Finnország Nagy X. Viktória miniszterelnök Sanna Marin
Kezd herótom lenni a finnektől. Az utóbbi években egyre több dolgot tolnak az arcunkba, hogy ők mitől jobbak mindenkinél. Nem elég, hogy már megint ők lettek a legboldogabbak, tiszta levegőt szívnak, és az anyák náluk térnek vissza a legnyugodtabban a munkába.

Nem elég, hogy lassan kimaxolják a tökéletes nemi egyenlőséget - nem, nekik még fel kellett mutatni Sanna Marint is, aki 34 évével a világ legfiatalabb miniszterelnöke. A finneknek ráadásul a harmadik női kormányfőjük.

A fiatal politikus élete maga az ország boldogságindexe, és ezt nem is mulasztja el felemlegetni. Hitvallása szerint olyan társadalmat kíván építeni, ahol egy gyermekből bármi lehet, ahol minden ember méltósággal élhet és öregedhet meg.

Sanna háttere nagyon messze van a szokványostól. Anyja és annak női élettársa a dél-finnországi Tampere városában nevelte fel a lányt egy önkormányzati bérlakásban. Később is kendőzetlenül beszélt szivárvány családjáról és arról, hogy gyerekkorában közel sem volt olyan nyitott a finn társadalom. Ám a finn jóléti államnak, valamint bátorító tanárainak köszönhetően elsőként szerzett diplomát családjában.

Forrás: AFP/Alain Jocard

A szerény anyagi háttér ellenére anyja folyamatosan arról győzködte, hogy semmi nem lehetetlen számára. 15 évesen kapta meg első munkáját egy tamperei pékségben, de az egyetemi tanulmányok mellett is dolgozott, hogy ne kelljen diákhitelt felvennie.

Sanna is megtapasztalhatta a világhírű finn oktatási rendszert, amely holisztikus szemléletével forradalmasította a tanulásról alkotott elképzeléseket. Amellett, hogy rendszeresen kiválóan teljesítenek a PISA-méréseken, a tanulók teljesen más alapokhoz jutnak: egyéni útmutatás, pszichológiai tanácsadás, verseny helyett együttműködés, kevés házi feladat, ingyenes menza. A gyerekek ráadásul megússzák a reggeli őrületet, ugyanis csak 9-kor kezdődik az első óra.

A boldog finn kislányból boldog nő lett, akit alig 27 évesen a tamperei városi tanács tagjává, majd elnökévé választottak. A karrier létrán nem volt megállás: a szociáldemokrata párt elnökhelyettese lett, majd parlamenti képviselő. Az idei év nyarától közlekedésügyi miniszterként dolgozott az ötpárti kormányban, ahol a többi koalíciós pártot is nő vezeti.

A miniszterelnök szabadidejét férjével és kétéves kislányával tölti, akárcsak más átlagos anyukák. A finnek boldogsága ugyanis az oktatáson túl a jóléti állam számos vívmányából ered. Abból, hogy kimagasló az egészségügyi rendszerük, magas színvonalú a bölcsődei, óvodai intézményrendszer. Az anyák pedig nagylelkű juttatásokat kapnak az államtól, ráadásul a munkába való visszatérésük példaértékű.

Forrás: Shutterstock

Nem is beszélve az apákról, akik egyedülállóan sok időt tudnak együtt tölteni gyerekeikkel. Például a szabadban, a finnek ugyanis nagyon büszkék a természetközeliségükre. Joggal, hiszen tiszta a levegő, az erdőterápiát és a szaunázást pedig nemzeti hobbiként űzik.

Az már szinte fel sem tűnik, hány nő van a közéletben, mert a finnek nagyon komoly energiákat fordítanak arra is, hogy zárják a két nem közötti ollót.Európában náluk szavazhattak a nők először, a jelenlegi kabinetben pedig 12 nő és 7 férfi miniszter van, amitől egyáltalán nem kapnak frászt.

Úgyhogy igen, elegem van a finnekből. Az is felháborító, hogy nem akarnak feltétlenül milliárdosok lenni, inkább egy harmonikus, jó életre törekszenek, amihez adottak a feltételek. Az meg aztán végképp kiakasztó, hogy hónapokig gyönyörködhetnek az északi fényben, majd hazamennek, és egy bögre forró rumos tea kíséretében megbeszélik az eseményeket. Ja, és a Télapó is náluk él.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.