katasztrófa túlélés Greta May lehetetlen
Bár sokan érzik úgy időnként, hogy az életük maga a tragédia, a valóságban kevesen kerülnek olyan helyzetbe, ami tényleg borzalmas - és még kevesebben élik túl. Néhány embernek viszont az lett megírva, hogy élete végéig kísértsék a szörnyű emlékek.

A denevérevő futó

Az olasz Mauro Prosperi egyáltalán nem volt nyápic típus - sem fizikálisan, sem lelkileg. Nyilván ezért is indult az 1994-es szaharai ultramaratonon, ahol hat nap alatt 251 kilométert kellett teljesíteni. A negyedik napon azonban, amikor nyolcvan kilométert akart lenyomni, homokviharba került. Meg kellett volna állnia, ahogy a többiek tették, ő azonban nem akart időt veszíteni, és miközben haladt tovább, egyszerűen eltévedt. Kilenc napig kóválygott a sivatagban, ahol még árnyékban is 40 fok volt. A saját vizeletét itta, az éhségét pedig csak néhány denevérrel tudta csillapítani, amiket egy elhagyott szentélyben talált.

Forrás: Shutterstock

Bár egyszer meglátta az utána kutató mentő helikoptert, a gépen ülők sajnos nem fedezték fel őt, és ez tovább növelte a kétségbeesését. Egy idő után biztos volt benne, hogy úgysem éli túl a kalandot, ezért elbúcsúzott az élettől, és felvágta az ereit. A kiszáradástól azonban annyira össze volt sűrűsödve a vére, hogy egyszerűen nem vérzett el...

Egy későbbi nyilatkozata szerint végül a jegygyűrűje mentette meg. Egy alkalommal ugyanis lecsúszott az ujjáról, ám amikor találomra belemarkolt a forró homokba, rögtön megtalálta. Ezt jelként értelmezte, ami arra figyelmezteti, hogy ne adja fel.

Így folyamatosan haladt tovább. Bolyongása közben 15 kilót fogyott, végül Algériában kötött ki, ahol szerencsére rátaláltak és orvoshoz vitték. Azóta is sportol, sőt, 2012-ben teljesítette a versenyt, amit korábban az eltűnése miatt hagyott félbe.

A férfi, akit két atomtámadás sem tudott megölni

Jamagucsi Cutomu egészen más körülmények között került bajba. 1945 augusztusában egy üzleti út miatt tartózkodott Hirosimában. Egy beszámolója szerint éppen leszállt a villamosról, amikor ledobták a városra az atombombát. Ő maga 3 kilométerre volt a robbanás középpontjától, de még így is súlyos égési sebeket szenvedett. Átmenetileg odalett a látása, és a fél fülére megsüketült - de sokakkal ellentétben ő legalább túlélte a támadást.

Forrás: Shutterstock

A borzalmak, amiket menekülése során látott, annyira sokkolták, hogy úgy döntött, hazatér a szülővárosába, Nagaszakiba. Nem tudhatta, hogy épp a következő atomtámadás helyszínén keres menedéket...

Bár állítólag a második esetet megúszta sérülés nélkül, a sugárfertőzést nem kerülhette el. Ennek ellenére - vérbeli túlélőhöz méltóan - sokáig élt. Csak 93 évesen halt meg, gyomorrákban.

A "csodalány"

A 14 éves Bahia Bakari 2009. június 30-án szállt fel édesanyjával a Comore-szigetekre tartó repülőgépre. Átlagos utazásra készült, álmában sem gondolta volna, hogy a 153 utas közül ő lesz az egyetlen túlélője egy szörnyű tragédiának. Pedig így lett, a gép ugyanis légörvénybe került és az Indiai-óceánba zuhant.

A lány egyes források szerint 9, mások szerint 13 órán át kapaszkodott egy vízben lebegő roncsba a körülötte úszó holttestek között, mire megmentették. Állítása szerint a baleset pillanatában úgy érezte, mintha megrázta volna az áram, majd hallott egy robbanást, aztán a vízben találta magát...

Forrás: AFP/Stephane De Sakutin

A mesés túlélésnek köszönhetően a média csodalányként emlegette, ami ellen egyáltalán nem volt kifogása. A visszaemlékezéseiről szóló könyvének is ezt a címet adta: Én vagyok Bahia, a csodalány.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.