magazin Pálfy Dalma kibeszélő életút Madame de Pompadour szerető születésnap évforduló
Sokan azt gondolják, egy király szeretőjévé válni nem nagy teljesítmény. Ám a 300 éve született Madame de Pompadour olyan sok időt és energiát ölt abba, hogy XV. Lajos hivatalos, első számú szeretőjévé válhasson, amennyit más ma az áhított végzettség megszerzésébe fektet.

Hiszen régen a hivatalos ágyas pozíciója elismert és nehezen elérhető volt, ráadásul sokan vágytak rá. Jó-jó, persze ötöse volt a genetikai lottón, hiszen édesanyja állítólag Párizs egyik legszebb nője volt.

Sok férfi kereste is a kegyeit, pont ezért nem biztos, ki volt Pompadour valódi apja. Jeanne-Antoinette Poisson néven született, kétes hírű, de jómódú polgári családba. Apja durva csalásokból eredő rengeteg adóssága miatt külföldre menekült.

Ekkor lett a gyámja egy híres bankár, Charles François Paul Le Normant de Tournehem, aki annyira eltökélt volt a kislány felnevelését és taníttatását illetően, hogy gyanús: ő volt a vér szerinti apa. A lány először az Orsolya-rendi nővérektől kapta meg a kor lehető legkiválóbb oktatását. Súlyosbodó szamárköhögése miatt azonban ott kellett hagynia a zárdát.

Anyja ekkor vitte el egy jósnőhöz, aki azt jósolta, hogy a kislány felnőtt korában uralkodni fog egy király szívén. Anya és lánya komolyan is vette a kristálygömbös pályaválasztási tanácsadó szavait, és ekkortól fogva ezért a célért dolgoztak.

Forrás: AFPforum

A továbbiakban házi tanítók oktatták párizsi otthonukban Jeanne-Antoinette-et. Kiválóan megtanult táncolni, énekelni, festeni és klavikordonon - a kor népszerű billentyűs hangszerén - játszani, emellett pedig teljes színdarabokat fújt fejből. Ja, és azt említettem már, hogy intelligenciája, műveltsége és tehetsége feltűnő szépséggel és bájjal is párosult? Mindennek együtt köszönhető, hogy később elcsavarta XV. Lajos fejét. De még hosszú út vezetett odáig.

Forrás: Wikipedia

19 éves korában - 1741-ben - gyámja hozzáadta unokaöccséhez, Charles Guillaume Le Normant d'Étiolles-hoz, amivel szép kis vagyonhoz és egy Párizs közeli, a király sénart-i vadászerdeje szélén álló kastélyhoz is hozzájuttatta. A házasság csak a férfi számára jelentett szerelmet, Jeanne-Antoinette-nek viszont inkább ugródeszkául szolgált. Két gyermekük született, ám mindkettő meghalt kicsiként.

Vagyonos férje miatt megnyíltak előtte Párizs híres szalonjai, ahol a kor kulturális elitjével és a felvilágosodás legismertebb alakjaival találkozhatott. Voltaire például haláláig közeli barátja maradt. Sőt, kastélyukban saját szalont nyitott, ahova sok gazdag és ismert ember utazott vendégségbe. Ezekben a körökben tanulta meg az udvari etikettet és a versaille-i szokásokat. Még színházat is berendezett otthonában, ahol megcsillogtathatta színészi tehetségét és énekhangját.

Szépségének és tehetségének híre már találkozásuk előtt két évvel eljutott a királyhoz. De mivel a személyes találka még nem jött össze, magasabb fokozatba kellett kapcsolnia. Amikor a király 1744-ben vadászni ment a sénart-i erdőbe, Jeanne-Antoinette kapott az alkalmon, hogy "véletlenül" összefusson vele és felkeltse a figyelmét.

Mivel kastélya az erdő szélén állt, könnyű dolga volt. Nyitott hintójával többször is elhajtott a király orra előtt. Ráadásul minden alkalommal más, feltűnő színű ruhában, hogy biztosan átmenjen az üzenet: "Őfelsége, legyen kedves észrevenni a szépségemet!" :D A király észre is vette, és küldött neki egy kis vadhúst ajándékba.

Forrás: AFPforum

Aktuális szeretője, Madame de Châteauroux persze ezt nem nézte jó szemmel, és igyekezett elriasztani Jeanne-Antoinette-et. Az év végén azonban Madame de Châteauroux elhunyt, így a vágyott pozíció pont jókor üresedett meg.

A következő februárban Jeanne-Antoinette már meghívást is kapott a király fia, Lajos Ferdinánd dauphin házassága alkalmából rendezett maszkabálba. Kacéran Dianának, a vadászat római istennőjének öltözött, hogy emlékeztesse a királyt az erdei találkozásukra. A király egyébként valamiért egy nagyon bonyolult tiszafának öltözött, szóval, neki is beakadhatott ez az erdő dolog. Másnap reggel Jeanne-Antoinette hintója már a király lakosztályának ablaka alatt várakozott.

Innentől kezdve gyakori vendég volt a kastélyban mint a király hivatalos szeretője. Kapott is egy lakosztályt közvetlenül a királyé felett. Májusban pedig a király a válását is elintézte, hogy bejelentett szeretőjévé tehesse. Még egy akadály állt előttük: Jeanne-Antoinette-nek rangra volt szüksége, hogy bemutathassák az udvarban.

Így kapta meg júliusban a Pompadour márkinője címet, majd szeptemberben hivatalosan be is mutatták. Nagyon ügyesen igyekezett jó kapcsolatot kialakítani a királynéval, akinek hűséget esküdött.Mária királyné kifejezetten kedvelte. Gyakran hangoztatta: ha már szeretőnek kell lennie az udvarban - ami akkoriban teljesen elfogadott volt -, inkább Pompadour legyen, mint más. Ez is nagyban segített, hogy pozícióját a király hivatalos, első számú szeretőjeként sziklaszilárdra építse. A többi pedig már történelem.

16 gyerek 19 év alatt - Mária Teréziát az anyaság tette hatalmassá!http://she.life.hu/kultur-mi/20191126-16-gyerek-19-ev-alatt-maria-tereziat-az-anyasag-tette-hatalmassa-palfy-dalma.html

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.