sport olimpia Herczeg Zsuzsa érdekességek Tokio információk
Hogy 2020 miért lesz izgalmasabb, mint a tavalyi év? Mert idén újra lesznek olimpiai játékok. Bár négyévente rengetegen a tévé elé ülnek, hogy követhessék a fejleményeket, számtalan olyan érdekesség van, amit nem tudunk az olimpiáról.

1. Meztelenül versenyző férfiak

Meglepődnél, ha ma is úgy lépnének pályára a versenyzők, mint az ókori Görögországban. Bár lehet, hogy még több hölgyet vonzanának ezek az események, hiszen a sportos testű férfiak akkoriban meztelenül versenyeztek. Na, nem a magamutogatás miatt, hanem mert ez az egyenlőség jelképe volt: így nem látszott a társadalmi hovatartozásuk és a származásuk.

Forrás: Wikipedia

2. A legvéresebb sportág

A pankráció egy olyan küzdősport volt, ahol a harapáson, az ellenfél szemének megsebzésén és az ujjainak eltörésén kívül mindent megengedtek. Utóbbit talán azért tiltották, hogy legyen mivel jelezni a harc végét, hiszen ilyenkor a vesztes felemelte az ujját. Már ha tudta - mivel volt, hogy a legyőzött fél még azelőtt meghalt, hogy így mutathatta volna a vereségét.

3. Olimpia a modern világban

Az újkori olimpiákra egészen 1896-ig kellett várni, amikor is Pierre de Frédy, Coubertin bárója Athénban javaslatot tett annak megrendezésére. Cserébe még díjat is neveztek el róla: a díjat azoknak a sportolóknak ítélik oda, akik tettekkel bizonyítják sportszerűségüket.

Az elismerést először az olasz Eugenio Monti kapta: a bob egyik csavarját kölcsönadta angol ellenfeleinek, akik működésképtelenné vált szerkezetükkel másképp nem tudták volna folytatni a versenyt. Így viszont a britek győztek, az olaszok pedig csak másodikak lettek mögöttük, azaz az aranyéremről mondtak le a sportszerűség jegyében.

4. A féltékeny műkorcsolyázónő

Persze sportszerűtlenségek is történtek bőven, amikért eltiltás járt. Az egyik legismertebb eset, amikor Nancy Kerrigan műkorcsolyázót egy ismeretlen brutális módon megsebesítette az egyik lábán, közvetlenül a lillehammeri játékok előtt. Mint kiderült, a szálak a legnagyobb ellenfeléhez, Tonya Hardinghoz vezettek, az ő emberei bérelték fel az elkövetőt. Kerrigan végül így is részt vett az olimpián, ráadásul ezüstérmes lett. Hardingot azonban egész életére eltiltották.

Forrás: AFPforum

A nők egyébként először a századfordulón vehettek részt újkori olimpián, Párizsban. Igaz, ekkor még nem minden számban indulhattak: csak teniszben, golfban és krikettben bizonyíthatták rátermettségüket.

5. Híres magyar olimpikonok

Az első újkori olimpiai bajnokunk, aki aranyérmet szerzett hazánknak, Hajós Alfréd volt. A legfiatalabb aranyérmet szerző magyar versenyző pedig szintén egy úszó lett, a 14 éves Egerszegi Krisztina. Arra egyébként, hogy minden delegációban legyen női versenyző is, a 21. századig kellett várni, egészen a londoni olimpiáig...

+1 Az idei kabalafigura

Az 1970-es években megrendezett müncheni játékoktól kezdve minden olimpiához kapcsolódott egy kabalafigura. Az első a grenoble-i téli olimpiára készült, de a nyári játékok szervezői rögtön átvették a kezdeményezést.

A soron következő nyári olimpia - melyet Tokióban rendeznek meg - kabalája egy kék színű futurisztikus figura, mely a Miraitowa (ejtsd: mirájtová) nevet kapta a keresztségben. A japán "mirai", vagyis jövő, valamint a "towa", azaz örökség szavak kombinációja.

Forrás: Twitter

A 2020-as tokiói paralimpia kabalája pedig a Someity (ejtsd: szoméjti) nevet viselő figura, aminek szuperereje, hogy képes telepatikusan üzeneteket fogadni és küldeni. Ezzel a paralimpikai sportolók emberfeletti képességeit szimbolizálja, akik leküzdik az akadályokat és újradefiniálják a határokat, emberfeletti erőről téve tanúbizonyságot.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.