történelem trón Boleyn Anna Aragóniai Katalin Fehérvári Varga Judit
534 éve született a történelem egyik legérdekesebb alakja, Aragóniai Katalin. Íme, 6 dolog, amit nem tudtál róla eddig.

1. Az egyik leghíresebb uralkodópár lánya volt!

Kasztíliai Izabella és Aragóniai Ferdinánd spanyol uralkodó lányaként látta meg a napvilágot, akik koruk talán leghíresebb királyi párja voltak. 3 éves korától kezdve tudatosan walesi hercegnőnek nevelték - szülei már ekkor megegyeztek a házasságáról az angol királlyal, az angol-spanyol kapcsolatok szorosabbra fűzése miatt. 16 éves volt, amikor elhagyta Spanyolországot, hogy feleségül menjen Artúrhoz, az angol trónörököshöz Angliában - és soha többé nem tért vissza a hazájába.

Forrás: Wikipedia

2. Pár hónap házasság után özvegy lett...

Férje röviddel az esküvő után meghalt. Ezzel elég bizonytalan lett Katalin helyzete: egy idegen országban volt, ahol mindössze pár hónap után tulajdonképpen feleslegessé vált, hiszen a férje meghalt, gyermekük nem született, és nem tudta beteljesíteni a politikai küldetését. Szimplán hazaküldeni viszont mégsem lehetett, hiszen fontos volt a szövetség az angolok számára, de évekig nem tudták, mihez kezdhetnének Katalinnal.

Forrás: Wikipedia

3. Apósa majdnem feleségül vette!

Amikor Artúr anyja, a királyné is meghalt, felmerült, hogy az özvegy király feleségül vehetné Katalint. Ezzel Katalin nem járt volna túl jól, hiszen mivel a király második fia volt a következő a trónutódlásban, aztán pedig az ő leendő utódai, ezért nem szülhetett volna trónörökösöket. Végül szerencséjére ez nem következett be.

4. Valószínűleg érintetlen maradt az első házasságában.

Később Artúr öccse, Henrik (az új trónörökös) vette feleségül, amihez a pápától kellett engedélyt kérni, hiszen Katalin Henrik rokonának számított amiatt, hogy a bátyja felesége volt. Az engedélyt csak úgy kapták meg, hogy azt állították, Katalin még szűz, így az első házassága tulajdonképpen érvénytelen volt. Később éppen ez vezetett bonyodalmakhoz.

Forrás: Wikipedia

Mert 20 évvel később Henrik - amikor már szabadulni akart a feleségétől -, arra hivatkozott, hogy mégsem szűzként ment hozzá Katalin. Így az ő házasságuk tulajdonképpen soha nem is volt érvényes... A mai napig a történelem egyik nagy kérdése, hogy mi volt az igazság.

5. Csak egy élő gyermeket tudott szülni a királynak...

Katalin fő feladata az volt, hogy fiút szüljön, akire a király halála után a trón szállhat. Ezt sajnos nem tudta beteljesíteni: számos vetélése volt, és több gyermekük is meghalt röviddel a születés után. Egyetlen lányuk élte meg a felnőttkort (Mária), aki végül mégis Anglia királynője lett.

+1 Boleyn Anna miatt söpörték félre.

A király 20 év Katalinnal töltött házasság után beleszeretett Boleyn Annába, aki nem adta magát könnyen - szerető helyett királyné akart lenni. Elérte Henriknél - arra hivatkozva, ő majd megadja a fiú örököst neki - hogy a Katalinnal kötött házasságát érvénytelenítse, így elvehette Annát. A sors fintora, hogy végül Anna sem tudott fiút szülni Henriknek - többek között ez okozta a vesztét.

Forrás: Wikipedia

Katalin végül betegen és kegyvesztetten halt meg egy olyan országban, amiért örökre elhagyta hazáját - és az egyetlen bűne mindössze az volt, hogy nem tudott fiút szülni a királynak.

Fehérvári-Varga Judit

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.