történelem vezér Herczeg Zsuzsa harc Kinizsi Pál agyvérzés törökök
Volt egy vitézünk, Kinizsi Pál, akit kicsik és nagyok egyaránt hatalmas erejéről ismernek, és aki egyetlen csatát sem veszített. Számos monda kering tetteiről.

A legismertebb talán, amikor a molnárlegénytől Mátyás király egyik hadvezérének leánya vizet kér, és ő tálcaként használja a malomkövet, és úgy nyújtja oda a vízzel telt mihókot. A katonák azonban csúfolni kezdik, amikor a lány szépségén elámulva kicsúszik kezéből a kő. Erre ismét felkapja a követ, és elhajítja a csúfolódók feje fölött, Mátyás király pedig hatalmas ereje láttán seregébe fogadja.

Egy másik történet szerint egyszer egy erdélyi vadászat alkalmával szóváltásba keveredik az úri inasok egyikével, és a tarisznyájában magával vitt molnárcipóval veri el az illetőt, a rá támadó kutyákat pedig tövestől kitépett fával üti agyon.

Tényleg csak 160 cm magas volt?

Erejét és harci kedvét leginkább hazája szolgálatába állította. Nem volt kíméletes az ellenséggel. Az a legenda járta, hogy egyszer átverekedte magát a várat körülzáró török seregen, és félkézzel parolázott a várat védelmező kétségbeesett hadvezérrel, miközben a másik kezével tovább aprította az ellenséget.

Vakmerő és kegyetlen ember hírében állt, de bőkezű várúrnak ismerték. Termetét tekintve nem volt nagy ember, páncélinge alapján körülbelül 150-160 centiméter magas lehetett, ami abban az időben teljesen átlagosnak számított. A hősiessége azonban hatalmasnak bizonyult.

Forrás: Wikipedia

Sokan tévesen úgy hiszik, csupán erejének és bátorságának köszönhette felemelkedését, de valójában nem így volt.Egy jó házasság mindent megold!

Apja, Kinizsi Antal, katonáskodó kisnemes volt, még török fogságba is esett, amikor Hunyadi János vitézeként harcolt. Ennyi elég is lett volna ahhoz, hogy Pál eljárhasson a megyei közgyűlésben, és - ha szép eredményeket ér el a csatákban - kisebb királyi hadakat vezethessen. Ennél többre azonban nem vihette volna.

Ám apja korai halála után anyja Magyar Balázshoz, Mátyás király kapitányához ment feleségül, így a fiú egykettőre bekerült a király köreibe. Innentől kezdve már csak rajta múlt, mire viszi. Elképesztő bátorsága és tehetsége révén pedig saját jogon is kiérdemelte az élete során kapott kitüntetéseket és címeket.

A neve hallatán is menekültek a törökök!

Hamarosan a legnagyobb hadvezérek közé emelkedett, és a sikeres hadjáratokért cserébe Mátyás király neki ajándékozta Nagyvázsonyt. Majd amikor feleségül vette Magyar Balázs lányát, Benignát, "hozományként" Somló várát is megkapta. Nem hiába becsülte meg a király: a törökök úgy rettegtek tőle, mint a tűztől. Alsó-magyarországi főkapitányi címének elnyerésekor már ellenük hadakozott. A kenyérmezei csatában például elég volt annyi, hogy megpillantották, és az egész török szárny fejvesztve menekült...

Somló -vár Forrás: Wikipedia

Kinizsi nem volt hálátlan. Hűen szolgálta urát, egészen annak haláláig, és részt vett a temetésen is. A Szentszék követe jelentést készített a temetésen összegyűlt magyar urakról. A híres hadvezérről a következő leírást hagyta hátra: átlagos magasságú, napcserzette bőrű, szigorú tekintetű, rendkívül izmos, robosztus testű, 60 év körüli férfi.

Egy vitéznek a harctéren kell meghalnia!

Mátyás halála után neki jutott az a nem túl hálás feladat, hogy szét kellett vernie saját seregének, az elzüllött fekete seregnek a maradványait. Semmi nem tudta távol tartani a csatamezőtől, még akkor is harcolt, miután szélütést kapott. Hordszéken, félig bénán vonult a törökök ellen. Szendrő várának ostrománál a lábait a nyereghez kötözték, hogy le ne essen a lóról. Végül itt halt meg. Nagyvázsonyban, a Szent Mihály pálos kolostorban helyezték végső nyugalomra.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.