évforduló Nagy X. Viktória Thomas Edison tudós feltaláló születésnap
Nem múlik el nap anélkül, hogy ne használnánk valamit, amit ő talált fel, tökéletesített vagy gondolt ki. Az iskolázatlan zseni megvalósította az amerikai álmot: önerőből, támogatók és képzettség nélkül lett világhírű és gazdag. 173 éve született Thomas Alva Edison, a világ legtermékenyebb feltalálója.

Üzletember, marketinges, mérnök és matematikus egy személyben. A világ legszorgalmasabb inventora elképesztő rekorddal büszkélkedhet: világszerte 2332 szabadalom fűződik a nevéhez, melyeket egyedül vagy másokkal közösen kísérletezett ki. Rekordját csupán 2013-ban sikerült megdönteni.

Forrás: AFPforum

Íme, négy lecke, amit az 1847-ben született Edisontól tanulhatunk!

1. Nincs lehetetlen.

A feltaláló koponya világéletében azt vallotta, hogy az ember legnagyobb gyengesége a feladás, és a siker egyetlen titka, hogy csak még egyszer meg kell próbálni. Szerinte az akadályok csupán azt jelzik, hogy a sikerért küzdeni kell, éppen ezért nem szabad elbátortalanodni. Edison nem is tette, életét folyamatos kísérletezéssel töltötte, hihetetlen szenvedély tüzelte, hogy mindig felfedezzen valamit:

  • Fiatalon a távíró technikával kísérletezett éjjel-nappal, első szabadalmát 22 évesen adta be.
  • Elektronikus szavazatszámlálója nagyon praktikus lett volna, a képviselők azonban egyelőre maradtak a kézfeltartásnál.
  • Második szabadalmának, a gold printernek köszönhetően végre szabadon foglalkozhatott kizárólag találmányaival.
  • Tőzsdei távírójáért 40 ezer dollárt kapott, amit további kísérletekre és laboratórium felépítésére fordított.

2. 1 % inspiráció, 99 % verejték

Senki nem születik lángésznek, egyszerűen kemény munka kell a sikerhez. Edison még nem töltötte be a harmincat, amikor Newarkban felépítette első laboratóriumát. 1876-ban pedig Menlo Parkba költözött, ahol létrehozta a világ első ipari kutatólaboratóriumát. Munkatársak serege dolgozott azon, hogy megvalósítsák a feltaláló gondolatait.

Forrás: AFPforum

Edison újra és újra bebizonyította, hogy elméjének nem tud megálljt parancsolni. Hamarosan kifejlesztett egy módszert a hang rögzítésére, ez volt a fonográf. Az új eszköz kereskedelmi forgalomba egyelőre nem került, de Edison átlépte vele a világhírnév küszöbét - már csak azért is, mert a fronton harcoló amerikai katonák az első világháború alatt miatta tudtak zenét hallgatni.

Hogy mennyire hitt a kitartó munkában, azt remekül bizonyítja a szénszálas izzólámpa esete. Az első villanykörtét ugyan nem ő találta fel, ám hosszú évtizedek sikertelen tökéletesítése után Edison technológiája vitte el a fényt a tömegekhez. Több mint ezer kísérlet előzte meg a végeredményt, amely után saját cégében megkezdődött a gyártás. Ez a vállalat a majdani General Electric elődje.

A Menlo Park-i varázsló nevéhez fűződik:

  • A kinetoszkóp is, amivel először rögzítettek filmre mozgóképet.
  • A világ első villanytelepe.
  • A lúgos nikkel-vas akkumulátort, amelyet sokáig használtak a villanyos autóknál.

3. A képességeink alatt teljesítünk.

Edisonnak meggyőződése volt, hogy megdöbbentő eredményekre jutnánk, ha mindenki a képességei szerint teljesítene. Ékes példája ennek a feltaláló gyerekkora: a hiperaktív, hallásproblémákkal küzdő kisfiú lényegében alig részesült formális képzésben. Tanítónő anyja oktatta otthon 11 éves koráig. Ennek is köszönhetően elképesztő tanulási képességekre tett szert.

Forrás: AFPforum/ Roger-Viollet/© Jacques Boyer

A felnőttek között is ritkának számító tudásvágya volt, mindenféle könyvet elfogyasztott, szülei javaslatára kezdett el szelektálni olvasmányaiban. Amíg 12 éves kortársai Tom Sawyer kalandjait pörgették, addig Edison Faraday angol fizikus kötetét lapozgatta. Amint zsebpénzhez jutott, édesség helyett vegyszereket, drótot és szeget vásárolt, hogy kísérletezhessen a kis laborjában, amit egy vonaton rendezett be. Ezen a vonaton árulta egyébként a saját maga által írt, szerkesztett és kézi nyomdáján nyomtatott újságot az utasoknak.

4. A legjobb gondolatok egyedül jönnek.

A fonográf atyja úgy vélte, hogy ha csak öt percre is, de minden nap el kell vonulni egy csendes szobába, mert csak így kapjuk meg a legjobb ötleteinket. A mindig elégedetlen Edison amúgy rengeteg időt töltött munkatársaival. Számos frissen végzett mérnök ment hozzá dolgozni, mert imádták, hogy részesei lehetnek a zseni megnyilvánulásának. Halálakor Edison volt a világ egyik legismertebb és legtiszteltebb amerikai hős, aki fényt gyújtott. Nemcsak a szobákban, hanem a fejekben is.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.