szerelem kibeszélő Hofi Géza magazin feleség életút Herczeg Zsuzsa házasság
"A korrupció az, amiből téged kihagynak" - hangzott el annak idején Hofitól, és ez a mondat azóta is közszájon forog. Megmondta a tutit mindig és minden körülmények között. Még a sakkozó Kádár Jánost is parodizálta.

De vajon miért nézték el neki az egykori rendszeren élcelődő kritikát és humorizálást? Talán mert egy olyan ember állt a háta mögött, aki miatt mindezt megengedhette magának. A szövegeit ugyanis Komlós János kabaréigazgató, humorista írta, aki a Rákosi-korszakban az ÁVH kihallgató tisztje volt. Az 1970-es években pedig - mint a Mikroszkóp Színpad igazgatója - lehetőséget biztosított Hofinak, hogy felléphessen.

Hofit a magáénak érezte a nép, hiszen a "közülünk való melós" karaktere révén, melyet Komlóssal együtt alakítottak ki, közösséget vállalt velük. Lentről érkezett, pocelángyári munkásként kezdte, és megőrizte ezt a kisember figurát a színpadon is.

Színész szeretett volna lenni. Álmát annak ellenére sem adta fel, hogy háromszor felvételizett sikertelenül a Színművészeti Főiskolára. Inkább magán színiiskolába járt, oda, ahová Sztankay István és Sas József is. Karrierjének a debreceni Csokonai Színház adta meg a kezdő lökést. Az ottani igazgató, Szendrő József meglátta benne az ígéretes tehetséget, és meghívta a társulatához. Az igazgató ötlete volt a művésznév is, mivel "Józsi bácsi azt mondta, Hoffmann névvel nem lehet színpadra menni, mondjak gyorsan egy nevet, ami elfér a plakáton." Végül közösen találták ki, hogy Hofi legyen.

Forrás: Wikipedia

Nem volt olyan ember, aki haragudni tudott volna rá, pedig szerette ugratni a barátait. Sas Józsefet egyszer azzal csábította le Debrecenbe, hogy nagy szerepet játszik egy színdarabban. Sas jó baráthoz illően el is utazott az előadásra, ahol aztán dühösen szembesült azzal, hogy Hofi egyetlen egy mondattal lépett a színpadra...

A humora mellett hatalmas szíve is volt. Pásztor Erzsinek például - bár életében akkor látta először - azonnal felajánlotta saját albérletét, amikor zokogni látta a Csokonai színház portáján a lakáskeresés miatt. Igaz, a színésznő a következőképpen tiltakozott:

De én férjnél vagyok - mondta döbbenten -, a férjem most is járja az albérleti címeket.
Na és? - kérdezte Hofi. - Mi a probléma? Én is nős vagyok, de a "vörös dög" biztos befogad benneteket egy-két éjszakára! "Istenem, ez se komplett - futott át a színésznő agyán -, a macskájától függ, hogy alhatunk-e náluk?"

Természetesen Hofi nem a macskájára gondolt, hanem a gyönyörűséges, vörös hajú feleségére, akit imádott. Mindössze 23 éves volt, amikor elvette. Bár mindkét család ellenezte a házasságot, ők kitartottak egymás mellett, és csak Margit halála választhatta el őket. A nő betegsége idején Hofi minden nap bejárt a kórházba, akkor is, amikor az már nem ismerte meg. 36 évet töltöttek együtt.

Forrás: Wikipedia

A megözvegyült férj felesége halála után hónapokig hajnalban ment ki a sírhoz, hogy elkerülje az embereket. Talán ő sem gondolta, hogy valaha még megnősül, annyira megviselte a veszteség. Ám egy véletlen telefonhívás megváltoztatta az életét. Egy hölgy tévedésből az ő számát tárcsázta, és amikor megtudta, hogy a vonal végén Hofi van, nem tudta abbahagyni a lelkes szóáradatot. A férfi végül elhívta egy előadására. Így lett Kövér Ildikó a második felesége.

Bár a nő húsz évvel volt fiatalabb, ez egyikőjüket sem zavarta. A magánéletét egyébként is mindig óvta a humorista: "Senkinek semmi köze hozzá. Fent a színpadon Hofi vagyok, legyen az elég. Idejövök a színházba, kinyílok, elmondom a véleményemet, és kész..." - jelentette ki. Ennek ellenére annyira szerették az emberek, hogy még a rendszerváltás sem okozott törést a karrierjében, ugyanolyan népszerű maradt.

Élete utolsó éveiben fokozatosan romlott az egészsége, de még halála előtt három nappal is fellépett. Álmában érte a halál. Felesége hiába ébresztgette. A nagy nevettető akkor már a másvilág színpadán játszotta műsorát. A számtalan díj mellett, melyeket kapott, egyéb megtiszteltetésben is részesült: egy kisbolygót is elneveztek róla.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.