagyon elgondolkodtatóan.

Ne unatkozzatok, olvassatok!

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.