emlékezés függőség Edith Piaf életút Zavada Janka nyomor gyász születésnap
Ma van Edith Piaf születésnapjának 104. évfordulója, aki már a saját korában is megosztó egyéniség volt. Sőt, még a mai modern világban is annak számít. Ez nem is fura, hiszen az életstílusa, valamint a magánélete egyaránt hagy némi kivánnivalót maga után.

Olyannira, hogy halálakor a katolikus egyház megtagadta az egyházi temetést - és a gyászmise tartását is -, sírjánál csak egy felbérelt atya mondhatott néhány szót.

De kik vagyunk mi, hogy pálcát törjünk a sanzon királynője felett? Énekesként egy aranytorkú, törékeny teremtést ismerhetett meg belőle a világ. Kétség sem fér hozzá, hogy hatalmas tehetsége mérhetetlen akarattal párosult, melynek eredményeként az egykori utcazenészből világsztár lett.

Az első tragédia...

Gyermekkora valóságos rémálom volt. Édesanyja korán elhagyta, majd édesapja a nagymamánál helyezte el - aki mellesleg madame-ként dolgozott egy híres bordélyházban. Ugye, nem épp ideális hely egy kisgyermek számára? Persze az ott dolgozó lányok imádták, sajátjukként nevelték. Ám sajnálatos módon 3 éves korában szaruhártya-gyulladást kapott, ami miatt hosszú időre elvesztette látását. Akkoriban valódi csodának számított, hogy végül mégis meggyógyult.

Forrás: AFPforum

A cirkuszi mutatványos édesapja évekkel később egyszer csak felbukkant és magával vitte. Ekkor belekóstolt a cirkuszosok életébe, majd utcai zenészként próbált érvényesülni. De sajnos nemcsak zenélni járt az utcára, hanem ott is élt. Pincehelyiségekben aludt embertelen körülmények között.

A második tragédia...

17 éves korában teherbe esett, ám a kislánya még 2 éves sem volt, mikor az apjával szakítottak. Ezt követően a kicsi agyhártyagyulladást kapott, majd életét vesztette. Az énekesnő sosem tudta feldolgozni a traumát - ahogy azt sem, hogy nem volt pénze eltemetni a gyerekét. Évekkel később vallotta be, hogy áruba bocsátotta a testét egy éjszaka erejéig - így végül finanszírozni tudta a gyermeke utolsó útját.

Még 20 éves sem volt, mikor Louis Leplée felfedezte. A bártulajdonos meglátta a lányban a csiszolatlan gyémántot, az ősi tehetséget. Edith tőle kapta a "Piaf" nevet, amely a francia argóban verebet jelent, és ő adta rá az első fekete ruhát is, mely később az énekesnő védjegyévé vált.

Az életéről készült hollywoodi kasszasikerben tökéletesen végigkövethető, hogyan is vált a neveletlen kislányból valódi díva. Edith egyéniség volt - mind a színpadon, mind a magánéletben, és nem igazán érdekelték a szabályok, vagy mások véleménye. Imádott partikat adni, bárokban szórakozni. Nem vetette meg sem az alkoholt, sem a cigarettát. A férfiakat pedig kifejezetten imádta. Nem tudni, hogy a bordélyban töltött gyermeki évek hatással voltak-e rá, de az biztos, hogy két végén égette a gyertyát.

Forrás: AFPforum

A harmadik tragédia...

Több szerelme is volt, a legjelentősebb talán Marcel Cerdan, világhírű ökölvívó bajnok. A love story szépséghibája, hogy megismerkedésükkor a férfi már házas családapa volt. Ennek tetejében pedig egy szerencsétlen repülőgép-balesetben életét is vesztette. Az énekesnő ezt soha nem tudta feldolgozni.

Masszív alkoholistává vált, amiből már sosem tudott kigyógyulni. Végül májrákban hunyt el 1963-ban. Párizsban rajongók tízezrei kísérték utolsó útjára az énekesnőt, megbénítva ezzel a francia fővárost, amire a második világháború óta nem volt példa.

Mindezek ellenére tudjátok, mit érzek, ha a "La Vie En Rose"-t hallgatom? Lehunyom a szemem, és hirtelen minden gondom elszáll. Mintha lábujjhegyen lépkednék Párizs macskaköves járdáin. Még a ruhám finom tapintását és a parfümöm illatát is érzem. Majd elindul a "Non, je ne regrette rien", és egy új színhelyre érek.

Egy füstös kis kocsmában találom magam, egy pohár borral a kezemben - és épp az utolsó cigimet szívom. Közben azon gondolkozom, hogy valóban nem bánok semmit! Ennyire volt jó Edith Piaf... Csupán hangja játékával képes egy más világba repíteni. Képes a mai napig elérni, hogy fullba nyomjam a kamu franciát libabőrös karral, és akkora átéléssel énekeljek, mintha csak erre születtem volna. Azt hiszem, erre szokták mondani, hogy életében zseni, halálában legenda!

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.